Ce este 5G si la ce ne putem astepta

calendar_month 31 Aug 2020, 14:32

Retelele 5G sunt acum disponibile in mare parte din lume, promitand consumatorilor viteze mai mari de date si o latenta mai mica. Smartphone-urile sunt unele dintre primele dispozitive care accepta 5G, incepand cu telefoane de nivel premium, dar ajungand acum si la modele mai putin costisitoare.
In plus, aceasta ultima tehnologie de retea deschide cai catre noi aplicatii industriale si este un element esential pentru construirea unor „orase inteligente” conectate pe scara larga. 5G este urmatorul pas pentru a oferi o retea mai buna in lumea noastra din ce in ce mai tehnologica. Cu toate acestea, nu fiecare tara, regiune sau chiar operator de transport national are reteaua sa 5G functionala inca. Daca v-ati intrebat care este 5G, iata tot ce trebuie sa stiti despre starea actuala a industriei si la ce va puteti astepta.
Ce este 5G?
5G reprezinta reteaua de a cincea generatie si este succesorul retelelor 4G LTE care au functionat in ultimul deceniu. Promisiunea este viteze mai mari de date, conexiuni cu latenta redusa si o serie de noi cazuri de utilizare, de la joburi VR la orase inteligente. Pentru a face acest lucru, 5G are nevoie de noi tehnologii radio de inalta frecventa, modemuri de dispozitiv si tehnologii precum modelarea fasciculului.
Standardul 5G este efortul combinat al companiilor din intreaga lume care lucreaza in parteneriat pentru a crea o tehnologie unificata care sa fie utilizata in intreaga lume. Specificatiile oficiale 5G sunt publicate de Proiectul de parteneriat de generatia a treia (3GPP) si de Uniunea internationala a telecomunicatiilor (UIT). Pregatirile IMT-2020 ale UIT si specificatia versiunii 15 a 3GPP pun bazele tehnologiei timpurii 5G.
Exista destul de multe componente noi pentru 5G, asa ca iata o defalcare a unor fraze cheie:
- mmWave - spectru de frecventa foarte mare intre 17 si 100GHz si latime de banda mare pentru date rapide. Majoritatea operatorilor de transport vizeaza utilizarea in intervalul 18-24 GHz. Tehnologie rezonabila cu raza scurta de actiune, care va fi utilizata in zonele dens populate.
- Sub-6GHz - spectru care functioneaza in frecvente asemanatoare WiFi intre 3 si 6GHz. Poate fi implementat in hub-uri cu celule mici pentru utilizare in interior sau statii de baza in aer liber mai puternice pentru a acoperi gama medie la fel ca 4G LTE existente. Majoritatea spectrului 5G va fi gasit aici.
- Banda joasa - frecvente foarte mici sub 800 MHz. Acopera distante foarte mari si este omnidirectional pentru a oferi o acoperire a coloanei vertebrale.
- Beamforming - utilizat in statiile de baza mmWave si sub-6GHz pentru a directiona formele de unda catre dispozitivele consumatorilor, cum ar fi valurile care revin din cladiri. O tehnologie cheie in depasirea limitelor de raza si de directie ale formelor de unda de inalta frecventa.
- MIMO masiv - mai multe antene pe statiile de baza deservesc mai multe dispozitive de utilizator final simultan. Proiectat pentru a face retelele de inalta frecventa mult mai eficiente si poate fi combinat cu formarea fasciculului. Statiile de baza mmWave de inalta frecventa, sub-6GHz WiFi-esque celule mici si medii, formare de fascicul si intrare masiva multipla si iesire multipla (MIMO) sunt toate utilizate pentru a construi retele 5G mai rapide. Dar exista, de asemenea, modificari majore ale codificarii datelor si ale transarii retelei de infrastructura despre care rareori se vorbeste. Toate acestea sunt noi introduceri tehnologice in comparatie cu retelele 4G LTE de astazi.
In plus, standardul 5G este impartit in doua parti cheie - Non-Standalone (NSA) si New Radio (NR). Primele retele 5G de astazi vor avea la baza NSA si sunt planificate sa treaca in cele din urma la SA dupa ce aceasta parte a caietului de sarcini va fi finalizata in urmatorii ani. Dar mai multe despre asta mai tarziu.
- Buget Romania
- Salarii Romania
- Calcul salariu
- Salariu net 2021
- Model de calcul de salariu net 2020
- Romanii se inghesuie tot la ghisee pentru plati
- Afaceri de succes in timp de pandemie
- Salariul net: ce trebuie să ştii ca angajat
- Avantajele folosirii unei aplicatii pentru calcul salariu
- Cum se calculeaza salariul brut
Noutati




