hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Ce trebuie sa facem in caz de razboi nuclear? Rolul pastilelor cu iod si pericolul administrarii preventive

Ce trebuie sa facem in caz de razboi nuclear? Rolul pastilelor cu iod si pericolul administrarii preventive

calendar_month 01 Apr 2022, 09:33
Pastilele cu iodura de potasiu (KI) contin o cantitate de iod de aproximativ o mie de ori mai mare decat necesarul zilnic. Din acest motiv, administrarea lor preventiva nu este deloc recomandata, acestea folosindu-se doar în cazul unui accident/atac nuclear cu eliberare de iod radioactiv.
Iodul este materia prima pe care celulele tiroidiene o folosesc pentru producerea de hormoni tiroidieni si ajunge la nivelul tiroidei cu ajutorul sangelui. Celula tiroidiana nu poate face diferenta între iodul radioactiv si cel neradioactiv, astfel încat va permite intrarea ambelor forme de iod. Însa, radioactivitatea poate duce, în timp, la aparitia cancerului tiroidian.
„Sub nicio forma pastilele cu iod nu se administreaza preventiv pentru ca pot produce disfunctii tiroidiene. Pastilele de KI se administreaza doar în cazul unei eliberari cunoscute de iod radioactiv. În cazul accidentului sau atacului nuclear, pastilele cu iod se administreaza pentru a satura (încarca) glanda tiroida astfel încat aceasta sa nu mai primeasca iodul radioactiv intrat în circulatia noastra sangvina,” afirma dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog în cadrul Clinicii DigestMed.

Ce trebuie sa facem în caz de atac nuclear
Administrarea pastilelor cu iod se face numai la indicatia autoritatilor, la anumite persoane (copii, adolescenti, tineri sub 40 de ani si femei însarcinate), la scurt timp dupa un accident sau atac nuclear (pana în 6 ore de la expunere). La persoanele de peste 40 ani riscul de a dezvolta cancer tiroidian dupa expunere la iod radioactiv este mai mic.
„Riscul cel mai mare este pentru populatia care se afla la cativa (zeci de) kilometri de locul exploziei. În ziua/zilele în care norul radioactiv se afla deasupra tarii noastre este foarte important sa ne adapostim, ideal în buncare subterane sau în case, asigurandu-ne ca toate usile si geamurile sunt închise ermetic si ca avem în casa suficienta apa si alimente pentru cateva zile (minim 2 zile) cat va trebui sa le petrecem adapostiti. De asemenea, este important sa ne asiguram ca avem în casa tratamentul cronic pe care îl urmam,” adauga specialistul DigestMed. 

Sondaj

Ce placa video aveti?