Ce rol joaca amplasarea corecta a geamurilor intr-un proiect casa cu mansarda
7/7904
calendar_month 27 Ian 2022, 11:38
O mansarda rezidentiala este acum prevazuta in majoritatea proiectelor de case private. De regula, o zona privata este situata la mansarda: dormitoare ale membrilor familiei, un birou, o camera pentru copii, o camera de zi mica si, uneori, o sala de biliard sau o sala de sport cu echipament de exercitii. Lumina naturala buna si ventilatia sunt esentiale pentru toate aceste spatii.

Ce trebuie luat in considerare atunci cand alegi un proiect casa cu mansarda, astfel incat sub acoperis sa obtii o camera confortabila, functionala si cu un microclimat sanatos?



  • Asigura-te ca ferestrele sunt pozitionate in planul acoperisului


Adesea, la mansarda sunt folosite doar ferestre verticale in frontoanele cladirii. Cu aceasta solutie, camera de la mansarda este iluminata neuniform: doar zonele din apropierea ferestrelor sunt bine iluminate, iar partea centrala principala a mansardei ramane intunecata. Aceasta problema este rezolvata cu luminatoare, care sunt instalate oblic in planul acoperisului. Prin integrarea acestora in diverse proiecte case cu mansarda, te poti concentra in principal asupra modului in care se potrivesc in interior, deoarece atunci cand sunt instalate in panta acoperisului, practic nu schimba aspectul casei.


  • Calculeaza corect numarul de ferestre pentru o buna iluminare


Luminatoarele iti permit sa iluminezi camera uniform si sa maresti vizual camera, dar pentru aceasta trebuie sa calculezi corect numarul necesar de ferestre pentru fiecare caz specific. Daca doresti, poti combina acoperisul si ferestrele verticale pentru a obtine lumina naturala maxima. De asemenea, trebuie sa tii cont ca pantele din jurul luminatoarelor ar trebui sa fie deschise: suprafata pantei de deasupra ferestrei ar trebui sa fie paralela cu podeaua, iar sub fereastra - perpendiculara pe podea. Aceasta forma a pantei nu restrictioneaza fluxul de lumina si mareste aria punctului de lumina.


  • Pozitioneaza ferestrele la o inaltime confortabila.


Inaltimea recomandata de instalare a ferestrei de acoperis este exact aceeasi ca si pentru cea obisnuita: 900-1120 mm de la nivelul podelei pana la marginea inferioara a ferestrei, marginea superioara a ferestrei este la 2000-2200 mm de podea. Acest aranjament mentine o legatura prin fereastra cu mediul inconjurator si iti permite sa obtii cea mai buna vedere - atat pentru cel asezat, cat si pentru cel ce sta in picioare. In plus, in acest caz, este oferita comoditatea maxima de deschidere si inchidere (cu conditia ca manerul sa fie situat in partea superioara a ferestrei).


  • Utilizeaza rational spatiul mansardei


Inaltimea spatiului mansardei poate fi mult mai mare decat inaltimea camerelor standard (datorita peretilor inclinati). Foloseste intregul spatiu al mansardei. Sub panta, poti face un raft sau un mic mezanin, iar amplasarea lucarnelor pe toata lungimea rampei va oferi mai multa lumina si va creste vizual spatiul. Cu un numar suficient de lucarne, poti chiar sa renunti la ferestrele din fata si sa folosesti peretii verticali eliberati pentru a pozitiona orice mobilier.
Astfel, daca vrei sa detii o casa aleasa din proiecte case mansarda confortabila si sa folosesti camera mansardata la maxim, urmeaza sfaturile de mai sus si vei avea doar de castigat!