hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Cele mai importante 5 lucruri pe care le poti face pentru tine

Cele mai importante 5 lucruri pe care le poti face pentru tine

calendar_month 17 Apr 2024, 11:25


Ne bucuram de fiecare data cand ne luam ceva nou de îmbracat sau încaltat ori vreun device nou, desi stim ca alte lucruri sunt mai importante pentru bunastarea noastra. Lucrurile materiale ne provoaca, într-adevar, satisfactie si ne fac sa ne simtim mai bine, cel putin pentru moment, însa ceea ce facem pentru a ne conserva starea de sanatate si forma fizica este mult mai important.

Iata cele mai importante 5 lucruri pe care le poti face pentru tine:
 
Ne bucuram de fiecare data cand ne luam ceva nou de îmbracat sau încaltat ori vreun device nou, desi stim ca alte lucruri sunt mai importante pentru bunastarea noastra. Lucrurile materiale ne provoaca, într-adevar, satisfactie si ne fac sa ne simtim mai bine, cel putin pentru moment, însa ceea ce facem pentru a ne conserva starea de sanatate si forma fizica este mult mai important.

Dormi suficient

Somnul este de multe ori subapreciat si avem impresia ca putem sa functionam normal si cu 3-4 ore de somn pe noapte. O perioada asta chiar poate sa mearga, însa în scurt timp se va instala oboseala, care ne va împiedica sa facem tot ce ne propunem. În plus, privarea de somn ne expune unor riscuri majore de sanatate fizica si psihica. Chiar si greutatea noastra este influentata de numarul de ore pe care le dormim în fiecare noapte. Medicii spun ca orice adult cu varsta cuprinsa între 18 si 64 de ani ar trebui sa doarma între 7 si 9 ore pe noapte. Vei afla de aici cat de importanta este odihna si cum poti sa-ti asiguri un somn linistit pe timp de noapte.

Renunta la tigari si alcool

Fumatul si consumul de alcool sunt între cei mai redutabili dusmani ai sanatatii noastre si de aceea este important sa spui „stop” chiar acum. În zilele noastre a devenit destul de simplu sa rezolvi problema dependentei de tigari apeland la alternative mult mai putin nocive, cum sunt tigarile electronice. Solutiile acestora îti permit sa reduci treptat dependenta de nicotina, în timp ce elimini cam 95% din substantele chimice daunatoare pe care le are tigara clasica. În ceea ce priveste alcoolul, desi exista un mit potrivit caruia un pahar pe zi are chiar si beneficii, realitatea este ca bauturile cu alcool - chiar si vinul - nu sunt bune pentru sanatate. Ideal ar fi sa bei cat mai rar si cu masura sau chiar deloc. O cantitate de alcool - fie ea si mica - consumata zilnic te expune riscului de a dezvolta dependenta.

Fa sport

Toata lumea stie ca sportul este esential pentru sanatate si o stare fizica buna, astfel ca va trebui sa te mobilizezi sa faci miscare, iar acest lucru sa intre în rutina ta. Propune-ti obiective realiste, pe care sa le poti atinge, pana te obisnuiesti, apoi poti sa încerci sa faci mai mult. În prima faza poti sa mergi la sala sau sa faci pe cont propriu miscare de 2-3 ori pe saptamana, cate o ora, dupa care îti va fi mai usor sa-ti intensifici programul.

Alimenteaza-te corect

Pentru ca organismul tau sa functioneze în parametri ideali, este important sa-i dai alimente din toate grupele, iar proportia de legume sa fie mai mare. Evita hrana intens procesata, fereste-te de zahar si de sarea în exces si fa-ti un obicei din a manca fructe în fiecare zi. Stabileste-ti un regim alimentar echilibrat si ordonat, avand grija si la cantitati si vei vedea ca te vei simti mai bine, iar riscul de a lua în greutate este redus. De asemenea, hidratarea este vitala si chiar trebuie sa consumi cate 2 litri de apa pe parcursul unei zile întregi.Socializeaza

Potrivit Psychology Today, socializarea ofera beneficii pentru sanatatea fizica si mentala. Mentinerea unor legaturi de prietenie îti poate îmbunatati starea creierului, iar riscul unor boli degenerative, cum ar fi dementa, va fi mai scazut. Nenumarate studii au dovedit ca oamenii care mentin relatii apropiate cu membrii familiei si cu prietenii traiesc mai mult, au un tonus mai bun si sunt mai sanatosi.

Foto: Pexels

 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?