hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Ce legaturi are presedintele Google cu Wikileaks?

Ce legaturi are presedintele Google cu Wikileaks?

calendar_month 22 Apr 2013, 12:00
Cine ar fi crezut ca exista o legatura intre controversatul Julian Assange, fondatorul Wikileaks, si una dintre cele mai importante figuri din lumea IT, Eric Schmidt, CEO Google? Cei doi au avut o intrunire secreta in urma cu 2 ani, iar conversatia lor a fost publicata abia acum de Wikileaks.
Discutia dintre seful Google si fondatorul Wikileaks a avut loc in Marea Britanie, pe vremea cand Julian Assange era retinut la domiciliu, inainte de a se refugia in resedinta Ambasadei Ecuadorului din Londra.
Ce ar avea de discutat Eric Schmidt cu Julian Assange? Cei doi au purtat o conversatie de 5 ore, in care au abordat diferite teme, de la anonimatul online prin Tor pana la motivul pentru care Wikileaks publica mai multe documente secrete din tarile occidentale decat din regimurile dictatoriale de pe alte continente. Explicatia lui Assange tine de faptul ca regimurile dictatoriale sunt mai putin dezvoltate tehnologic, iar majoritatea informatiilor ce ar putea fi obtinute nu sunt in limba engleza.

Ce ar vrea Wikileaks de la Google?
In timpul conversatiei, Julian Assange a lansat o propunere interesanta catre presedintele Google, pe care acesta a respins-o insa pe loc. In conversatia publicata pe Wikileaks, fondatorul site-ului ii sugereaza lui Eric Schmidt ca ar putea "scapa" online unele informatii foarte importante.
Assange ar fi vrut sa stie ce tip de date acceseaza autoritatile americane din baza de date a motorului de cautare, pe baza legislatiei Patriot Act. Seful Google i-a raspuns ca o astfel de actiune ar fi ilegala, chiar daca se numara printre criticii legislatiei americane. Schmidt a ramas consecvent si informatiile nu au ajuns online nici pana acum.

Care este motivul adevarat pentru editarea documentelor Wikileaks?
Publicarea conversatiei dintre presedintele Google si Assange pe Wikileaks corespunde unui moment controversat. Eric Schmidt a lasant o acuzatie la adresa lui Assange in noul sau volum, redactat alaturi de Jared Cohen si intitulat "The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business".
Seful Google sustine ca unele date din documentele publicate de Wikileaks au fost pastrate secrete, nu pentru a proteja identitatea celor care le-au trimis site-ului, ci pentru castiguri financiare.
Reprezentantii lui Assange spun ca acuzatia este complet nefondata si ca seful Wikileaks nu ar fi avut cum sa profite financiar in niciun fel de pe urma editarii documentelor.
Surse: The Verge, Wikileaks 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?