Cele mai stranii muzee din Europa pe care oricinear trebui sa le viziteze
1/16942
calendar_month 18 Dec 2015, 16:03
Clasicele muzee de arta nu prea se regasesc in topul preferintelor tale de vacanta? Ti-ar placea ca odata ajuns la destinatie sa descoperi povesti diferite, cum ar fi istoria nestiuta a Serviciilor Secrete Stasi sau orice alt muzeu straniu cu trasuri funerare, cranii sau falsuri in arta? Afla ca harta obiectivelor turistice e destul de generoasa si sunt nespus de multe locuri neconventionale unde poti sa-ti dai check-in in urmatorul tau city break. Iata cateva sugestii si o lista subiectiva a unor muzee neobisnuite si totodata captivante din Europa.

Muzeul Trasurilor Funerare, Barcelona


(Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock.com)

Acum cateva secole, spaniolii isi ducea mortii de seamape ultimul drum cu niste trasuri fastuoase. Daca ajungi intr-un city break in Barcelona, poti sa te abati de la obiectivele turistice gotice pe care poate le-ai vazut deja si sa o iei spre Cimitirul din Barcelona, Montjuic, situat chiar in centrul orasului.
Langa Montjuic, e Muzeul Trasurilor Funerare (Museu de Carrosses Funebres) unde sunt expuse peste 12 trasuri funerare, unice in Europa, folosite de spanioli in secolele 19 si 20. Intreaga incapere pastreaza ceva din aerul sumbru al riturilor funerare, asa ca fi pregatit sa simti cativa fiori reci.Intrarea in muzeu e gratuita.
Poti sa iti achizitionezi oricand un pachet city break spre Barcelona sau un bilet de avion redus ca pret in extra-sezon. Clima e blanda tot timpul anului, asa ca e indicat sa nu ajungi acolo tocmai in august.

Muzeul Istoric al Eliberarii, Roma
Ce-ar fi sa lasi Colosseumul sau Muzeul Vaticanului deoparte si sa iti incepi city break-ul in Roma vizitand o fosta inchisoare din timpul ocupatiei naziste din Roma? Iar daca intre timp ai vazut filmul “The Stanford Experiment”, imagineaza-ti un loc al terorii in care nazistiiau folosit metode de torturaimpotriva rebelilor, a fascistilor care erau detinuti politici sau evreilor. Daca esti pasionat de istorie, poti sa pui acest muzeu pe lista celor care trebuie vazute.

Si daca tot vorbim despre locuri care-ti dau fiori, nu rata nici Cripta Capucinilor, cu un decor sumbru din mii de cranii sischelete.Un altar similar din cranii se gaseste si in Praga, in cazul in care ajungi acolo inainte sa iti rezervi biletul de avion spre Roma.Ai la dispozitie numeroase zboruri low-cost din Romania. Asa ca poti pleca oricand intr-o aventura inedita in capitala Italiei.

Muzeul“Turnul Nebunului” si Muzeul Falsurilor in Arta, Viena

(Foto: Shutterstock.com)
“Turnul Nebunului” (Narrentum) din Viena se numara printre primele azilede nebuni din lume, construit la sfarsitul secolului 18, recunoscut fiind de-a lungul timpului pentru tratamentele brutale aplicate pacientilor cu boli mintale.
O alta recomandare pentru Viena, una dintre cele mai populare destinatii city break din Europa, e Muzeul Falsurilor in Arta care aduna laolalta lucrari ale unor falsificatori celebri. Poti vedea picturi de Matisse sau Rembrandt care au incercat sa treaca drept originale, ori chiar cateva zeci de jurnale falsificate ale lui Hitler.

Muzeul Lucrurilor si Muzeul Stasi, Berlin


(Foto: Matyas Rehak/Shutterstock.com)

Cum ar fi sa ajungi intr-un Muzeu al lucrurilor (Museum der Dinge) care au existat in secolul 20 si care au disparut treptat fiind inlocuite cu altele mai moderne? Poti face asta in Berlin, o destinatie city break preferata de tineri, datorita diversitatii explozive din oras. Muzeul aduna laolalta obiecte precum tabachere, scrumiere, radiouri din secolul 20, asa ca e un loc perfect in care te va cuprinde, cu siguranta, nostalgia. Unele obiecte poate ca ti se vor parea familiare, mai putin cele din prima jumatate a secolului 20.Iar daca vreisa explorezi mai departe Berlinul ciudat, poti intra in lumea Serviciilor Secrete Stasi. Sistemul Stasi a fost implementat de comunistii germani dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si se baza pe “forta, amenintari si putere” (stasimuseum.de). Potrivit arhivelor oficiale, se spune ca 1 din 10 nemti din Germania de Est ar fi colaborat cel putin o data cu Stasi.

Daca te simti excentric si vrei sa te pierzi in peisajul urban, ia-ti un bilet de avion spre Berlin. Cei care au vizitat deja capitala Germaniei spun ca daca ti se pare ca esti in vreun fel diferit sau ciudat, in Berlin nu ai cum sa nu te simti de-a dreptul banal si foarte normal.

Muzeul National al Spiridusilor Leprechaun, Dublin

Daca iti iei un bilet de avion spre Dublin, poate nu vrei sa zbori spre Irlanda doar pentru un tur exclusivist al puburilor irlandeze, ci si pentru ca vrei sa descoperi istoria si cultura locala.
Daca esti interesat de mituri, e bine sa stii ca in Dublin se afla un muzeu dedicat spiridusilor rautaciosi leprechaun, figuri mitologice din literatura si cultura populara irlandeza. Situat chiar in centrul orasului, muzeul aduna laolalta reprezentari in marime naturala ale spiridusilor, dar si numeroase reprezentari vizuale din filme sau din cultura populara. De la intrarea in muzeu vei fi insotit de un povestitor care te va familiariza cu istoria spiridusilor leprechaun prezenti in mitologia locala inca din secolul 8. Pregateste-te sa vezi, in realitate, un fel de veri indepartati ai hobbitilor din trilogia “Stapanul Inelelor”. Potrivit legendelor irlandeze, se credea ca spiridusii purtau cu ei comori nestiute sau stiau locul unde acestea se afla. (http://www.leprechaunmuseum.ie/about/)