Ce trebuie sa stiti cand alegeti strunguri pentru atelier
7/7043
calendar_month 15 Sep 2016, 16:23
Din ce in ce mai multi oameni sunt preocupati in ultima vreme de gasirea unui hobby care sa-i tina cat mai departe de tehnologie. Cu alte cuvinte, ei incearca sa gaseasca ceva care sa-i faca sa petreaca mai mult departe de laptop, telefon sau tableta si, daca se poate, sa se dovedeasca si o activitate care sa nu le aduca doar relaxare, ci si un mic profit, la un moment dat. Iar din categoria acestor activitati face parte si deschiderea unui mic atelier de prelucrare a materialelor cum ar fi lemnul. Rolul acestui atelier este de a ajuta la obtinerea unor obiecte de mobilier, decoratiuni interioare sau alte asemenea. Insa pentru a se putea ajunge la astfel de rezultate este nevoie de rabdare si cateva mici investitii. Din categoria acestor investitii fac parte si achizitionarea unor strunguri, stivuitoare si alte echipamente.
Care este rolul strungurilor intr-un atelier de creatie?
Pentru a intelege cum stau lucrurile, strungurile sunt folosite pentru operatia tehnologica de prelucrare a lemnului prin aschiere. Totul se bazeaza pe miscarea de rotatie a acestei unelte care contine niste cutite ascutite cu rolul de aschiere rapida a materialului.
Strungul reprezinta un ansamblu ce este alcatuit din urmatoarele componente: batiu, suport motor, tava, instalatie de ungere, pompa de ungere, instalatie de racire, papusa fixa, cutie de avansuri si filete, roti de schimb, sanii si lista poate continua. Asadar, se pare ca strungul se dovedeste un sistem destul de complex, insa extrem de folositor in orice atelier. Cele mai des folosite modele de strunguri sunt cele medii ce au diametrul de prelucrare de 400, 500 sau 560 mm.
Insa apelarea la folosirea strungurilor, desi este o varianta optima pentru atelierele moderne, reprezinta un mestesug cu traditie, folosit de catre anticii mestesugari. Insa strunjirea a fost perfectionata apelandu-se la scripete in Evul Mediu.
Ce modele de strunguri sunt recomandate proprietarilor de ateliere mici?
Cel mai modern model de strung este modelul CNC, care este o adevarata dovada a evolutiei tehnologice ce permite prelucrarea automata a materialelor cu ajutorul unui computer. Insa acest model de strung, desi este unul destul de simplu de folosit, este recomandat doar proprietarilor de ateliere mari, deoarece se poate dovedi destul de costisitor si destul de voluminos, ocupand un spatiu mare, pe care de multe ori proprietarii de ateliere nu il au la dispozitie. In cazul in care aveti un depozit mare este necesar sa aveti un stivuitor performant care sa va permita transportul marfurilor. Pentru cei care detin un atelier mai mic, aflandu-se abia la inceputul activitatii lor, este recomandat sa se investeasca in strunguri de dimensiuni ceva mai compacte, cum ar fi cele manuale. Acestea se pot dovedi la fel de performante, in special daca nu este vorba de lucrari foarte complexe.

Mai mult decat atat, acestor proprietari de ateliere li sunt recomandate modelele second-hand care se pot dovedi o alegere foarte intelepta, fara a implica o serie de costuri ridicate. Apoi, dupa ce atelierul incepe sa dea roade, proprietarul se poate orienta spre investirea in masinarii noi si performante. Trebuie remarcat faptul ca alegerea strungurilor este asemenea alegerii DVD-urilor auto. DVD-urile auto pot parea niste detalii total neimportante, insa atunci cand vine vorba de pornit de la drum, ele sunt primele pe care soferul si pasagerul le cauta.

Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?