Certificat energetic si termografie cladiri
calendar_month 30 Mar 2018, 11:13
Termografia sau termoviziunea cladirii presupune verificarea punților termice din anvelopa unui imobil și identificarea tuturor pierderilor de căldură sau a altor probleme care reduc eficiența energetică a imobilului respectiv. Aceasta metoda se practica si in urma unui audit energetic. Prin intermediul acestor servicii de termografie clădiri se pot detecta punțile termice, acele zone în care transferul de căldură se face într-un mod mai accelerat decât în zonele bine izolate termic și care duc la apariția condensului și a mucegaiului. O altă problemă pe care o inspecție termografică o poate depista este o izolație deficitară ce poate fi cauzată de lipsa completă a izolației în anumite zone sau folosirea unor materiale de o calitate slabă. Alte probleme care pot fi detectate în urma unei inspecții termografice sunt: infiltrațiile sau exfiltrațiile de aer ce pot să apară în jurul tâmplăriei exterioare, elementele de slabă calitate din punct de vedere al conductivității termice, instalații sanitare sau de încălzire ascunse sau infiltrații de apă.
Când se recomandă să apelezi la serviciile de termoviziune clădiri?
Există 2 situații principale în care inspecția termografică îți poate aduce beneficii:
1. Când vrei să cumperi o clădire sau un imobil nou
În momentul în care vrei să investești într-o casă sau într-un apartament nou, trebuie să verifici fiecare mică problemă care ți-ar putea aduce costuri semnificative în viitor. Primul lucru pe care trebuie să îl verifici este eficiența energetică a imobilului. Aceasta este menționată în certificatul energetic și poate fi încadrată într-una din cele 7 clase de performanță energetică, notate de la A la G.
Dacă imobilul pe care vrei să îl cumperi este încadrat, conform acelui certificat energetic, în clasa F sau G de performanță, ar trebui să îți pui un semn de întrebare. Cu siguranță imobilul are pierderi mari de căldură, iar costurile de întreținere vor fi și ele pe măsură. În orice caz, poți opta și pentru o inspecție termografică pentru a vedea mai exact ce probleme are imobilul și să estimezi cam cât te-ar costa lucrările de reparații sau de modernizare. În acest fel, vei avea o imagine clară asupra posibilei achiziții și vei lua decizia cea mai bună. În anumite cazuri, rezultatele unei inspecții termografice te pot ajuta să negociezi cu vânzătorul și să obții un preț mai bun.
2. Când te confrunți cu facturi mai mari cu încălzirea
Dacă observi că facturile tale de încălzire a imobilului sunt din ce în ce mai mari și acest lucru nu se datorează strict creșterii prețurilor din ultima perioadă, poate te confrunți cu pierderi de căldură pe care nu le-ai sesizat încă. Cea mai simplă variantă de verificare a acestui lucru și de identificare a tuturor problemelor imobilului tău din punct de vedere termic este inspecția termografică. Vei putea vedea astfel unde se află zonele cu punțile termice sau cu probleme din punct de vedere a izolației și vei putea căuta soluții pentru a le elimina și pentru a te bucura din nou de facturi mici cu încălzirea clădirii.
Desigur, situațiile în care poți opta pentru serviciile de termografia clădiri sunt mult mai multe și mai diverse, însă cele două prezentate mai sus sunt cel mai frecvent întâlnite. Așa că, nu mai aștepta să vezi ce spune acel certificat energetic, ci află singur care sunt problemele apartamentului tău sau a viitorului apartament!
Noutati