Conceptii gresite despre jocurile pentru copii
6/6345
calendar_month 19 Nov 2014, 14:57
O activitate din ce in ce mai agreata in ultimii ani de persoane de toate varstele o reprezinta fara indoiala cea care implica folosirea computerului, internetului, a tabletei sau smartphone-urilor de cele mai multe ori pentru a ne bucura de un joc nou care ne ofera o mica "deconectare" de la situatiile din jur.

Cum jocurile s-au dezvoltat considerabil odata cu trecerea anilor, acestea primesc din ce in ce mai multe pareri negative, pentru ca deseori sunt gresit interpretate.
Printre conceptiile gresite se numara:

1. Jocurile sunt o pierdere de timp si dauneaza copiilor
O parere cel mai des auzita, care bineinteles ca nu este corecta intru totul. Foarte multe jocuri online au substraturi creative si educationale, care ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte anumite abilitati cum ar fi gradul de logica, lucrul in echipa, atentia la detalii si nu numai. Bineinteles, acestea pot fi benefice atata timp cat nu se exagereaza cu timpul alocat lor, pentru ca toti copiii trebuie sa se joace si in afara casei, sa faca sport, miscare si sa interactioneze. Cercetarile arata ca: maximum 10 minute de joaca in fata calculatorului sunt suficiente pentru copiii de 3 ani, iar cei cu varsta de 6 ani, nu ar trebui sa depaseasca 30 de minute pe zi in fata computerului. Daca se tine cont de aceste sfaturi, jocurile nu vor dauna.

2. Jocurile online creeaza dependenta
Un fapt care depinde in intregime de dorinta si mentalitatea jucatorului. Daca se apeleaza la aceasta metoda pentru cateva momente de distractie si relaxare, aproximativ 15 minute pe zi, cu siguranta nu poate fi numita dependenta. Jucatorul trebuie sa fie constient dinainte de inceperea unui joc, ca acesta nu trebuie sa ii afecteze relatiile cu ceilalti sau modul de viata si sa il perceapa pur si simplu ca o pauza scurta de buna dispozitie.

3. Fetele nu sunt jucatoare pasionate
O parere cum nu se poate mai gresita! Desi majoritatea fetelor adora jocurile de dress up, cu ponei, machiaj, s.a.m.d, ele isi fac zilnic „ritualul” de buna dispozitie cu acestea si un site de jocuri pentru fete din strainatate are 30 milioane vizitatori unici pe luna, deci se mai pune problema de lipsa de pasiune? In plus, credeti sau nu, fetele sunt foarte antrenate si in jocurile de curse!

4. Iubitorii de jocuri sunt lenesi si introvertiti
O alta opinie eronata – toti cred ca pasionatii de jocuri stau foarte mult in fata calculatorului pentru a evita interactiunea cu ceilalti, responsabiliatea si pentru a-si omori plictiseala. Insa in prezent, cele mai accesate jocuri cer concentrare, devotament si capacitatea de a rezolva situatii dificile si de multe ori este nevoie de a „lucra” in echipa, asadar multe jocuri ajuta chiar si la formarea de prietenii si da un impuls dorintei de socializare.

5. Cele mai bune jocuri sunt cele pe console
Desi sunt foarte apreciate aceste tipuri de jocuri, conform statisticilor ComScore (Dec 2010), 1.3 miliarde de oameni se afla online si 510 milioane dintre acestia joaca online – asadar, un numar extraordinar de mare, comparativ cu numarul celor care cumpara si joaca pe console, ceea nu poate insemna decat ca online-ul este mult mai agreat si ofera milioane de jocuri bune si foarte bune. Motivul principal pentru care consolele nu mai sunt atat de cautatea este imbunatatirea majora a calitii jocurilor online, care ofera de cele mai multe ori experientele cautate de fiecare.
Per total, jocurile online pot fi solutia cea mai „la indemana” pentru o pauza bine meritata de relaxare, o portita de socializare si totodata un element util in dezvoltarea celor mici, atata timp cat se respecta categoria de varsta aferenta fiecaruia iar timpul alocat acestora nu depaseste limita normala.