hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Cele mai mari rivalitati din istoria Apple

Cele mai mari rivalitati din istoria Apple

calendar_month 25 Sep 2012, 14:21
Apple a ajuns pe una dintre pozitiile de top in industria IT fara sa-si faca prea multi prieteni. Compania a avut numeroase rivalitati istorice, mai ales in perioadele in care a fost condusa de Steve Jobs, care fac noul conflict Samsung vs Apple sa para o cearta de copii. Iata cele mai mari rivalitati din istoria Apple, adunate de Mashable.
Dupa ce Apple a obtinut daune de 1 miliard dolari din partea Samsung, compania americana mai vrea 700 milioane dolari. Conflictul dintre Apple si Samsung, bazat pe patentele tehnologice este insa recent, iar Apple are alte rivalitati mult mai vechi, care s-au derulat de-a lungul istoriei companiei. Procesele dintre Samsung si Apple ar putea continua chiar daca cele doua companii colaboreaza, deoarece multe dintre rivalitatile istorice Apple au pornit cu o colaborare.
1. Apple vs Microsoft
Bill Gates si Steve Jobs si-au inceput relatia ca perteneri de afaceri: computerul Apple II a inclus software produs de Microsoft. Prima versiune de Windows a inclus elemente grafice create de Apple, dar la mijlocul anilor 80 cele doua companii au devenit concurente, iar relatiile bune au disparut.
Apple nu a recuperat niciodata cota de piata pierduta in favoarea Windows, dar compania a continuat sa puna calitatea inainte de cantitate, dar iPhone-ul i-a adus profituri uriase, iar iPad-ul a fost o lovitura sub centura pentru Microsoft. Reactia lui Bill Gates la lansarea iPad, dupa ce Microsoft a suferit multe esecuri in incercarea de a promova PC tableturile, a fost doar: "E OK".

2. Apple vs Google
Conflictul dintre cele doua companii a inceput odata cu dezvoltarea Android. Steve Jobs a promis ca va investi toate resursele Apple in distrugerea Android, iar multi cred ca procesele Apple impotriva Samsung si Motorola vizeaza o strategie complexa de a descuraja producatorii de smartphone-uri sa utilizeze Android.

Rivalitatea a fost insa uitata pentru scurt timp la moartea lui Steve Jobs, cand Google a mentionat moartea fondatorului Apple pe pagina sa principala, insa fara un logo special.
3. Apple vs IBM
Steve Jobs nu a fost niciodata fan IBM, iar rivalitatea companiilor in anii 1980 a fost sustinuta de faimoasa reclama in care Apple a comparat IBM cu Big Brother din romanul 1984 al lui George Orwell.
Antipatia a fost intretinuta si de declaratia lui Steve Jobs cu privire la consecintele dominatiei IBM pe piata PC-urilor: "Daca IBM castiga, cred ca lumea computerelor va intra intr-un Ev Mediu intunecat timp de aproximativ 20 ani".

4. Apple vs Dell
Michael Dell, fondatorul companiei cu acelasi nume, a declarat in 1997 ca cea mai buna decizie pentru Apple ar fi inchiderea companiei si recompensarea actionarilor.
Steve Jobs a raspuns sefului Dell comparand compania cu un lant de supermarketuri si plusand cu inovatiile Apple. Chiar daca Dell nu mai este un ghimpe in coasta Apple, compania este criticata in schimb chiar de fostii sai oficiali, cu declaratii ca "Apple nu a inventat nimic".

5. Apple vs Adobe
Refuzul lui Steve Jobs de a adauga compatibilitate Flash in gadgeturile iOS este bazat pe un conflict istoric intre cele doua companii, inca de cand Adobe era la inceputuri.
"Au atata potential pentru a crea lucruri interesante, dar refuza sa faca asta... Cele mai multe crash-uri Mac sunt cauzate de Flash", a declarat Steve Jobs, insa raspunsul Adobe nu a fost la fel de agresiv. John Travis, vicepresedinte Adobe a apreciat criticile lui Jobs ca un semn de alarma ce a ajutat compania sa mearga inainte si sa dezvolte alte produse.






 

Sondaj

Ce placa video aveti?