Cum alegem echipamentul de protectie potrivit
7/7236
calendar_month 26 Aug 2019, 12:59
Nu credem că mai e cazul să menționăm, dar o facem oricum: echipamentul de protecție ales poate face o diferență majoră în calitatea vieții noastre pe termen lung.
Așa cum ne avertizează și Inspecția Muncii prin raportul lor anual – numai în anul 2018, peste 5000 de oameni au fost accidentați în timpul programului de muncă. Din aceștia, 167 și-au pierdut viața.
Desigur, există un risc pe care fiecare om de pe șantier trebuie să și-l asume atunci când vine la muncă. Cu toate astea, nu există niciun motiv pentru care să nu facem tot ce ne stă în putință pentru a alege cele mai bune echipamente de protecțiepentru a fi siguri că șansele de accidentare sunt cât mai mici.
În general, nu se poate spune că același lucru va funcționa la fel de bine pentru toată lumea. În ecuație intră variabile subiective, cum ar fi caracteristici fizice individuale, preferințe și mediu de lucru. Cu toate astea, în urma micului ghid pe care vi-l prezentăm mai jos, suntem siguri că veți fi în stare să alegeți ce echipamente de protecție sunt mai potrivite pentru fiecare în parte.
Să începem cu un accesoriu de bază: o pereche serioasă de bocanci de protecție. După cum bine știe orice om care a lucrat vreodată pe șantier, picioarele sunt printre primele care se accidentează. Călcat strâmb, scăpat greutăți, împiedicat – sunt doar câteva dintre lucrurile minore care se pot întâmpla, dar care pot produce efecte majore.
Pentru a alege perechea potrivită de bocanci de protecție, este important să ne cunoaștem piciorul. Ajută dacă am mai cumpărat bocanci speciali, ca de exemplu cei pentru drumeții montane.
Apoi, trebuie luat în considerare mediul de lucru. Este nevoie de un bombeu metalic, sau unul compozit? Poate avem nevoie de o pereche fără bombeu. Cu lamelă antiperforație sau fără? Cel mai bine este să vorbim cu un superior sau cineva care are experiență în domeniu – el ne poate îndruma în legătură cu detaliile de care trebuie să ținem cont.
Apoi, bocancii trebuie purtați. La început, chiar prin casă. La fel ca orice pereche de încălțăminte, este nevoie de puțin timp pentru ca piciorul să se obișnuiască cu noua pereche de bocanci de protecție.
Apoi, să discutăm despre un alt accesoriu ideal în spectrul de echipamente de protecție: o pereche profesională de ochelari de protecție.
Deși mulți oameni preferă să achiziționeze o pereche oarecare de plastic, să nu uităm cât de sensibili ne sunt ochii și ce ușor poate fi să îi accidentăm. Inclusiv o particulă de rumeguș poate duce la niște urmări serioase!
Prin urmare, deși perechea de ochelari de protecție nu este la fel de complicată ca cea de bocanci de protecție, e important să fim atenți.
E nevoie de unii care să stea legați de cap, sau o pereche simplă? Cât de mare avem nevoie să fie suprafața lentilei, în funcție de tipul de activitate pe care intenționăm să-l întreprindem?
Aidoma bocancilor, cel mai bine este să vorbim cu superiori sau colegi pentru a ne sfătui în legătură cu cele mai potrivite caracteristici pentru domeniul nostru de activitate.