Ce prize se folosesc la instalatia electrica a unei case?
7/7184
calendar_month 29 Iun 2018, 13:36
Daca te-ai intrebat vreodata cate tipuri de prize exista pentru locuinta ta, speram ca acest articol sa te ajute. In primul rand, prizele sunt dispozitive de conectare, prin care se realizeaza legatura aparatelor mobile la o retea electrica, prin intermediul unei fise. Prizele fac parte din instalatia electrica fixa, iar contactele lor sunt permanent in tensiune.
Dupa modul de montare, prizele pot fi de trei feluri: aparente (prize montate pe perete – PT), ingropate (prize sub tencuiala - ST) si in tenciuala (cu constructie plata - INTENC).
Dupa modul de protectie al prizelor, acestea pot fi: prize normale, care nu prezinta vreo protectie anume, prize impermeabile, care se monteaza sub tencuiala, cu capac de portelan, si prize capsulate (in carcase metalice sau de bachelita).
De asemenea, prizele se mai pot clasifica si dupa numarul fazelor conectate in:
- prize monofazate sau bipolare simple, fara contact de protectie (prize cu 2 poli)
- prize monofazate sau bipolare simple, cu contact de protectie (prizele cu 3 poli, pentru legarea la pamant)
- prize trifazate sau tripolare, fara contact de protectie (prize cu 3 poli)
- prize trifazate sau tripolare, cu contact de protectie (prize cu 4 poli)
- prize trifazate sau tripolare, cu contact de protectie si de nul (prize cu 5 poli).
Toate prizele sunt alcatuite dintr-un soclu, care asigura izolarea si fixarea cailor de curent, tecile de contact cu fisa, borne de racord la circuitul exterior, capacul sau carcasa de protectie, prevazut cu orificii pentru introducerea fisei si a suruburilor de fixare, elemente de fixare mecanica (pentru fixarea pe suport), resoartele sau elementele articulare (care asigura presiunea in contacte) si suruburile de fixare si de contact.
Prizele telefonice sunt putin diferite fata de prizele electrice, desi functioneaza cam pe acelasi principiu. Ele pot fi prize de comunicatii, realizate in diverse variante, cu numar variabil de poli si contacte, cu sau fara rama de montare, montate aparent sau ingropate, sau prize de date, care sunt si ele realizate in variante diferite – ecranate sau neecranate, universale sau de canal, montate aparent sau ingropate, si asa mai departe.
De asemenea, si splitterele pot fi considerate prize, adica dispozitivele care separa modemurile de serviciile de telefonie clasica analogice.