Cat de bine am dormit? Samsung incearca sa raspunda la aceasta intrebare pe baza unui studiu global despre somn
3/35453
calendar_month 06 Nov 2023, 13:33


Astazi, tot mai multi oameni isi prioritizeaza somnul si inteleg cat de important este. Interesul crescut pentru somn este evident din tendintele recente observate in cadrul aplicatiei Samsung Health. In ultimii doi ani, s-a inregistrat o crestere de 182% a numarului de utilizatori care au urmarit activ somnul cel putin o data pe saptamana pe parcursul unui an. Cu toate acestea, intrebarea ramane: am dormit bine?

Samsung a decis sa raspunda la aceasta intrebare prin desfasurarea unuia dintre cele mai ample studii privind sanatatea somnului realizate vreodata, analizand comportamentul de somn al a 716 milioane de nopti petrecute de utilizatorii Samsung Health din intreaga lume. Desi interesul pentru un somn sanatos a crescut semnificativ, din pacate, calitatea somnului pe care oamenii o experimenteaza in fiecare noapte se deterioreaza. Lumea se confrunta cu o problema legata de somn.

Oamenii dorm mai putin – si mai putin eficient

La nivel global, durata medie de somn a scazut de la 7 ore si 3 minute la 6 ore si 59 de minute la nivel mondial, coborand sub pragul esential de 7 ore recomandat de Fundatia Nationala a Somnului din Coreea. (Graficul 1)Un alt aspect ingrijorator este cresterea timpului petrecut in stare de veghe in timpul somnului, ceea ce duce la o scadere a eficientei somnului – un factor cheie in calitatea somnului, care este monitorizat prin calcularea raportului dintre timpul real petrecut in somn si timpul total petrecut in pat in fiecare noapte.

Acest model nu a fost izolat intr-o anumita demografie sau regiune specifica. S-a raportat o scadere a duratei si eficientei somnului la persoanele de toate sexele, grupele de varsta si regiunile studiate:
    • Desi eficienta somnului continua sa scada pentru barbati, femeile au inregistrat cele mai semnificative scaderi in ultimul an. (Graficul 2)    • Persoanele mai in varsta au aratat o scadere mai mare a eficientei somnului. In mod deosebit, persoanele cu varsta peste 70 de ani au inregistrat o scadere de aproape de doua ori mai mare decat cea observata la persoanele de 20 de ani. (Graficul 3)
    • America de Nord a inregistrat cea mai mare scadere a eficientei somnului. Asia a mentinut cel mai scazut nivel. (Graficul 4)
    • In afara Europei si a Americii de Nord, toate celelalte regiuni au mai putin de sapte ore de durata a somnului. (Graficul 4)Modelele inconsistente de somn impacteaza persoanele tinere

Modelele inconsistente de somn afecteaza, de asemenea, calitatea somnului. Datoria de somn – o masura a inconsistentei somnului care cuantifica diferenta dintre cantitatea de somn in timpul saptamanii fata de weekenduri – contribuie, de asemenea, negativ la problemele globale legate de somn.

Datoria de somn este cea mai mare in randul tinerilor – cei din grupa de varsta de 20 de ani aveau aproape dublul datoriei de somn comparativ cu cei din grupa de varsta de 70 de ani: 49 de minute fata de 29 de minute, respectiv. (Graficul 5) Din punct de vedere regional, Asia are cea mai mica datorie de somn, de 41 de minute, in timp ce America Latina inregistreaza cea mai mare, de 47 de minute. La nivel global, oamenii dorm, in medie, cu 44 de minute in plus in weekend. (Graficul 6)

Numarand pinguinii, nu numarand oi

In efortul de a obtine o intelegere mai profunda a modelelor globale de somn prevalente, Samsung a incercat sa analizeze si sa categorizeze diferite tipuri de persoane care dorm in "Animale de Somn"4. Fiecare dintre cele opt "Animale de Somn" reprezinta un model distinct de somn cu caracteristici unice legate de durata somnului, consistenta acestuia si timpul petrecut in starea de veghe – toate acestea influentand colectiv calitatea somnului. (Graficul 7)In mod interesant, majoritatea persoanelor din intreaga lume s-au identificat cel mai mult cu stilul de somn al "pinguinilor nervosi", care reprezinta aproximativ o treime dintre participanti. Acestia mentin ritmuri circadiene sanatoase, dar experimenteaza frecvent intreruperi in timpul somnului, ceea ce contribuie la diminuarea eficientei somnului. Acest model se aliniaza cu tendinta descendenta observata in ultimul an. (Graficul 8)    • Utilizatorii mai in varsta au inregistrat procente mai ridicate pentru "Cerbi Cautioni," ceea ce inseamna o persoana cu o durata mai scurta de somn si perioade mai lungi de veghe. Aproape 40% dintre cei in varsta de 70 de ani au avut "Cerbul Caution" ca "Animal de Somn," ceea ce reprezinta aproape de 10 ori mai mult decat cei din grupa de varsta de 20 de ani. Rata acestui "Animal de Somn" a inregistrat o crestere constanta pe masura ce grupa de varsta era mai in varsta. (Graficul 9)    • Persoanele din grupa de varsta de 20 de ani – in plus fata de o reprezentare mai mare a "Armadililor Sensibili" – au inregistrat si mai multi "Talpi Molie Retrasi" in comparatie cu grupurile de varsta mai in varsta. Aceste categorii, care au probleme cu consistenta somnului, au devenit din ce in ce mai prevalente pe masura ce demografia de varsta a scazut. (Graficul 9)

Cum obiceiurile mici pot aduce un somn de calitate

In plus fata de "Animalele de Somn," exista o serie de programe de coaching pentru somn care au ca scop imbunatatirea calitatii somnului. Acestea sunt bazate pe convingerea puternica ca formarea unor obiceiuri mici, zilnice, poate duce la o mai buna calitate a somnului. Aceste programe ofera o luna de coaching motivational personalizat pentru somn, adaptat tipului unic de somn al utilizatorilor, direct pe incheietura mainii lor – inclusiv obiceiuri pozitive precum saritul din pat rapid dimineata, mentinerea unei ore regulate de trezire, activitatea pe parcursul zilei si altele.

Pentru a examina eficacitatea programului de coaching pentru somn, Samsung a analizat cati utilizatori au avansat catre un nivel superior al "Animalelor de Somn" cu ajutorul coachingului (Graficul 10). De exemplu, daca un utilizator era "Aligatorul in vanatoare" la nivelul 3, se considera ca programul a avut succes atunci cand acesta a avansat catre un nivel superior al "Animalelor de Somn" la nivelul 1 sau 2. Cand s-au analizat rezultatele, s-a constatat ca programul chiar a functionat. Un exemplu al eficacitatii coachingului pentru somn a rezultat din faptul ca "Animalele de Somn" pot evolua in directii pozitive cu obiceiuri mai bune de somn.    • Anumiti utilizatori au experimentat o mai buna calitate a somnului cu cat au participat mai mult la programul de coaching pentru somn. Fiecare "Animal de Somn" a inregistrat o imbunatatire mai mare dupa 2 luni de coaching decat dupa doar 1 luna.

    • 94% dintre cei care au fost clasificati ca "Rechinul Epuizat" – cea mai slaba categorie a "Animalelor de Somn," definita de cei care sufera de epuizare vizibila cauzata de lipsa de somn si totusi nu pot obtine un somn de calitate – au inregistrat imbunatatiri dupa doar doua luni de coaching pentru somn.

O mai buna sanatate a somnului se poate obtine cu pasi mici. Cu seria Galaxy Watch6 si Samsung Health, utilizatorii pot obtine un somn mai sanatos, avand o mai buna intelegere a propriilor modele de somn si beneficiind de motivatii si coaching personalizate.