Ce este bokeh in fotografie
7/7404
calendar_month 31 Aug 2020, 14:33
Bokeh este unul dintre cele mai populare efecte de fotografie, atat de mult incat smartphone-urile folosesc imbunatatiri software pentru a incerca sa le reproduca (in mare parte fara succes). Fiecare fotograf si entuziast a intalnit acest termen, iar astazi suntem aici sa va spunem totul despre asta.
Sa incepem cu pronuntia. Bokeh este un cuvant japonez, ceea ce face ca in mod inerent sa fie complicat sa se pronunte pentru orice vorbitor de engleza (si pentru orice vorbitor care nu este japonez, pentru asta). IPA (International Phonetic Alfabet) al Dictionarului Oxford descrie pronuntia cuvantului ca / bōˈkā / / boʊˌkeɪ /. Puteti auzi o inregistrare audio la Lexico.com. Acum ca stiti cum sa o spuneti, putem continua (si puteti discuta despre cum s-a spus pe internet).
In termeni simpli, bokeh se refera la calitatea zonelor care nu se concentreaza in fundalul si in prim-planul unei fotografii. Multi cred ca este sinonim cu estomparea fundalului, ceea ce nu este chiar adevarat. In schimb, Bokeh se refera la cat de bine arata acea neclaritate de fundal.

Bun vs bokeh rau

Nu exista un standard care sa califice bokeh-ul drept bun sau rau, ceea ce il face o chestiune subiectiva. In general, totusi, un bokeh bun este cuantificat prin modul in care devin bilele de lumina rotunde si cu cat de neteda sau „cremoasa” este redata de obiectiv obiectivul.
Bokehul rau are margini mai dure. De asemenea, ar putea avea lumini heptagonale, o problema cauzata de diafragme cu sapte lame. Lentilele imbunatatite au noua lame cu membrana si creeaza o forma rotunda.
Deoarece bokeh-ul frumos vine de obicei cu o adancime de camp mai mica, este obisnuit sa vedem parti importante ale imaginii in afara focalizarii. Sau, uneori, exista lucruri in fundal care ar adauga mai mult sens unei imagini, dar sunt neobservabile datorita estomparii substantiale. Am vazut fotografii uitand de factori importanti precum compozitia, teoria culorilor, echilibrul si toti ceilalti factori.
Daca o fotografie nu ar arata bine cu tot ceea ce este focalizat, probabil ca nu va arata bine nici cu parti neclarizate. Ganditi-va la bokeh ca la o imbunatatire a fotografiilor dvs., nu la un instrument corectiv.