Ce trebuie sa stii daca vrei sa devii auditor energetic?

calendar_month 28 Ian 2020, 12:53
Si tu ai obtinut o diploma in inginerie sau arhitectura, dar inca nu te-ai hotarat in privinta profesiei pe care sa o urmezi? Ei bine, industria energetica este un domeniu aflat in continua crestere si mai mult ca sigur are nevoie de tineri absolventi doritori sa isi inceapa cariera.
Cu toate ca profesia de auditor energetic este o noutate in tara noastra, importanta acesteia este una majora in cadrul companiilor.
Ce face mai exact auditorul energetic?
Activitatea pe care o desfasoara un auditor energetic consta in evaluarea performantei energetice a cladirilor, precum si efectuarea auditelor si elaborarea certificatelor energetice. Prin analiza eficientei energetice a unei cladiri, auditorul trebuie sa o incadreze intr-o clasa de performanta.
In functie de rezultatele inspectiei, cladirea primeste un calificativ intre A-G, primul reprezentand nivelul cel mai scazut de consum. Pe baza rezultatelor obtinute, auditorul stabileste ce fel de masuri ii sunt necesare pentru a scadea consumul de energie in cladirea analizata.
Cum poti ajunge auditor energetic?
In primul rand ai nevoie de studii care sa ateste cunostintele tale in domeniul energetic. Pe langa documentul ce confirma faptul ca ai absolvit o facultate, ai nevoie de un certificat. Acesta se obtine pe baza unui curs de specialitate in domeniul energetic si se finalizeaza printr-un proiect realizat de tine in cadrul examenului de atestare.
In functie de experienta pe care o acumulezi de-a lungul timpului, vor fi necesari minim 5 ani pentru a obtine functia de auditor energetic de gradul l, si minim 3 ani pentru a fi auditor energetic de gradul ll.
In ce consta raportul energetic realizat de auditor?
Asadar, in cadrul activitatii sale, auditorul efectueaza un audit energetic cladirii in cauza pentru a determina performanta energetica a acesteia si vine in completare cu diverse solutii de reabilitare si modernizare cu principalul scop de a diminua consumul de energie. Concluzia acestui audit este reprezentata de un document care se numeste: raport de audit energetic.
Auditorul elaboreaza acest raport pentru a descrie procesul de desfasurare al auditului energetic. Tot aici mentioneaza si: caracteristicile energetice si termice ale cladirii, masurile pe care le propune pentru imbunatatirea performantei energetice si concluziile referitoare la costurile,aplicarea si durata acestor masuri.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca te-ai gandit sa pasesti pe un drum profesional in domeniul energetic pot parea o provocare la prima vedere. Adevarul este ca orice profesie are un drum lung de urmat in spate, dar prin munca si dedicare vei reusi cu siguranta sa iti atingi obiectivele, iar recompensele nu vor intarzia sa apara.
Noutati




