Ce vicii poti adopta in urma perioadelor de stres intens? Top 3 obiceiuri nocive la care recurg oamenii
3/37449
calendar_month 06 Sep 2024, 10:00


Pentru a gestiona perioadele de stres intens, oamenii aleg sa adopte diverse obiceiuri care sa-i ajute sa-si distraga mintea de la probleme sau care ii fac sa se simta bine o perioada scurta de timp. De multe ori, insa, acestea pot fi daunatoare pentru corpul uman sau pentru psihic, creand dependente de care poti ajunge sa nu mai scapi toata viata. In articolul de azi vom explora trei dintre acestea.

Iata 3 vicii pe care tind sa le adopte oamenii in timpul perioadelor de stres:

1.      Fumatul

Fumatul este unul dintre cele mai comune vicii la care oamenii recurg pentru a face fata stresului. Indiferent ca vorbim despre tigarile clasice saunarghilelele electronice de pe merlin.ro, acestea pot veni la pachet cu urmari grave pentru corpul tau. Nicotina din tigari ofera o senzatie temporara de relaxare si placere, care poate parea sa atenueze efectele stresului. Totusi, aceasta placere este de scurta durata si vine cu un pret ridicat. Fumatul duce in multe cazuri la numeroase probleme de sanatate, inclusiv cancer pulmonar, boli cardiovasculare si afectiuni respiratorii. Pe langa riscurile fizice, fumatul poate duce la dependenta, ceea ce face ca renuntarea la acest obicei sa fie extrem de dificila, in special intr-o perioada deja marcata de stres.

2.      Cumparaturile excesive

Un alt obicei nociv la care oamenii pot recurge pentru a face fata stresului este reprezentat de cumparaturile excesive. De cele mai multe ori, femeile au tendinta de a face shopping compulsiv, cunoscut si sub numele de „retail therapy” deoarece le ofera o senzatie temporara de satisfactie si control. Totusi, acest comportament poate deveni rapid o problema daca nu este tinut sub control. Cumparaturile excesive pot duce la acumularea de datorii, cresterea anxietatii si sentimente de vinovatie. Din pacate, in multe cazuri, cumparaturile impulsive pot agrava starea de stres, mai ales daca starea initiala a fost datorata problemelor cu banii.  Se creeaza astfel, un cerc vicios in care persoana cauta din nou alinare prin cumparaturi pentru a combate stresul generat de consecintele financiare ale acestui comportament.

3.      Mancatul pe baza emotionala

Mancatul pe baza emotionala este o alta strategie la care multi oameni apeleaza pentru a-si gestiona perioadele stresante. Acesta implica consumul de alimente, de obicei nesanatoase, care sa aduca o stare temporara de fericire si placere intr-un moment de cumpana emotionala. Alimentele de tip fast food sau cele bogate in  zaharuri, grasimi si carbohidrati sunt cele mai preferate in acest caz. Insa, pe termen lung, mancatul pe baza emotionala poate duce la kilograme in plus si un sentiment de dependenta de alimentele nesanatoase. Mai mult decat atat, acest obicei poate agrava stresul si anxietatea, creand un cerc vicios care poate fi dificil de intrerupt.

Toate acestea fiind spuse, indivizii adopta deseori activitati nocive corpului lor pentru a face fata perioadelor intense de stres. Fumatul, cumparaturile impulsive si mancatul pe baza emotionala sunt doar cateva exemple care pot crea dependente de care reusesti sa scapi foarte greu.