
Ce inseamna risc seismic de grad 2 in Romania?
In Romania, riscurile seismice ale cladirilor sunt evaluate pe baza unor standarde stabilite de autoritati si ingineri structurali, care tin cont de activitatea seismica a zonei, tipologia constructiei si materialele folosite. Conform reglementarilor nationale, cladirile sunt impartite in patru clase de risc seismic, de la I la IV, iar cladirile incadrate in risc seismic de grad 2 (sau Rs II) prezinta vulnerabilitati semnificative, dar nu sunt considerate periculoase la fel de grave ca cele din clasa I.
Ce ar trebui sa stim despre cladirile cu risc seismic de grad 2
Au o structura care poate rezista unui cutremur major, dar cu avarii semnificative (crapaturi in pereti, grinzi afectate, deplasarea unor elemente structurale).
Nu sunt sigure in totalitate pentru cutremure de mare magnitudine, cum a fost cel din 1977, si pot suferi daune importante.
Necesita consolidare structurala sau interventii pentru imbunatatirea rezistentei in fata unui cutremur viitor.
Ce pericole prezinta o cladire cu risc seismic de grad 2?
Un bloc sau o cladire incadrata in categoria Rs II prezinta o serie de riscuri in cazul unui cutremur semnificativ:
Avarii structurale grave – Crapaturi mari in pereti, deteriorarea grinzilor sau a altor elemente de rezistenta pot aparea, ceea ce poate duce la compromiterea integritatii structurale.
Deformari ale structurii – Elementele structurale pot sa se miste sau sa se deformeze, afectand atat stabilitatea cladirii, cat si siguranta locatarilor.
Vulnerabilitati in caz de replici ale unui cutremur major – Dupa un cutremur mare, replicile sau miscarile ulterioare ale terenului pot agrava daunele initiale.
Prabusirea partiala a cladirii – Desi prabusirea totala este putin probabila in cladirile cu risc seismic de grad 2, unele zone ale cladirii pot fi afectate si se pot prabusi partial, punand in pericol viata locatarilor.
Ce trebuie sa verifici daca vrei sa achizitionezi o locuinta intr-o cladire cu risc seismic de grad 2?
Daca te gandesti sa cumperi o locuinta intr-o cladire incadrata in risc seismic de grad 2, exista cateva aspecte importante de avut in vedere:
Expertiza tehnica actualizata – Asigura-te ca ai o expertiza detaliata a cladirii, care sa iti arate starea reala a structurii, inclusiv eventualele daune sau vulnerabilitati. Este esential ca o astfel de evaluare sa fie realizata de un inginer structurist autorizat.
Istoricul cladirii – Verifica daca imobilul a fost afectat de cutremurele din trecut sau de alte evenimente care ar fi putut deteriora structura. De asemenea, intreaba daca au fost realizate reparatii sau consolidari dupa cutremurul din 1977 sau alte seisme.
Planurile de consolidare – Daca imobilul are risc seismic de grad 2, intreaba daca exista planuri sau intentii de consolidare. Consolidarea este o optiune valabila pentru a imbunatati rezistenta cladirii in fata cutremurelor.
Verifica instalatiile si amenajarile interioare – Pe langa structura cladirii, asigura-te ca instalatiile electrice, sanitare si de gaz sunt in stare buna. Acestea sunt de asemenea importante pentru siguranta ta in caz de cutremur.
Cum se poate asigura o locuinta intr-o cladire cu risc seismic de grad 2?
Asigurarea unei locuinte intr-o cladire cu risc seismic de grad 2 necesita o abordare speciala:
Asigurarea obligatorie (PAID) – In Romania, este obligatoriu sa ai o asigurare de tipul PAD (Polita de Asigurare pentru Locuinte), care acopera riscurile de cutremur, inundatie si alunecari de teren. Insa, pentru cladirile incadrate in risc seismic de grad 2 sau mai mare, PAID nu va acoperi daunele complete.
Asigurari suplimentare private – Daca locuiesti intr-o cladire cu risc seismic de grad 2, este recomandat sa inchei o asigurare suplimentara care sa acopere daunele produse de un eventual cutremur. Acestea sunt, de obicei, polite private si pot include protectie extinsa pentru daunele structurale si altele.
Asigurarea de locuinta in functie de starea structurii – Unele companii de asigurari pot solicita ca imobilul sa fie consolidat pentru a putea oferi o polita de asigurare completa. In acest caz, asigura-te ca stii ce masuri de consolidare au fost sau vor fi luate.
Cum sa te protejezi si ce masuri sa iei in cazul unui cutremur?
Chiar daca nu poti controla structura cladirii, iata cateva masuri de protectie care te pot ajuta:
Plan de evacuare – Stabileste un plan de evacuare clar cu toti locatarii. In caz de cutremur, trebuie sa stii cum sa iesi rapid si in siguranta din cladire.
Reameneaza-ti locuinta – Asigura-te ca mobilierul este fixat si ca obiectele fragile sunt protejate sau depozitate in locuri sigure.
Participa la simulari de cutremur – In unele orase, autoritatile organizeaza exercitii de simulare a unui cutremur. Acestea te pot ajuta sa te pregatesti mental si fizic pentru o situatie de urgenta.
Clasele de risc seismic
In Romania, cladirile sunt incadrate in patru clase de risc seismic (nu „grade” oficial, dar uzual lumea le numeste asa), unde:
Clasa I de risc seismic (Rs I) = risc foarte mare, posibilitate de prabusire in cazul unui cutremur major (echivalent cutremurului din 1977).
Clasa II de risc seismic (Rs II) = risc semnificativ, avarii structurale majore, dar fara prabusire anticipata.
Clasa III = avarii moderate.
Clasa IV = avarii minore sau deloc.
Ce sa retinem
Achizitionarea sau locuirea intr-o cladire cu risc seismic de grad 2 implica o serie de consideratii importante legate de siguranta ta si a familiei tale. In primul rand, este esential sa faci o evaluare detaliata a starii structurale a imobilului si sa stii care sunt optiunile de consolidare si protectie. In plus, asigurarea adecvata a locuintei este un pas necesar pentru a te proteja financiar in fata unui risc seismic.
Chiar daca aceste cladiri nu sunt considerate periculoase in mod imediat, avand in vedere conditiile istorice si riscurile asociate cu seismele mari, este important sa fii bine informat si pregatit. Masurile proactive de siguranta si consolidare pot face o mare diferenta in gestionarea riscurilor legate de cutremure.
Redactia hit.ro




