Cercetatorii de la CERN au descoperit o noua categorie de particule: pentaquarcuri
6/6970
calendar_month 15 Iul 2015, 12:15
LHC (Large Hadron Collider) al CERN, a anuntat ieri ca a descoperit o categorie de particule, numite pentaquarcuri, a caror existenta era presupusa, dar niciodata verificata de oamenii de stiinta. Pentaquarcul este alcatuit din "quarcuri, elemente constitutive fundamentale ale protonilor si neutronilor, asamblate conform unei configuratii care nu a fost observata niciodata in peste 50 de ani de cercetari experimentale", arata purtatorul de cuvânt al LHC, Guy Wilkinson, citat intr-un comunicat remis AFP si preluat de Agerpres.
"Studiul proprietatilor pentakuarcului ne-ar permite sa intelegem mai bine cum este alcatuita materia obisnuita, adica protonii si neutronii din care suntem formati toti", a adaugat el.

(Foto: physicscentral.com)
Din 3 iunie, dupa doi ani de intretinere si reparatii, LHC a inceput o noua faza de experimente inedite, cu o energie aproape dubla fata de cea atinsa in cadrul primei perioade de exploatare, care a permis confirmarea in 2012 a existentei bosonului lui Higgs, considerat elementul central al structurii fundamentale a materiei.
"LHCb de la CERN (Organizatia europeana pentru cercetare nucleara) a anuntat marti descoperirea unei categorii de particule numite pentakuracuri", au aratat ...cititi in continuare pe acest subiect, pe AGERPRES.RO

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?