Boala Alzheimer va putea fi diagnosticata prin analize de sange
3/37609
calendar_month 20 Sep 2024, 13:20

OMS: Dementele, a saptea cauza de deces la nivel mondial. Dr. Liviu Cozma: Boala Alzheimer va putea fi diagnosticata prin analize de sange

Sambata, 21 septembrie, marcam Ziua Mondiala de Lupta împotriva Bolii Alzheimer, o oportunitate de a aduce în prim-plan ultimele progresele majore realizate în diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni neurodegenerative care afecteaza pana la 44 de milioane de pacienti la nivel mondial.

Mai mult decat atat, potrivit celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, valabile pentru anul 2021, Boala Alzheimer si celelalte demente reprezinta a saptea cauza de deces la nivel mondial.

De ce apar dementele?

Cele mai multe persoane prezinta o combinatie dificil de calculat între o susceptibilitate genetica partiala, diversi factori de mediu (expunere la substante toxice variate), stilul de viata (alimentatie, odihna, factori stresori etc.) si asocierea altor boli care pot influenta evolutia procesului neurodegenerativ. Un impact major îl au în special factorii de risc vascular, printre care se numara hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, obezitatea si fumatul, afectiuni care pot fi tratate eficient. Exista si un procent mic de persoane au o predispozitie genetica neta pentru dezvoltarea unei demente, avand un istoric familial relevant. De asemenea, factori precum izolarea sociala si lipsa activitatii fizice pot contribui la aparitia si progresia dementei”, avertizeaza dr. Liviu Cozma, medic neurolog în cadrul Clinicii Neuroaxis.

Totusi, oamenii de stiinta înregistreaza progrese încurajatoare atat în ceea ce priveste diagnosticarea precoce a Bolii Alzheimer, precum si în initiativele care îsi propun limitarea progresiei afectiunii.

Boala Alzheimer va putea fi diagnosticata prin analize de sange

Potrivit specialistului Clinicii Neuroaxis, unul dintre cele mai promitatoare avansuri este posibilitatea diagnosticarii bolii Alzheimer prin analize de sange specifice, o metoda minim invaziva care ar putea revolutiona depistarea precoce a bolii.

Aceasta abordare este în curs de dezvoltare si are potentialul de a schimba fundamental modul în care diagnosticam boala Alzheimer. În prezent, diagnosticul precoce se poate face doar prin metode invazive, precum punctia lombara, sau costisitoare si greu accesibile, precum imagistica PET de înalta performanta cu trasori care nu sunt disponibili în Romania. În viitor, o simpla analiza de sange ar putea oferi aceleasi informatii valoroase, permitand medicilor sa identifice boala în stadii incipiente”, explica dr. Liviu Cozma.

Noi tratamente inovatoare împotriva Bolii Alzheimer

Pe langa progresele în diagnosticare, în ultimii trei ani au fost lansate pe piata medicamente inovatoare care promit sa încetineasca progresia bolii Alzheimer. Dintre acestea, lecanemab si donanemab au fost aprobate de FDA (Agentia Americana pentru Administrarea Alimentelor si a Medicamentelor) în Statele Unite, însa momentan nu au primit unda verde si în Europa. Aceste tratamente sunt considerate eficiente în reducerea acumularii de placi amiloide în creier, un marker esential al bolii.  



Aceste medicamente nu sunt înca aprobate în Europa, însa, în anumite cazuri aflate în stadii incipiente si moderate, au înregistrat rezultate pozitive în ceea ce priveste încetinirea progresiei bolii. Totusi, noile medicamente sunt înca subiectul unor controverse, eficacitatea lor fiind limitata, pentru moment, doar la unele grupuri de pacienti. De asemenea, acestea asociaza rareori reactii adverse severe, care impun precautie suplimentara în selectia persoanelor potrivite sa primeasca aceste terapii.
Relevanta acestor progrese devine evidenta atunci cand ne gandim la modul în care diagnosticarea minim invaziva prin sange poate ajuta la selectarea pacientilor care ar putea beneficia cel mai mult de noile tratamente. Un diagnostic timpuriu si accesibil în contextul noilor terapii care pot încetini evolutia bolii ar putea transforma radical modul în care abordam aceasta afectiune, ” adauga dr. Liviu Cozma​.