Cezar Ioan: Productivitatea la hectar, cresterea costurilor, cererea interna solida si nationalismul consumatorilor definesc cadrul de functionare a industriei de vin din Romania - care a avut, in 2022, un an slab (3,8 milioane hectolitri)
Comparativ cu alte tari cu suprafete similare, Romania a produs, in 2022, o treime din cat a produs Chile si putin mai mult de jumatate din cat a produs Portugalia. Portugalia a exportat de 18 ori mai mult, iar Chile de 50 de ori.
Cu o productie de numai 37% fata de cea a Romaniei, Republica Moldova a exportat de 5 ori mai mult decat tara noastra. Dar o caracterizare a industriei vinului din Romania trebuie sa ia in considerare contextul international, precum si piata interna. Vom folosi datele pe 2022, care sunt ultimele date consolidate de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV) - organism interguvernamental din care fac parte 50 de tari, responsabile de peste 87% din productia mondiala de vin si de peste 71% din piata de consum.
Ce factori influenteaza major piata de vin a Romaniei?
"Valoarea pietei interne, in 2022, era de aproximativ 450 milioane de euro. Productivitatea la hectar, cresterea costurilor cu energia, cu forta de munca si cu transporturile, cererea interna solida si nationalismul consumatorilor definesc cadrul de functionare a industriei de vin din Romania - care a avut, in 2022, un an slab (3,8 milioane hectolitri) - prognozele pentru 2023 se ridica la aproximativ 4,4 milioane hectolitri. O explicatie sta in faptul ca, din cele 188.000 de hectare, doar aproximativ 110.000 sunt plantatii modernizate, eficiente economic”, afirma Cezar Ioan (Vinul.ro).
In afara de factorii mentionati anterior, principalele forte care vor influenta evolutia industriei autohtone de profil par sa fie scaderea puterii de cumparare si intensificarea discursului medical in directia reducerii consumului de alcool de orice tip, precum si o crestere a concurentei din partea vecinilor de peste Prut (Romania este principala piata de export - si cu cea mai rapida crestere - pentru vinurile din Republica Moldova, percepute adesea de catre consumatori drept “vinuri romanesti”) si din partea altor categorii de bauturi alcoolice cu marketing international foarte dinamic.
,,Pe plan extern, piata vinului romanesc va fi influentata de evolutia cererii interne, ca si de productivitatea industriei pe ansamblu, in contextul climatic global - de retinut ca productia Uniunii Europene in 2023 e estimata la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani, in timp ce aceea a Romaniei a crescut. Nu in ultimul rand, va conta si dorinta si capacitatea industriei de profil de a construi o “imagine de tara” pentru vinul romanesc”, spune Cezar Ioan (Vinul.ro).
Dar sa vedem si alte cateva comparatii utile in context.
Cum stau tarile cu suprafete aproximativ la fel de mari si cum stau vecinii de peste Prut?
Romania (188.000 hectare cu vita-de-vie, din care aproximativ 40% nemodernizate) a produs, in 2022, 3,8 milioane hectolitri si a exportat 0,18 milioane (locul 29 in lume). Populatia tarii e de 19 milioane locuitori, consumul total e de 3 milioane hectolitri (0,55 milioane de hectolitri sunt importuri).
Chile (196.000 hectare, din care trei sferturi dedicate productiei de vin) a avut in 2022 o productie record de 12,5 milioane hectolitri si a exportat 9 milioane (locul 4 in lume). Populatia e similara cu a Romaniei - 19 milioane locuitori - si consuma 2,3 milioane hectolitri.
Portugalia (190.000 hectare), a produs 6.8 milioane hectolitri si a exportat 3,2 milioane (locul 8 in lume).
Populatia e de 10 milioane locuitori, consumul intern e de 6 milioane hectolitri (tara e si al 10-lea importator al lumii, dar trebuie sa luam in considerare si un turism solid). Trebuie sa remarcam o diferenta foarte mare de productivitate la hectar intre tara noastra si Chile, dar semnificativa si fata de Portugalia.
Moldova (122.000 hectare), a produs 1,4 milioane hectolitri si a exportat putin peste 1 milion (locul 17 in lume). Populatia e de 2,6 milioane locuitori iar datele relevante despre consumul intern nu sunt disponibile, dar le putem intui.
Cateva repere despre piata mondiala a vinului
,,In total, exista peste 7,2 milioane hectare de vita-de-vie pe glob (in scadere cu 0,5 milioane fata de anul 2000) - din care doua treimi pentru producerea de vin (peste 33,5 milioane de tone de struguri pentru vin, aprox 260 milioane de hectolitri). Valoarea totala a comertului international cu vin a crescut constant in ultimele doua decenii, ajungand sa depaseasca 37,5 miliarde de euro in 2021 si 2022, potrivit OIV. Cele mai mari plantatii pentru vin se afla, in ordine, in Spania, Franta, China, Italia, Statele Unite. Romania ocupa, in 2022, locul al 10-lea in lume dupa suprafata si al 13-lea dupa volum (dar numai 1,1% din totalul productiei si un procent nesemnificativ din volumul total exportat).
Pe plan mondial, vinurile imbuteliate in formate mai mici de 2 litri reprezinta 53% din volumul total, constituind 68% din valoarea totala (pretul mediu fiind de 4,5 euro / litru). Chiar daca volumul a scazut cu 4%, valoarea acestor vinuri a crescut cu 7%. Vinurile vrac (transportate in recipiente mai mari de 10 litri) au crescut si ele cu 5% fata de 2021 si au reprezentat 32% din totalul exporturilor mondiale, dar reprezinta doar 7% din valoarea totala - pretul per litru fiind undeva la 0,8 euro. Vinurile la bag-in-box (ambalate in recipiente intre 2 si 10 litri) au reprezentat 4% din volumul total si 2% din valoare, pretul mediu fiind de 1,8 euro / litru.
Spumantele sunt singura categorie care a inregistrat cresteri in 2022 atat din punct de vedere al volumului (ajungand sa reprezinte 11% din total) cat si a valorii (reprezinta 23% din total, cu un pret mediu de 7,7 euro / litru). Cresterea fata de 2021 a fost de 5% in volum si de 18% in valoare fata de 2021”, declara Cezar Ioan.
Despre Cezar Ioan
Cezar Ioan este fondatorul celei mai longevive publicatii despre vin din Romania si al sistemului de evaluare calitativa prin “Punctele Vinul.Ro” afisate pe sticle pentru usurarea achizitiei (comisii independente formate din profesionisti specializati in diferite sectoare ale productiei si comercializarii vinului degusta vinurile, anonimizate, si le clasifica prin punctaje in functie de criteriile practicate in industrie, cu un maxim valoric de 100 puncte). Autor al volumului de initiere “Connaisseur fara ifose” si coordonator al mai multor volume bilingve de promovare a gastronomiei si vinurilor din Romania, Cezar Ioan este fondatorul concursului (aflat la a XV-a editie anuala) “Premiile de excelenta Vinul.Ro” si co-initiator al demersurilor care au condus la legiferarea primei duminici din luna octombrie, in fiecare an, drept Zi nationala a gastronomiei si vinurilor din Romania.
Il puteti asculta si in podcastul lui Catalin Oprisan - Vreau sa stiu