Ce ne spune studiul "Sanatatea sub microscop: suplimente alimentare si stil de viata"
3/37848
calendar_month 04 Nov 2024, 16:00

In ultimii ani, Romania a cunoscut o crestere semnificativa a interesului fata de un stil de viata sanatos, vizibila atat in discutiile tot mai frecvente din mass-media, cat si pe retelele sociale.

"Desi romanii sunt din ce in ce mai constienti de importanta unui stil de viata sanatos, exista inca aspecte subapreciate, cum ar fi preventia medicala si bunastarea sociala si emotionala. In timp ce suplimentele alimentare sunt populare, reflectand o atentie tot mai mare pentru sanatatea fizica, sanatatea mentala ramane abordata intr-un mod mai pragmatic.” a declarat Mirela Enache, Media Research Specialist la Starcom Romania. 

Stilul de viata sanatos: Perceptii si practici in randul romanilor 

Indiferent daca adoptam sau nu comportamente specifice unui stil de viata sanatos, majoritatea dintre noi avem deja o idee clara despre ce ar trebui sa includa o rutina zilnica pentru a mentine atat sanatatea fizica, cat si pe cea mentala. In acest context, tot mai multi romani isi indreapta atentia catre practici menite sa le asigure o viata echilibrata.   

Pentru mentinerea sanatatii fizice, acestia considera esentiale: odihna adecvata, evitarea viciilor, hidratarea corecta, o alimentatie echilibrata, activitatea fizica regulata si igiena personala. Totusi, controalele medicale anuale si atentia la semnalele transmise de corp – esentiale pentru preventie – sunt prioritizate intr-o masura mai mica, cu diferente de 20, respectiv 10 puncte procentuale fata de celelalte practici.

Femeile tind sa acorde o atentie sporita (comparativ cu barbatii) suplimentelor alimentare, protectiei solare si monitorizarii greutatii corporale, aratand astfel o abordare mai detaliata in mentinerea sanatatii generale. 

Sanatatea mentala: O abordare pragmatica

In ceea ce priveste sanatatea mentala, romanii considera ca aceasta este sustinuta in principal de activitatile in aer liber si de relatiile sanatoase cu familia si prietenii, subliniind astfel rolul esential al legaturilor sociale. Solutiile concrete si tangibile sunt preferate, reflectand o abordare mai pragmatica a bunastarii mentale.
In schimb, interesul pentru activitati spirituale si emotionale, cum ar fi meditatia, yoga sau terapia, ramane scazut. Terapia, de exemplu, este aleasa de doar 10% dintre romani. Aceasta tendinta sugereaza ca, in Romania, sanatatea mentala este abordata prin solutii directe si mai putin prin practici introspective.

Preventia si bunastarea Sociala: O prioritate subapreciata

Desi romanii sunt constienti de importanta unui stil de viata sanatos, preventia medicala si aspectele ce tin de bunastarea sociala si emotionala raman adesea subapreciate. Multi nu prioritizeaza efectuarea regulata a analizelor si vizitele la medic, iar un numar redus declara ca isi intalnesc frecvent prietenii, consuma suplimente alimentare, practica un sport sau participa la sesiuni de terapie.

Totusi, relatiile de familie sunt vazute ca un pilon important al starii de bine: 87% dintre romani considera ca au o relatie stransa cu familia, iar 82% se percep ca fiind sanatosi din punct de vedere mental, acestea fiind cele mai ridicate scoruri raportate. Cu toate acestea, sanatatea mentala este adesea asociata doar cu absenta bolilor psihice grave, fara a lua in calcul factori precum anxietatea, traumele emotionale sau stresul – elemente ce pot afecta semnificativ starea de bine mentala.
Aceste date indica o nevoie de educare si informare cu privire la beneficiile preventiei si ale abordarii complete a sanatatii mentale, care sa includa atat relatiile sociale, cat si gestionarea eficienta a stresului si a emotiilor.



Satisfactia cu viata si locul de munca

Analizand mai indeaproape satisfactia generala, observam o tendinta de scadere in randul romanilor in privinta timpului liber (activitati recreative si timpul petrecut cu prietenii), satisfactiei generale fata de viata, conditiilor de la locul de munca si sanatatii fizice.  

Utilizarea suplimentelor alimentare

In Romania, aproximativ 70% dintre romani afirma ca folosesc suplimente alimentare, un comportament probabil amplificat de pandemia COVID-19, care a crescut interesul pentru intarirea sistemului imunitar. In ciuda abundentei de informatii disponibile online, multi prefera sa urmeze sfaturile medicilor si ale specialistilor autorizati. In mod frecvent, acestia isi achizitioneaza suplimentele din farmacii fizice, probabil datorita consultantei personalizate oferite de farmacisti. Printre cele mai populare suplimente se numara Magneziul, Vitamina C si Vitamina D, majoritatea consumatorilor optand pentru formele de capsule sau pastile. 
 
Metodologie 

Studiul „Sanatatea sub microscop: suplimente alimentare si stil de viata " a fost realizat de agentia de media Starcom Romania, in octombrie 2024, prin metoda CAWI (Computer Assisted Interviews) pe un esantion de 600 romani cu varsta cuprinsa intre 18+ ani, reprezentativ la nivel national. 

comunicat



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?