Cat costa preventia vs tratamentul in stomatologie. Afla de ce e bine sa faci vizite regulate la medicul dentist
8/8189
calendar_month 12 Sep 2022, 10:02
Preventia este cea mai buna cale de a ne pastra dantura sanatoasa si zambetul frumos. Daca ai o igiena orala buna acasa prin periaje dentare regulate si prin folosirea zilnica a atei dentare si a apei de gura, te vei feri de toate afectiunile orale ce necesita tratamente costisitoare. În plus, daca mergi la stomatolog de doua ori pe an si-ti mentii sanatatea dintilor printr-o profilaxie dentara, îti vei proteja întregul organism de diferitele probleme generale.
Sa te bucuri de o dantura perfecta cu ajutorul preventiei nu costa mult, tot ce trebuie sa faci este sa respecti cativa pasi simpli. Iata mai jos în ce consta preventia dentara si de ce este bine sa vizitezi medicul dentist la timp.

Consultatia si radiografia, la fiecare 6 luni

Stim foarte bine ca este mai simplu si mai putin costisitor sa previi decat sa tratezi o anumita problema dentara. O simpla verificare a cavitatii orale prin consultatii si radiografii dentare periodice te scapa de multe afectiuni orale si implicit de costurile suplimentare ale tratamentelor dentare. În momentul în care dentistul îti verifica dintii si gingiile, acesta poate depista si posibilele probleme dentare aflate în stadii incipiente. Spre exemplu, o carie interdentara. De cele mai multe ori, aceasta carie nu se vede cu ochiul liber sau în oglinda în timp ce îti periezi dintii, însa la dentist cand faci o radiografie, caria interdentara poate fi depistata imediat. Acest tip de carie se afla între dinti si daca este tratata într-un stadiu incipient, se va evita evolutia ei într-o carie grava, ce ajunge la nerv, si implicit tratarea dintelui pe canal, care costa mai mult decat o simpla plomba.

Detartrajul si igienizarea profesionala, metode sigure de mentinere a dintilor sanatosi

Atat detartrajul dentar, cat si igienizarea profesionala sunt tratamente care îndeparteaza eficient bacteriile si resturile alimentare aflate pe suprafata dintilor, în jurul acestora si subgingival. Potrivit Healthline, cu ajutorul detartrajului, dentistul curata minim invaziv dantura de placa bacteriana si tartru. Ulterior, medicul perie dintii cu o periuta profesionala pentru a elimina toate resturile ramase în urma spargerii depozitelor de tartru. Igienizarea dentara profesionala vine în plus cu tehnica airflow, de îndepartare a petelor colorate de pe dinti, care datorita unui dispozitiv genereaza un jet de apa, aer si particule fine de bicarbonat de sodiu. Astfel, petele formate de la cafea, tigari sau anumite sucuri si alimente ce contin pigmenti vor fi îndepartate.

Importanta vizitelor la stomatolog de la varste fragede

De ce este bine sa mergi cu copilul chiar si de la varsta de un an la dentist? Ei bine, afla ca igiena orala se începe înca din copilarie. Iar tehnicile prin care aceasta se face chiar si la bebelusi numai un medic specializat în tratamentele dentare ale copiilor, adica un medic pedodont, te poate învata. Daca dintii permanenti stim ca sunt importanti, afla ca la fel sunt si dintisorii de lapte, care pot la randul lor sa dezvolte afectiuni stomatologice specifice, precum caria de biberon.
Prin urmare, preventia dentara trebuie începuta din copilarie, astfel copilul va avea o dantura sanatoasa si va fi un adult responsabil în ceea ce priveste vizitele regulate la medicul dentist.