Cresterea volumului de date, multicloud-ul si modelele as a Service modifica substantial protectia datelor
8/8122
calendar_month 26 Iul 2022, 12:00
Bogdan Stefanescu – CEE Channel Sales Specialist | Unstructured Data Solutions, Dell Technologies
Am trecut de jumatatea anului 2022, iar schimbarile profunde pe care le observam în lume, în general, nu vor face decat sa accelereze tendintele în evolutia industriei IT. Industria IT continua sa se adapteze la tendinte precum multi-cloud, cresterea masiva a datelor nestructurate si utilizarea modelelor as a Service. Organizatiile se vor concentra pe tehnologia care ofera managerilor mai multa încredere în protectia datelor si crearea unui mediu sigur, continuand în acelasi timp sa valorifice atat infrastructura si serviciile de tip cloud, cat si pe cele on-premises.
Acestea sunt schimbarile la care ne asteptam sa asistam, în care asigurarea securitatii si protectiei va fi o prioritate esentiala în anul urmator:
Protectia datelor
Urmatorul atac cibernetic asupra afacerii dvs. poate avea loc oricand, de oriunde. Este timpul sa va întariti apararea si sa luati masuri proactive pentru a va proteja afacerea împotriva atacatorilor cibernetici. Protectia avansata a datelor este un instrument din arsenal care poate permite recuperarea rapida în urma atacurilor ransomware. În combinatie cu o disciplina de securitate solida, inclusiv autentificarea cu doi factori, monitorizarea intruziunilor în retea si o buna igiena în ceea ce priveste mentinerea sistemelor la zi cu cele mai recente patch-uri, o companie îsi poate îmbunatati semnificativ rezistenta la atacuri.
Nevoia de seifuri cibernetice
Întreprinderile vor continua sa implementeze seifuri cibernetice puternic securizate, ca sisteme fizice sau logically air-gapped, protejate de retele mai mari si, prin urmare, mai putin vulnerabile la atacuri. Aceste sisteme ofera o mare încredere ca back-up, permitand restabilirea rapida a proceselor, datelor si aplicatiilor de afaceri în cazul unui atac ransomware. Seifurile cibernetice lucreaza împreuna cu apararea activa a retelelor si a depozitelor lor de date, cu detectarea rapida a intruziunilor si cu planificarea proactiva a raspunsului pentru a asigura continuitatea activitatii si confidentialitatea datelor confidentiale.
Pe masura ce tot mai multe companii adopta abordari multi-cloud pentru stocarea datelor, va puteti astepta, de asemenea, ca acestea sa mute datele critice departe de suprafata de atac prin izolarea fizica si logica a acestora de accesul prin cloud-urilor publice, prin intermediul unui air gap operational sigur, automatizat si operational. Companiile ar trebui sa ia masuri pentru a minimiza riscurile si pentru a „aerisi" datele. De fapt, atunci cand vine vorba de securitatea cibernetica, un studiu realizat de Accenture a constatat ca 81% dintre CISO sunt de acord ca „a face fata atacatorilor este o batalie constanta, iar costurile sunt nesustenabile". Protectia „air-gapped" împotriva ransomware prin intermediul seifurilor cibernetice permite întreprinderilor sa reduca riscurile, sa mentina continuitatea afacerii si sa pastreze integritatea si confidentialitatea datelor cu ajutorul unor niveluri de securitate si control.
Protectia datelor în locatiile edge
Datele devin din ce în ce mai descentralizate. Potrivit Gartner, pana în 2025, 75% din datele generate de organizatii vor fi create si pastrate în afara unui centru de date traditional sau a unui cloud. Relativ putine dintre aceste date provin de la oameni. Majoritatea sunt generate de masini, senzori si camere si, de multe ori, nici macar nu vor fi readuse în centrele de date principale sau în cloud-uri. În urmatorul an, va puteti astepta ca întreprinderile sa caute modalitati holistice de securizare a datelor lor edge.
Companiile îsi extind amprenta IT pentru a include si punctele de lucru generatoare de date edge. În anul care urmeaza, clientii vor folosi mai intens solutiile de backup securizat, fie ca sunt distribuite la site-urile edge sau sunt centralizate, pentru a proteja datele generate în locatiile edge. De asemenea, organizatiile vor cauta modalitati de a extinde securitatea datelor si de a elimina vulnerabilitatea la intruziunile în retea în zona edge.Lucrul remote
În ultimii cativa ani, am trecut la munca remote. Companiile au de obicei mii de angajati care lucreaza de la distanta, toti cu acces la retea. Pe masura ce organizatiile continua sa se adapteze la preocuparile tot mai mari legate de securitate în mediile de lucru hibride, cel mai recent studiu Dell arata ca 74% dintre companii sunt de acord ca munca la distanta a determinat cresterea expunerii la pierderea de date din cauza amenintarilor cibernetice. În anul care urmeaza, companiile vor cauta modalitati de a extinde securitatea datelor la angajatii remote.
As a Service
Afacerile vor continua sa migreze sarcinile de lucru catre modelele de tip „as a Service", incluzand totul, de la timpii de executie a aplicatiilor pana la infrastructura de calcul si de stocare de baza. Cerintele de securitate pentru o astfel de infrastructura sunt la fel de mari ca si în cazul infrastructurii instalate, gestionate si consumate în mod traditional, dar cu un plus de complexitate din cauza faptului ca infrastructura este adesea localizata într-o locatie comuna.
Adoptarea multi-cloud
Companiile vor continua sa adopte un model multi-cloud în anul urmator. Pe masura ce organizatiile cauta sa aduca din ce în ce mai multe dintre aplicatiile lor în cloud-ul public, vor avea nevoie, de asemenea, de solutii si servicii de nivel enterprise pentru sarcinile lor de lucru, care sa fie integrate cu infrastructura on-premises. Un studiu recent al Forrester a aratat ca 83% dintre organizatii au adoptat o abordare multi-cloud sau intentioneaza sa o faca în urmatoarele 12 luni. Odata cu aceasta crestere, vom asista la o dependenta sporita de protectia datelor multi-cloud pentru sarcinile de lucru virtualizate si containerizate, bazele de date si sistemele de fisiere NAS (network-attached storage).
Privind dincolo de 2022
Modul în care facem afaceri se schimba mai repede ca niciodata si îi determina pe factorii de decizie sa regandeasca modul în care îsi vor gestiona datele în viitorul imediat. Pe masura ce ne îndreptam spre o lume IT si de afaceri mai distribuita, veti fi pregatiti sa faceti fata acestor noi provocari sau veti ramane cu gandul la modul în care ati fi putut planifica securitatea la momentul potrivit pentru a raspunde nevoilor de maine?

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?