hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Care e impactul asupra mediului de platile facute cu bancnote euro

Care e impactul asupra mediului de platile facute cu bancnote euro

calendar_month 11 Dec 2023, 17:36


Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat astazi un studiu privind amprenta de mediu a bancnotelor euro ca instrument de plata. Acesta arata ca amprenta medie de mediu pentru platile cu bancnote a fost de 101 micropuncte (µPt) per cetatean al zonei euro in 2019. Acest lucru este echivalent cu conducerea unei masini timp de 8 km, sau 0,01% din impactul total asupra mediului al activitatilor anuale de consum ale unui cetatean european. 

Studiul masoara impactul potential asupra mediului al tuturor activitatilor dintr-un ciclu complet de bancnote euro – de la achizitia de materii prime, productie, distributie si circulatie, pana la eliminarea de catre bancile centrale nationale (BCN) din zona euro. Se bazeaza pe metodologia Comisiei Europene privind amprenta ecologica a produselor si se bazeaza pe munca inceputa in evaluarea ciclului de viata a primei serii de bancnote euro in 2004.

Principalii factori care contribuie la amprenta de mediu a bancnotelor euro ca mijloc de plata sunt consumul de energie al bancomatelor si transportul, urmate de procesarea de catre BCN, fabricarea hartiei si autentificarea bancnotelor in magazine. Durata mare de viata a bancnotelor si faptul ca sunt folosite pentru multe plati inseamna ca impactul productiei de bancnote este mai mic decat cel al transportului si distributiei.

„Eurosistemul se angajeaza sa faca bancnotele euro cat mai ecologice posibil, asigurandu-se totodata ca numerarul este disponibil si acceptat pe scara larga”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului executiv al BCE.

Din 2004, Eurosistemul a depus eforturi pentru a reduce amprenta de mediu a bancnotelor euro, de exemplu folosind numai 100% bumbac durabil siinterzicerea aruncarii deseurilor de bancnote in groapa de gunoi.

In plus, producatorii de bancomate si bancile au facut progrese in reducerea impactului asupra mediului al masinilor lor. Studiul publicat astazi arata ca imbunatatirea eficientei energetice a ATM-urilor a contribuit la o scadere cu 35% a amprentei lor de mediu intre 2004 si 2019.

Se efectueaza cercetari si dezvoltare extinse pentru a face viitoarele bancnote euro si mai ecologice in toate etapele ciclului lor de viata. De exemplu, BCE exploreaza metode alternative de eliminare a deseurilor pentru bancnote, cum ar fi reciclarea si reutilizarea deseurilor, precum si posibile imbunatatiri ale materialelor si componentelor utilizate in procesul de imprimare.

Aceste actiuni fac, de asemenea, parte din angajamentul mai larg al BCE de a aborda schimbarile climatice in cadrul mandatului sau si de a reduce propria amprenta asupra mediului, in conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris si cu obiectivele Uniunii Europene privind neutralitatea climatica. Informatii detaliate sunt disponibile in Declaratia anuala de mediu a BCE.

sursa: ecb.europa.eu
sursa foto: pixabay.com

 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?