Creste interesul romanilor pentru un loc de munca in aceasta vara
8/8131
calendar_month 03 Aug 2022, 11:10
Dupa doi ani de pandemie, în 2022, piata muncii din Romania este efervescenta, în contextul în care organizaţiile încep sa îşi reia bugetele de investiţii si planurile de dezvoltare, inclusiv pe cele de angajare. În acelasi timp, romanii sunt tot mai interesati sa obtina un loc de munca, mai ales pentru perioada de vara.
Datele platformei OLX arata o crestere a numarului de locuri de munca disponibile, înca din luna aprilie a acestui an si, mai apoi, odata cu apropierea sezonului cald. În acelasi timp, se mai poate observa o crestere a numarului cautarilor efectuate de cei care îsi doresc sa se angajeze, precum si un avans semnificativ comparativ cu perioada similara din 2021, atat în ceea ce priveste numarul ofertelor de munca, cat si al cautarilor.
Statistica nationala arata ca de la luna la luna se poate observa un numar în crestere al ofertelor de joburi disponibile pentru romanii aflati în cautarea unui loc de munca. În paralel, si numarul de someri înregistrati oficial este în scadere. Astfel, conform datelor Ministerului Muncii, daca în ianuarie 2022 erau aproximativ 234.000 de someri, iar rata somajului era de 2,68%, în luna mai erau înregistrati doar 222.600 de someri, cu o rata a somajului de 2,55%.
Top cinci industrii cele mai cautate de romanii care îsi doresc un job în aceasta vara
”Vanatoarea” de joburi a atins un nivel record anul acesta pe platforma OLX, în unele domenii existand sute de mii de cautari efectuate de cei care îsi doresc un loc de munca. Doar în primele cinci cele mai dorite domenii, candidatii au înregistrat 880.000 de cautari de locuri de munca disponibile, în intervalul aprilie-iunie, cu 100.000 mai multe decat în perioada similara din 2021.
Astfel, domeniul în care si-au dorit cei mai multi romani sa se angajeze a fost „soferi - Sevicii Auto – Curierat”, cu un total de aproximativ 320.000 de cautari în trimestrul al doilea din 2022. Un interes crescut a fost si pentru joburile disponibile în domeniul ”Personal hotelier - restaurant”, unde s-au înregistrat aproximativ 213.000 de cautari, în lunile aprilie-iunie, iar pe podium a urcat si categoria ”Ingineri - Meseriasi - Constructori”, cu 126.000 de cautari. La mare cautare au fost si ofertele de munca din pentru categoria ”Lucratori productie - depozit – logistica”, în care au existat circa 124.000 de cautari în intervalul mentionat, precum si locurile de munca disponibile la sectiunea ”Alte locuri de munca” – aproximativ 98.000 de cautari.
Un anunt de recrutare part-time de operatori sondaje de opinie s-a facut remarcat pe platforma OLX, prin numarul mare de CV-uri atrase. Astfel, anuntul publicat de o companie specializata în sondaje de opinie, care cauta colaboratori pentru a participa la sondaje de opinie online, realizate de pe telefon/tableta sau laptop, de acasa, a atras o cifra record de candidati, înregistrand aproximativ 21.800 de aplicari.
Din datele platformei OLX putem observa si ca preferintele candidatilor au ramas aproape neschimbate comparativ cu intervalul corespunzator din anul 2021, cu diferenta ca numarul de aplicari a fost mai mic comparativ cu 2022.
Astfel, în al doilea trimestru al anului trecut, cel mai cautat domeniu era tot „soferi - Sevicii Auto – Curierat”, însa cu un total de doar 284.000 de cautari, fiind urmat de ”Ingineri - Meseriasi - Constructori”, de data aceasta, cu 160.000 de cautari, iar pe locul al treilea era domeniul ”Personal hotelier - restaurant”, unde se înregistrau aproximativ 147.000 de cautari. Un numar mare de candidati si-au dorit un loc de munca si din domeniile ”Lucratori productie - depozit - logistica”, unde au fost totalizate 105.000 de cautari, si ”Alte locuri de munca”, unde în lunile aprilie – iunie 2021 candidatii au efectuat 84.000 de cautari.
Top cinci industrii cu cele mai multe oferte de munca în intervalul aprilie - iunie 2022
Analizand activitatea angajatorilor care recruteaza prin intermediul platformei OLX, se poate constata ca, în intervalul aprilie - iunie 2022, în toate domeniile de activitate numarul de joburi disponibile a crescut odata cu apropierea sezonului cald, zeci de mii de locuri de munca fiind la dispozitia celor care vor sa lucreze pe timpul verii.
Cateva dintre aceste domenii au înregistrat cele mai multe anunturi cu oferte de munca. Astfel, în top s-a aflat categoria ”Lucratori productie - depozit – logistica”, în care angajatorii au publicat 22.500 de anunturi de angajare în cele trei luni, urmata de ”Personal hotelier - restaurant”, în care au fost disponibile peste 14.100 de anunturi de angajare si de domeniul „soferi - Sevicii Auto – Curierat”, unde candidatii au putut alege dintr-un total de 13.900 de anunturi. Pe locul al patrulea a intrat categoria ”Alte locuri de munca”, în care angajatorii au publicat circa 13.300 de anunturi, urmata de domeniul ”Ingineri - Meseriasi - Constructori” – 10.800 de anunturi de angajare.
Top cinci industrii cu cele mai putine oferte de munca în intervalul aprilie - iunie 2022
La polul opus, în trimestrul al doilea din acest an, cele mai putine oferte de angajare au fost disponibile pe platforma OLX în categoriile ”Internship - Munca temporara - sezoniera”, unde, în intervalul aprilie-iunie, au fost publicate doar 279 de anunturi. Un numar mic de joburi disponibile au fost si în domeniile ”Resurse Umane”, unde angajatorii au publicat 376 de anunturi cu locuri de munca, pe parcursul celor trei luni, precum si în categoriile ”Marketing - PR - Media” - 381 de anunturi, ”Evenimente si divertisment”- 382 de anunturi, ”IT - Telecomunicatii” - 423 de anunturi.
Top cinci cele mai mari salarii oferite de angajatori
Cele mai mari salarii oferite de angajatori în trimestrul al doilea al anului, prin intermediul platformei OLX, pentru cei interesati sa se angajeze odata cu venirea sezonului cald, variaza între 13.000 de lei si peste 400.000 lei pe luna.
Astfel, remuneratia de top, de peste 410.000 de lei lunar a fost pusa la bataie pentru o pozitie de influencer si este de 10 ori mai mare decat urmatoarea în clasament, de mecanic în Germania, pentru care compania ofera 41.000 de lei pe luna. Podiumul este completat de un anunt de angajare pentru postul de sofer profesionist, cu un salariu de 25.000 de lei lunar.
În top intra si un alt anunt de recrutare de sofer profesionist, cu o remuneratie lunara de 13.600 de lei, iar locul al cincilea este ocupat de un anunt pentru functia de sales team leader, pentru care o organizatie este dispusa sa ofere 11.400 de lei lunar.