Cate bancnote euro falsificate au fost descoperite in anul 2023 in Europa
calendar_month 31 Ian 2024, 10:30


Aproximativ 467.000 de bancnote euro falsificate au fost retrase din circulatie in 2023.

In 2023, au fost detectate doar 16 bancnote contrafacute la un milion de bancnote autentice aflate in circulatie, ceea ce reprezinta una dintre cele mai mici proportii de la introducerea bancnotelor euro se mentioneaza intr-un comunicat al Bancii Centrale Europene.

Desi proportia este foarte mica, numarul real de falsuri a crescut fata de 2022, cand numarul de bancnote contrafacute a fost exceptional de scazut in urma pandemiei de coronavirus (COVID-19).

In orice caz, numarul de bancnote contrafacute a ramas mai mic decat in ​​anii care au precedat pandemiei.

Valorile de 20 EUR si 50 EUR au continuat sa fie cele mai contrafacute, reprezentand impreuna peste 70% din total.

97,2% dintre bancnotele falsificate au fost gasite in tari din zona euro, in timp ce 1,9% au fost gasite in state membre UE din afara zonei euro si 0,9% in alte parti ale lumii.

Cele mai multe bancnote contrafacute sunt usor de detectat, deoarece nu au imitatii ale caracteristicilor de securitate sau sunt doar imitatii foarte slabe.

Publicul nu trebuie sa fie ingrijorat de acest aspect, dar ar trebui sa ramana vigilent.

Detaliile pot fi verificate folosind metoda simpla „simtiti, priviti si inclinati” descrisa pe pagina web dedicata caracteristicilor de securitate si pe site-urile web ale bancilor centrale nationale din zona euro.

Eurosistemul ajuta, de asemenea, lucratorii profesionisti de numerar, asigurandu-se ca aparatele testate cu succes pentru manipularea si procesarea bancnotelor pot identifica in mod fiabil falsurile si le pot retrage din circulatie.

Folosirea de falsuri pentru plata este o infractiune care poate duce la urmarire penala.

Daca primiti o bancnota suspecta, comparati-o direct cu una despre care stiti ca este autentica.

Daca suspiciunile dumneavoastra sunt confirmate, va rugam sa contactati politia sau – in functie de practica nationala – banca centrala nationala sau propria banca comerciala sau cu amanuntul.

Eurosistemul sprijina activ agentiile de aplicare a legii in lupta impotriva falsificarii valutare.

Citeste si Care e impactul asupra mediului de platile facute cu bancnote euro

sursa foto: pixabay.com