hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Crestere de 74% a numarului de tratamente cu celule stem. Ce afectiuni sunt tratate in Romania cu ajutorul celulelor stocate in regim de criogenie?

Crestere de 74% a numarului de tratamente cu celule stem. Ce afectiuni sunt tratate in Romania cu ajutorul celulelor stocate in regim de criogenie?

calendar_month 18 Mai 2023, 13:16
Raport Cord Blood Center

Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din Romania, prezenta in alte sapte tari din Europa Centrala si de Est, anunta o crestere de 74% a numarului de unitati eliberate in 2022 la nivelul intregului grup, acestea fiind utilizate, cu precadere, in tratarea tulburarilor de spectru autist, scleroza multipla, AVC, Epilepsie si chiar probleme de fertilitate. 

In Romania,  in proportie de peste 80%, celulele stem recoltate la nastere si stocate de Cord Blood Center in regim de criogenie, la o temperatura constanta de minus 180 de grade Celsius, au fost utilizate pentru ameliorarea simptomelor tulburarilor de spectru autist.

Statisticile arata ca, la nivel national, peste 30.000 de oameni traiesc cu tulburari de spectru autist. Copiii romani pentru care au fost eliberate probele au primit propriile celule stem hematopoietice recoltate la nastere din sangele ombilical. Aceste probe au avut o utilizare autologa, la o clinica privata din Bucuresti, in cadrul unui studiu clinic aflat inca in desfasurare. Conform investigatorilor, 70% dintre participantii la studiu ating obiectivele de tratament si se observa imbunatatiri comportamentale. 

Pentru ce alte afectiuni au fost utilizate celulele stem recoltate la nastere?

Toate unitatile eliberate si utilizate in Romania au fost administrate copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist, paralizie cerebrala sau anemie aplastica. 

La nivel global sunt peste 80 de afectiuni care au protocol standardizat de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la nastere, printre care: anumite tipuri de leucemie, scleroza multipla, anumite tulburari congenitale ale sangelui, neuroblastomul si anumite tulburari metabolice. 

Beneficiile recoltarii intregului tesut placentar

„Cord Blood Center este singura banca de celule stem care are capacitatea de a recolta si stoca in Romania, in conditii de criogenie, numarul maxim de celule stem disponibile la nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca investitiile in infrastructura si tehnologii de ultima generatie ne permit recoltarea, procesarea si stocarea atat a sangelui si tesutului ombilical, precum si a intregului tesut placentar. De fapt, Romania este printre putinele tari din Europa unde viitorii parinti au acces la aceasta procedura: recoltarea placentei la nastere. Astfel, copiii vor beneficia de zeci de unitati sursa a diferitelor tipuri de celule stem, cu potential terapeutic in tratarea a peste 80 de boli grave. Cel mai important aspect consta in faptul ca placenta contine cea mai mare cantitate de celule – un factor important in ceea ce priveste administrarea terapeutica. Totodata, trebuie mentionat si faptul ca in placenta se gasesc celule imuno-evazive – acestea exprima niveluri scazute, uneori sau chiar nivel zero, a markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce inseamna ca acestea ar putea fi utilizate pentru orice membru al familiei,” afirma dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center Romania.

Cum sunt folosite in plan extern celulele stem recoltate la nastere?

La nivel international, grupul Cord Blood Center este prezent in alte sapte tari din Europa Centrala si de Est (Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Italia, Ungaria si Elvetia), stocand probele biologice a peste 175.000 de familii. 41,3% dintre unitatile de celule stem eliberate au fost administrate copiilor si adolescentilor, in vreme ce 58,7% dintre pacienti au fost adulti si batrani. Astfel, la nivelul intregului grup Cord Blood Center, printre cele mai des intalnite afectiuni pentru care se solicita eliberarea de celule stem recoltate la nastere se numara tulburarile de spectru autist, Accidentul Vascular Cerebral, Epilepsia, Sindromul Sheehan, boala cardiaca pulmonara si chiar problemele de fertilitate.

„Peste 800 de studii clinice din intreaga lume verifica utilizarea tesutului placentar, a tesutului ombilical si a sangelui ombilical in multe boli diferite, cum ar fi: Parkinson, boala Crohn, diabet, fibroza pulmonara, cardiomiopatie, HIV si altele. Se preconizeaza ca pana la final de 2030 vor fi aprobate alte 30-50 de noi terapii celulare, motiv pentru care sfatuiesc viitorii parinti sa se informeze despre optiunile de recoltare disponibile la nastere si sa aleaga placenta,” a transmis Dominika Valent Raffajova, genetician molecular, Universitatea din Edinburgh, consultant Cord Blood Center.  
 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?