Ce inseamna cu adevarat tratamentul cu celule stem pentru pacientii cu boala Parkinson
8/8585
calendar_month 28 Apr 2023, 13:49
Peste 100 de studii clinice aflate in desfasurare in prezent la nivel mondial implica utilizarea celulelor stem in tratamentul bolii Parkinson. Chiar daca in prezent nu toate studiile sunt la fel de avansate sau de promitatoare, in primele faze, rezultatele sunt incurajatoare si indica faptul ca simptomele din boala Parkinson ar putea fi reversibile.
Boala Parkinson este una dintre cele mai raspandite afectiuni neuro-degenerative din lume, afectand peste 6,2 milioane de oameni, dintre care 1,2 milioane in Europa. Aceasta este a doua cea mai frecventa boala neuro-degenerativa, dupa boala Alzheimer, iar prevalenta sa este in crestere la nivel global. In Romania, se estimeaza ca exista aproximativ 72.000 de pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune, iar cercetarile recente indica faptul ca numarul pacientilor se va dubla pana in 2030. Simptomele bolii Parkinson sunt diverse, ceea ce poate duce la confundarea lor cu alte afectiuni si intarzierea diagnosticului. Aceasta boala prezinta peste 40 de simptome si afecteaza in special miscarile corpului. De obicei, pacientii sunt diagnosticati in jurul varstei de 60 de ani, dar tulburarile de miscare apar abia in stadiul 3 al bolii. Cu toate acestea, boala se dezvolta incet, iar primele leziuni pot aparea cu pana la 20 de ani inainte de aparitia primelor semne.
In prezent, peste 100 de studii sunt in desfasurare la nivel mondial pentru a evalua utilizarea celulelor stem in tratamentul bolii Parkinson. Aceste studii sunt impartite in mai multe categorii, cum ar fi terapii cu celule stem embrionare, terapii cu celule stem pluripotente induse (iPSCs) si terapii cu celule stem adulte. Cercetatorii au reusit pana in prezent sa obtina rezultate bune in timpul studiilor clinice desfasurate pe rozatoare si maimute, iar recent, in Suedia, primul pacient cu boala Parkinson a primit un transplant cu celule stem. ”Cu acest studiu, speram sa demonstram ca produsul celular functioneaza conform asteptarilor la pacienti. De-a lungul timpului, acest lucru creeaza oportunitatea de a ajuta mai multi oameni cu Parkinson in viitor”, a declarat Malin Parmar, profesor la Universitatea Lund, care conduce echipa STEM-PD in stransa colaborare cu colegii de la Skåne University Hospital, Universitatea Cambridge, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust si Imperial College London.
In special, terapiile cu celule stem ar putea ajuta la inlocuirea celulelor nervoase deteriorate sau moarte din creier, restabilind astfel functia normala a sistemului nervos. Principalul beneficiu imediat observat a fost reducerea simptomelor motorii, cum ar fi tremurul, rigiditatea musculara si dificultati in miscare. Terapiile cu celule stem au demonstrat in studiile preclinice ca pot imbunatati aceste simptome si pot ajuta la restabilirea functiei motorii.
„In Romania, lipsa unei banci publice de celule stem este un obstacol in dezvoltarea terapiilor celulare, dar avem privilegiul de a avea numeroase banci private ce ofera optiunea recoltarii la nastere a celulelor stem, permitand astfel accesul la terapii celulare in viitor. Mai mult, prin recoltarea placentei la nastere si stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest tesut timp de decenii, in conditii de criogenie, putem asigura accesul intregii familii la terapiile celulare viitoare pentru tratarea inclusiv a Parkinson-ului. Acest lucru este cu atat mai valoros, avand in vedere ca aceste celule sunt imunoevazive si pot fi utilizate atat pentru copilul de la care s-au recoltat, cat si pentru parinti sau bunici, oferindu-le o sansa la o viata mai sanatoasa si mai lunga”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?