Care sunt diferentele dintre asigurarea obligatorie si cea facultativa a locuintei?

calendar_month 01 Feb 2021, 17:07
Fie ca esti proprietarul unui apartament de mici dimensiuni sau al unei case spatioase, este important sa beneficiezi de protectia corespunzatoare in cazul in care ar putea aparea o situatie neplacuta care va genera la randul ei cheltuieli nedorite.
Asigurarea locuintei te poate proteja împotriva diferitelor tipuri de incidente, cum ar fi deteriorarea acoperisului din cauze naturale sau alte defectiuni aparute in urma cutremurelor, incendiilor, alunecarilor de teren sau altele.
Asigurarea locuintei urmeaza aceleasi principii ca asigurarea auto. Acoperirile acesteia vor depinde în întregime de politica pentru care vei opta. Pentru a lua o decizie finala cat mai buna este important sa intelegi principalele diferente dintre asigurarile existente pe piata la momentul actual.
Ce este PAD?
Numita si polita de asigurare obligatorie a locuintei, PAD se adreseaza tuturor proprietarilor de locuinte conform legii 243 din 2013. Astfel, acestia au obligatia de a incheia o polita de asigurare obligatorie.
In cazul in care locuinta este parte dintr-un contract de leasing financiar, locatarul este cel care trebuie sa incheie o polita de asigurare.
In ceea ce priveste locuintele aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, asigurarea obligatorie devine responsabilitatea persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze.
In ce consta asigurarea facultativa a locuintei?
Spre deosebire de PAD, asigurarea facultativa nu este obligatorie pentru proprietarii de locuinte. Cu toate acestea, polita optionala poate fi de mare ajutor pentru cei care locuiesc in zone predispuse la fenomene naturale puternice care pot lasa in urma avarii costisitoare.
Asigurarea facultativa vine in plus cu diverse avantaje pe care PAD nu le ofera, reusind sa acopere un numar considerabil de riscuri care pot aparea in multiple situatii: incendiu, explozie, fenomene meteo sau calamitati naturale, furt si acte de talharie, vandalism, daune provocate de animale sau inundatie de la apa de conducta, daune provocate de instalatii interioare si multe altele.
Un alt avantaj de baza oferit de aceasta asigurare este protectia extinsa asupra bunurilor, a curtii sau a terenului din jurul locuintei, in functie de planul ales. Totodata, prin raspunderea civila legala a proprietarului, asigurarea acopera chiar si prejudicii produse tertilor, cat si raspunderea civila a chiriasului fata de proprietar si viceversa.
Asigurarea facultativa a locuintei de la Asirom se adreseaza oricarei persoane fizice cu domiciliul in Romania care este proprietar sau chirias si poate fi aplicata si in cazul locuintelor cumparate prin credit bancar.
Mai mult, daca ai o dauna a locuintei sau bunurilor, cei de la Asirom se afla la un click distanta. Prin notificarea online a daunei, completezi formularul pe site-ul Asirom si in doar 10 minute ai deschis dosarul de dauna, iar despagubirea o primesti tot online, direct in contul tau bancar!
Noutati




