Ce alte anunturi importante a mai facut Apple ieri: Apple TV, mai ieftin si lansarea ResearchKit
6/6641
calendar_month 10 Mar 2015, 13:30
In cadrul evenimentului desfasurat ieri seara, reprezentantii Apple au anuntat, pe langa Apple Watch si MacBook-ul cu ecran de 12 inch, si cateva noutati legate de Apple TV, au prezentat noul software Research Kit, dedicat cercetarii medicale, si au facut publice cateva date interesante legate de vanzarile de iPhone.
Apple scade pretul Apple TV la 69 dolari
Apple a anuntat aseara si disponibilitatea prin Apple TV a productiilor HBO, iar parteneriatul a fost prezentat chiar de catre CEO-ul HBO, Richard Peppler, care a precizat ca serviciul HBO Now va fi lansat "in parteneriat exclusiv cu Apple".

Serviciul va deveni disponibil pentru utilizatorii de iPhone si iPad si Apple TV de la inceputul lunii aprilie si va costa (in SUA, desigur) 14,99 dolari pe luna.
Revenind la AppleTV, Tim Cook a spus ca de la lansarea initiala a set top box-uli si pana acum s-au vandut 25 de milioane de unitati. Apple a anuntat ieri si scaderea pretului pentru Apple TV, de la 99 dolari la 69 dolari.
iPhone - cel mai vandut smartphone din istorie
Tim Cook a oferit si cateva date legate de vanzarile smartphone-urilor companiei: producatorul a reusit sa depaseasca cifra de 700 de milioane de iPhone-uri comercializate (per total).

Asta inseamna ca terminalul inteligent al Apple devine cel mai bine vandut smartphone de pe planeta.
ResearchKIt - cum ar putea deveni iPhone-ul instrument de diagnosticare
Un alt anunt foarte important pentru evolutia tehnologica din domeniul medicinei este legat de lansarea ResearchKIT, un software open source dedicat cercetarii medicale.
Jeff Wiliams, care se ocupa de noul proiect al Apple, a explicat ca ResearchKit permite, practic, transformarea iPhone-urilor in instrumente puternice de diagnosticare, desigur, cu acordul posesorilor acestor device-uri. Apple a dezvoltat software-ul in colaborare cu zeci de medici si specialisti in domeniul medical, iar in acest moment exista deja cinci aplicatii disponibile pentru testare si care pot monitoriza si chiar diagnostica in unele cazuri numeroase afectiuni. Cele cinci aplicatii vizeaza Parkinson, diabet, boli cardiovasculare, astm si chiar si cancerul la san (aplicatia ofera informatii post-tratament si monitorizeaza starea pacientelor).
"Testarea se realizeaza prin diferite teste care apeleaza la senzorii iPhone, la microfon, la ecran etc. pentru a genera rezultate si diagnostice care sunt analizate de echipele medicale", dupa cum a spus Wiliams.

Ceea ce trebuie precizat este ca aplicatiile disponibile acum si cele care vor urma sunt in special dedicate realizarii unor baze de date cu informatii legate de evolutia starii de sanatate a pacientilor, date care pot ajuta specialistii in cercetarea de specialitate, impicit la descoperirea unor tratamente mai eficiente.
Potrivit Apple, datele prelucrate prin intermediul aplicatiilor de pe iPhone sunt in deplina siguranta, compania precizand ca informatiile legate de sanatatea utilizatorilor sunt confidentiale.
Dupa cum spuneam mai sus, momentan sunt disponibile doar cinci aplicatii (pentru afectiunile amintite), insa tool-ul ResearchKit este dispnonibil, ca software open source, tuturor specialistilor care doresc sa realizeze aplicatii in acest domeniu.