Odata cu venirea verii si a zilelor mai calde, incepe sezonul de constructii. Cum va fi acesta si ce provocari vor intampina consumatorii in 2024? Ce solutii pentru casa inteligenta merita luate in considerare? Somfy sugereaza la ce sa te gandesti atunci cand decizi sa construiesti.
Sa construiesti sau sa nu construiesti?
In anii anteriori, din cauza pandemiei, a unei inflatii ridicate si a unei situatii geopolitice instabile, piata constructiilor a intampinat multe provocari.
Casele pasive sau cu zero-energie sunt in prezent in crestere ca popularitate, deoarece necesita mai multe investitii la inceput, dar reduc costurile de intretinere si functionare a casei in viitor. Nu numai investitorii care construiesc o casa, dar si cei care planifica renovari pot beneficia de subventii pentru finantarea surselor eficiente de caldura.
Etapele constructiei
Procesul de construire a unei case poate fi impartit in trei etape cheie. Stadiul zero, unde se toarna fundatiile si se ridica peretii fundatiei. Se incheie cand se efectueaza penetrarile utilitare si se toarna sapa. Apoi vine constructia structurii si a nucleului (SSO), care include constructia peretilor portanti, a compartimentelor, a plafoanelor turnate si a grinzilor de inel. De asemenea, se construieste acoperisul. Etapa finala este starea bruta inchisa (SSZ), in timpul careia ne concentram pe instalarea ferestrelor, usilor si a sistemului electric in casa. In aceasta etapa, solutiile pentru casa inteligenta joaca un rol important in imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor.
Ferestrele sunt principala sursa de energie solara intr-o cladire. Acestea pot contribui semnificativ la mentinerea unei temperaturi interioare optime. Soarele care trece prin fereastra intr-o camera genereaza in medie 500 W/m2. Acest lucru are un impact enorm asupra echilibrului termic in diferite momente ale anului si asupra cantitatii de lumina naturala care intra in cladire. Atunci cand alegeti, este important sa acordati atentie diferitilor parametri tehnici, cum ar fi valoarea U, precum si formei protectiei ferestrei. Una dintre metodele cele mai eficiente este instalarea calda. Aceasta implica instalarea ferestrei in perete intr-un mod care sigileaza rama ferestrei la structura cladirii. Strans legate de aceasta sunt sistemele de umbrire exterioara ca de exemplu jaluzelele exterioare venetiene sau rulourile exterioare inteligente. In cazul rulourilor exterioare montate la nivel, proiectul presupune ca acestea vor fi pozitionate sub fatada cladirii. Prin urmare, pentru a planifica corect inaltimea deschiderilor ferestrelor, a ancadramentului, precum si a izolatiei si a fatadei, care ar trebui sa acopere complet cutia ruloului, instalarea acestora trebuie luata in considerare in etapa de proiectare.
Eficienta energetica si casa inteligenta
Cand decizi sa construiesti o casa in 2024, merita sa acorzi atentie cerintelor si standardelor energetice actuale, care s-au schimbat recent. Cladirile noi ar trebui sa fie mai eficiente din punct de vedere energetic si mai prietenoase cu mediul. Asa-numita Regulamentare WT stabileste cerinte minime pentru eficienta energetica a cladirilor care sunt proiectate, construite sau convertite. Obiectivul principal al directivei este utilizarea surselor regenerabile de energie termica si a solutiilor prietenoase cu mediul. Atigerea acestui obiectiv face posibila implementarea surselor de energie termica mai prietenoase cu mediul. O buna izolatie termica, alegerea corecta a materialelor de constructie cu cea mai mica transmitanta termica posibila si tipul de ventilatie sunt principalele aspecte de luat in calcul; si, mai presus de toate, automatizarea deja mentionata.
Prin automatizare, rulourile exterioare vor fi in pozitia optima la momentul potrivit, indiferent de vreme sau de absenta noastra de acasa. Actionarea rulourilor cu motoarele RS100 io de la Somfy cu comunicare radio bidirectionala io-homecontrol® va garanta un confort termic imbunatatit in casa. Nu trebuie sa fie conectat la reteaua electrica a casei, permitand o instalare non-invaziva chiar si in situatii in care nu este posibila electricitatea. Are doua viteze: standard si discreta, ceea ce asigura un consum mai mic de energie. Cand sunt integrate in unitatea de control TaHoma, folosind programul „confort termic”, acestea se vor deschide automat in timpul zilei pentru a profita de caldura soarelui si a incalzi casa. Apoi se vor inchide la asfintit pentru a mentine caldura in interiorul camerei. Aceasta actiune poate reduce intre 10% si 30% din costul consumului de energie pentru incalzire in timpul iernii . Pe de alta parte, in timpul valurilor de caldura din vara, putem reduce eficient temperatura interioara cu 4° pana la 7°C cu ajutorul rulourilor exterioare automate.
De asemenea, poate fi o idee buna sa ne echipam cu senzorul solar Sunis WireFree io de la Somfy, care masoara nivelul de lumina naturala si transmite datele la unitatea de control TaHoma. In acest fel, putem adauga comenzi scenariului nostru astfel incat vara, rulourile exterioare sa coboare atunci cand se atinge un anumit grad de lumina a soarelui, iar iarna, cand bat razele de soare, acestea se deschid si lasa caldura sa intre in casa. In plus, poate fi integrat cu senzorul de temperatura interioara Thermis V2 io.
„Daca doresti sa imbunatatesti eficienta energetica a casei tale, merita sa te gandesti la solutiile pentru casa inteligenta. Un termostat inteligent sau rulouri exterioare automatizate ne vor permite sa controlam temperatura din interior si sa gestionam consumul de electricitate, chiar si la distanta, cand nu suntem acasa. Vorbind despre astfel de solutii, merita mentionata seria emblematica de motoare RS100 Solar io de la Somfy. Acestea au redefinit standardele in automatizarea rulourilor exterioare, combinand confortul cu calitatea solutiilor solare. In acest sens, stim ca actiunile noastre conteaza – automatizarea integrata in ceea ce inseamna sisteme de umbrire exterioara, are un impact pozitiv asupra echilibrului energetic al cladirilor”, afirma Virgil Lixandru, Sales Manager, Somfy Romania si Republica Moldova.
Alte solutii inteligente pentru siguranta si confort
A lua in considerare introducerea solutiilor pentru casa inteligenta inca din faza de constructie a unei case este o idee excelenta. Acest lucru poate simplifica semnificativ procesele ulterioare si poate asigura ca spatiul nostru este exploatat la maximum. Prin urmare, merita sa luam in considerare implementarea acestui sistem deja in etapa de realizare a instalatiilor electrice pentru a evita necesitatea unor modificari ulterioare si costuri suplimentare. Nu numai ca vom economisi energie, dar vom obtine si o mai mare automatizare, ceea ce se va traduce prin imbunatatirea confortului si sigurantei consumatorului. Cu siguranta, o instalare adecvata pentru poarta de intrare a proprietatii si a usii mici, astfel incat in viitor sa putem instala automatizari la acestea, cum ar fi Elixo 3S M io comfort de la Somfy – un mecanism care va asigura controlul total asupra accesului. Solutiile pentru casa inteligenta se extind si la curtea din spate, terasa si gard. Cand planificam sa construim, merita sa acordam atentie amenajarii corespunzatoare a spatiului exterior si problemelor de alimentare adecvata cu energie. Securitatea este un aspect cheie al oricarei case – asa ca este o idee buna sa ne gandim la achizitionarea de sisteme de alarma inteligente sau a unui interfon video. Nu numai ca acest lucru va creste nivelul de securitate al casei tale, dar iti va oferi si liniste si control, chiar si atunci cand esti plecat in vacante cu familia datorita accesului la distanta printr-o aplicatie.
Pentru mai multe informatii despre beneficiile solutiilor inteligente si detalii despre produse, vizitati site-ul Somfy.ro