Ce efecte poate avea expunerea brusca la soare
3/34944
calendar_month 06 Iun 2023, 12:00

Minivacanta de Rusalii ce tocmai s-a terminat a fost poate prima iesire la mare din aceasta vara pentru multi dintre romani. Pentru o buna parte dintre acestia, expunerea brusca la soare, cum ar fi petrecerea unui weekend la mare, poate cauza arsuri si iritatii la nivelul pielii.

Desi o minivacanta este o ocazie minunata de a ne imbunatati starea de spirit si de a petrece timp de calitate alaturi de familie si prieteni, trebuie sa fim atenti la modul in care ne protejam pielea in fata soarelui puternic. Astfel, petrecerea unui weekend la mare in care ”luam tot soarele” poate provoca o serie de efecte neplacute, cu impact in viitor.

Pentru cei care vor sa se bucure de soare zilele acestea medicii dermatologi recomanda o protectie suplimentara a pielii. In mod normal, pielea ar trebui expusa la soare doar dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu, atunci cand cantitatea de radiatii UV este redusa. Astfel scade semnificativ riscul ca pielea noastra sa fie agresata de razele puternice ale soarelui din timpul orelor amiezii. ”Prin expunerea controlata de scurta durata la soare pielea nu va fi agresata de radiatiile UV. In mod reactiv expunerii la soare, productia de melanina va creste, ceea ce va oferi o protectie naturala in fata soarelui, reducand riscul de arsuri solare. Cu toate acestea, este important sa retinem ca aceasta protectie naturala nu ne salveaza de o arsura, nu este suficienta pentru a preveni toate tipurile de daune cauzate de lumina UV si nu poate preveni cancerul de piele. Totodata, este important sa intelegem ca persoanele cu pielea deschisa nu se pot proteja de radiatiile UV pentru perioade lungi de timp. La persoanele cu fototip cutanat de tip I sau II, radiatiile UV pot deveni daunatoare dupa aproximativ 5 pana la 10 minute de expunere. Asadar, este esential sa fim constienti de tipul de piele pe care-l avem si sa ne protejam corespunzator de soare”, explica medicul dermatolog Mihaela Leventer, care adauga ca peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt rezultatul expunerii excesive si necontrolate la soare.

Persoanele cu piele alba, cu fototip I si II, adica cele cu ochi de culoare deschisa, par blond si piele alba, sunt mai expuse riscului de arsura solara, deoarece pielea lor contine mai putina melanina, care are rolul de a o proteja.Doar cinci arsuri severe pe parcursul vieții pot dubla riscul de a dezvolta cancer de piele în perioada maturității. Daunele cauzate de expunerea la lumină sunt ireversibile și se acumulează de-a lungul timpului, explicând astfel apariția bolii chiar și după o perioadă în care pielea nu a fost expusă la soare.

Pentru a evita daunele cauzate de expunerea excesivă la soare, specialistul recomandă să folosim măsuri de protecție adecvate. Acestea includ utilizarea cremei cu factor de protecție solară (FPS), purtarea de haine protectoare și ochelari de soare, precum și evitarea expunerii în timpul orelor de vârf ale zilei, când radiațiile UV sunt mai puternice.