Cele mai comune complicatii ale herniei inghinale si cum pot fi prevenite
3/35415
calendar_month 27 Oct 2023, 13:35

Hernia inghinala este o afectiune caracterizata prin exteriorizarea unei parti a intestinului ori a altor tesuturi din abdomen printr-un punct slab al peretului abdominal inferior. Acest lucru duce la formarea unei umflaturi in zona inghinala, umflatura care poate deveni mai evidenta atunci cand stai in picioare, cand depui efort fizic sau cand tusesti. Mai pot aparea, de asemenea, si alte simptome, inclusiv senzatii de durere, presiune, greutate sau disconfort in zona inghinala.[2] In unele cazuri, nu apare niciun simptom, in altele acestea se manifesta doar uneori.[1] Daca nu este monitorizata cu atentie si tratata la timp, hernia inghinala poate duce uneori la dezvoltarea unor complicatii severe. Care sunt cele mai comune dintre acestea si ce se poate face pentru a le evita vei descoperi in randurile de mai jos. 

Ce complicatii pot aparea in cazul unei hernii inghinale

O hernie inghinala nu este neaparat periculoasa, insa nici nu trece de la sine. Dimpotriva, tinde sa se agraveze in timp. Mai mult decat atat, amanarea tratamentului herniei inghinale expune persoana afectata riscului de a dezvolta complicatii.

Una dintre aceste complicatii este incarcerarea herniei, cand continutul herniar este blocat in acel punct slab din peretele abdominal si nu mai poate fi impins inapoi in interiorul cavitatii abdominale. Acest lucru cauzeaza dureri severe, greturi, varsaturi si constipatie.[2]

O alta posibila complicatie este strangularea herniei inghinale. Aceasta este considerata o urgenta medicala si se dezvolta atunci cand fluxul de sange catre tesutul herniat este blocat, de obicei din cauza unei incarcerari. Strangularea poate duce la inflamarea si infectia tesutului afectat si chiar la moartea acestuia (cangrena). Hernia strangulata se manifesta prin dureri bruste, care se intensifica repede, greturi si/sau varsaturi, febra, constipatie si modificarea culorii tumefactiei sau umflaturii.[2]

Cum pot fi prevenite complicatiile herniei inghinale 

Daca ai fost diagnosticat cu hernia inghinala, este foarte important sa respecti indicatiile medicilor si sa nu faci nimic ce ar putea duce la agravarea acesteia. Va trebui sa eviti anumite exercitii fizice sau activitati, sa incerci sa scapi de kilogramele in plus, daca este necesar, sa renunti la fumat si sa-ti modifici dieta pentru a include mai multe alimente ce ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei si implicit a efortului depus la eliminarea scaunului, care poate agrava o hernie inghinala existenta.[2]

Efectuarea de controale medicale regulate este, de asemenea, esentiala in prevenirea complicatiilor herniei inghinale. Verificarile periodice pot ajuta la monitorizarea evolutiei herniei si la identificarea timpurie a oricarei potentiale complicatii, permitand astfel medicilor sa intervina la timp pentru tratarea sa. De asemenea, este important sa consulti un medic imediat ce observi aparitia unor simptome precum febra, greata, varsaturile, dificultatile la urinare, eliminarea cu dificultate a scaunului ori intensificarea durerii, dar si daca hernia ta pare mai mare sau nu mai poate fi impinsa inapoi.[1] 

In multe cazuri, interventia chirurgicala este cea mai buna optiune pentru a preveni complicatiile grave, cum ar fi strangularea herniei, care poate avea consecinte serioase. In functie de particularitatile fiecarui caz, repararea herniei poate presupune o operatie deschisa (cu sau fara plasa) sau o interventie laparoscopica. In prezent, datorita progreselor medicinei, chirurgia robotica reprezinta si ea o optiune de tratament recomandata in tratamentul herniilor.[1][2]Este important sa discuti cu medicul tau despre optiunile de tratament disponibile si sa iei in considerare avantajele si dezavantajele fiecareia dintre acesteia.

Hernia inghinala nu este intotdeauna periculoasa, dar poate duce la complicatii serioase daca nu este monitorizata corect ori daca nu este tratata corespunzator si la timp. Daca ai observat prezenta unei umflaturi in zona inghinala ori prezenta altor simptome ce pot indica prezenta unei hernii inghinale, este indicat sa consulti cat mai repede unui medic pentru a primi un diagnostic corect. Daca deja ai fost diagnosticat cu hernie inghinala, urmeaza intocmai indicatiile medicilor in ceea ce priveste monitorizarea si/sau tratarea herniei. 

Bibliografie: 

1.  „Inguinal Hernia: Types, Causes, Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16266-inguinal-hernia.

2.  „Inguinal Hernia”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547.