Cate (non)sensuri are cuvantul "nelimitat" in ofertele operatorilor telecom?
calendar_month 24 Sep 2014, 13:07
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii atrage atentia asupra unui paradox pe piata telecom din Romania. Este vorba despre ofertele de tip "nelimitat" promovate de anumite companii telecom pentru servicii de telefonie si internet. Multe dintre aceste oferte ascund, in subsolul paginii de contract, evident, clauze care arata clar ca termenul "nelimitat" nu isi justifica existenta.
Precizarile ANCOM sunt binevenite (desi sunt formulate cam timid), pentru ca daca nu veti citi cu atentie contractul cu un furnizor de servicii de telefonie si/sau internet, riscati sa va pomeniti cu o factura "nelimitat" mai mare decat cea la care va asteptati sau cu suspendarea serviciului.
"Este bine ca utilizatorii sa stie ca ofertele operatorilor telecom promovate ca avand beneficii "nelimitate" contin, adesea, restrictii sau conditii de utilizare, cu scopul de a preveni fraudele sau utilizarea abuziva a serviciilor de voce sau date comercializate de furnizori. Operatorii sunt obligati sa includa informatii despre eventualele restrictii aplicabile in contractele incheiate cu utilizatorii finali, atat in cazul abonamentelor, cat si in cazul cartelelor preplatite. De exemplu, pentru a reduce riscul fraudelor, operatorii pot restrictiona sau intrerupe accesul la serviciul de telefonie in cazul utilizatorilor care depasesc un consum lunar considerat ca fiind rezonabil, detaliat contractual prin anumite praguri (de exemplu, apeluri lunare de peste 5.000 de minute). De asemenea, operatorii pot limita beneficiile contractuale in situatiile in care traficul lunar de voce efectuat in afara retelei are valori mult mai mari fata de traficul de voce primit din afara retelei, sau pot reduce vitezele de transfer al datelor dupa consumarea unei anumite cantitati de trafic de date (de exemplu, 5 GB)", se arata in comunicatul de presa al ANCOM.
Dupa cum Vedeti, ANCOM adopta o pozitie neutra fata de fenomenul "nelimitat", sugerand utilizatorilor sa fie mai atenti la ce semneaza pentru ca operatorii trebuie sa doarma si ei linistiti noaptea, fara grija unor posibile fraude. Si suntem de acord cu ANCOM.
Ceea ce nu intelegem este, totusi, de ce e acceptata ca legala o astfel de practica de marketing si de ce intotdeauna utilizatorul trebuie sa caute chichite ingropate adanc prin contracte (pentru ca nu vorbim doar despre cititrea contractului ci, in multe cazuri, si despre intelegerea lui...). Nu ar fi mai simplu ca acest termen, "nelimitat", cu care am fost "asasinati" in ultima perioada, sa fie prezent doar in ofertele care chiar asta pun la dispozitie? Incheiem cu o intrebare pentru autoritatile din domeniul telecom si pentru jucatorii din industrie: cate sensuri are cuvantul "nelimitat"?
Noutati




