Cum alegem televizorul potrivit
6/6818
calendar_month 14 Mai 2015, 13:00
Te-ai hotarat sa iti cumperi un nou televizor si nu stii de unde sa incepi? Te credem, deoarece in prezent exista o gama foarte larga de modele de unde putem alege, fiecare venind cu plusurile si minusurile sale. In plus exista atat de multe criterii fata de care trebuie sa ne raportam incat necunoscatorii pot fi foarte usor influentati in a achizitiona un anumit produs, doar pentru ca asa le-a spus persoana X sau Y, fara a fi informati adecvat in legatura cu alegerea pe care acestia urmeaza sa o faca.
Asadar, cum alegem televizorul potrivit? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, pentru inceput trebui sa lamurim, pe scurt, cateva lucruri/termeni:

  • LCD – este prescurtarea de la Liquid Crystal Display (adica televizoare cu afisaj pe cristale lichide). Asa cum spune si denumirea, aceste televizoare au la baza cristale lichide care sunt iluminate de o singura lampa fluorescenta.

  • LED – este prescurtarea de la Light Emitting Diode (pe romaneste dioda emitatoare de lumina), iar acestea reprezinta defapt un LCD, dar foloseste mici becuri pentru iluminare. Aici avem televizoare LED cu iluminare laterala (edge-lit) si televizoare LED cu iluminare din spate (back-lit).

  • OLED – adica Organic Light-Emitting Diode, este folosita mai ales atunci cand ecranul depaseste in diagonala 100 cm, iar ca avantaje amintim consumul mai scazut de energie.

  • HDReady – acest tip de televizoare este capabil sa afiseze o imagine cu o rezolutie minima de 1280 x 720 pixeli. Cele mai multe astfel de televizoare si monitoare au o rezolutie de 1366 x 768 pixeli.

  • FullHD – un televizor FullHD afiseaza imagini la o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, asadar calitatea imaginilor este mult mai ridicata decat a celor HDReady. Dati click aici pentru a vedea cel mai vandut model FullHD.

  • 4K UltraHD – aceste televizoare ofera o rezolutie a imaginii de 3840 x 2160 pixeli, asadar este de 4 ori mai mare decat rezolutia FullHD (de aici si denumirea). Pentru a te putea bucura la maxim de acesta rezolutie, televizorul trebuie sa aiba un ecran cu diagonala cat mai mare (minim 123 cm).

  • SmartTV – adica un televizor inteligent, care permite conectarea la retea si navigare pe internet, utilizarea aplciatiilor, a serviciilor de streaming s.a.m.d.

  • Rata de refresh – adica viteza la care imaginile sunt afisate pe ecran intr-o secunda. Aceasta are ca si unitate de masura hertul, iar, de obicei, cu cat rata de refresh este mai mare, cu atat este mai bine, imaginile fiind redate mult mai fluid (in special la scenele cu miscari rapide).

  • Contrastul – pe scurt: diferenta dintre cel mai luminos punct de pe ecran si cel mai inchis punct de pe ecran. Aici de obicei cifrele nu spun prea multe, cel mai bine fiind de a testa la fata locului (intr-un showroom) calitatea imaginilor redate.


Acestea fiind spuse, sper ca am lamurit, in mare parte, la ce se refera principalii termeni utilizati in cazul televizoarelor (bineinteles ca exemplele puteau continua, dar am ales doar ce era mai important).

Acum, revenim la intrebarea din titlu: Cum alegem televizorul potrivit? Aici depinde in mare parte si de bugetul pe care il ai pus deoparte. Un buget mare iti ofera mai multe posibilitati, in timp ce unul mai scazut ti le limiteaza destul de mult. in prezentul articol o sa presupunem ca bugetul este unul mediu, asadar o sa alegem un televizor in jurul sumei de 1.900 – 2.000 lei.
Neaparat noul TV trebuie sa fie unul FullHD. Cele HDReady nu prea mai reprezinta alternative demne de luat in seama, mai ales ca in prezent diferenta de pret este aproape inexistenta. in ceea ce priveste diagonala ecranului, trebuie sa tinem cont de distanta existenta intre televizor si ochii privitorului. Diagonala potrivita reprezinta o treime din distanta de vizionare, asadar daca distanta de la televizor la ochii privitorului este de 3 metri, atunci diagonala trebuie sa fie undeva in jurul a 100 cm (1 metru).
SmartTV sau nu? Aici depinde in mare parte de preferintele fiecaruia. Daca doresti doar un televizor pe care sa-l folosesti petru a urmari un film/serial/emisiune, atunci un SmartTV iese din discutie. in schimb, daca o sa doresti sa ai posibilitatea de a accesa internetul, aplicatii si servicii de streaming, atunci televizorul inteligent este alegerea potrivita.
in ceea ce priveste conectivitate, aici neaparat trebuie sa avem strictul necesar asigurat, adica: suport pentru HDMI, WiFi integrat (daca este SmartTV), tuner digital, slot CI+, port USB 2.0, intrare SCART s.a.m.d.
Exemplele pot continua, dar pentru a va face alegerea mult mai usoara, am intocmit o lista care cuprinde toate categoriile de pret, iar in cadrul fiecarei categorii de pret gasiti un top 3 TV-uri aflate la oferta in aceasta perioada. Pentru a accesa lista respectiva, intrati pe siteul nostru www.televizoareieftine.ro la sectiunea blog.