Binance Research prezinta tendintele pietei cripto pentru luna ianuarie
calendar_month 08 Feb 2024, 17:50


Binance Research prezinta tendintele pietei cripto, caracterizata printr-o perioada de consolidare in ianuarie, cu o crestere neglijabila a capitalizarii totale de piata, de 0,4%. 

Luna a fost marcata in mare parte de lansarea ETF-urilor spot BTC. In ciuda reactiei negative a pretului dupa lansare, datele dezvaluie un scenariu pozitiv, deoarece fluxurile agregate au ramas pozitive, iar amploarea iesirilor zilnice ale Grayscale a prezentat un model de reducere.

Fluxurile initiale pentru noile ETF-uri spot BTC au fost pozitive, cu intrari agregate de 1,4 miliarde de dolari americani, pe fondul unui volum total de peste 28 de miliarde de dolari americani.

Este important de remarcat ca intrarile nete au avut loc in ciuda unor iesiri de peste 5,6 miliarde de dolari americani din GBTC-ul Grayscale. In timp ce majoritatea ETF-urilor renunta la taxe, pentru a le reduce la zero sau aproape de zero, GBTC are o taxa de 1,5%.

dYdX Chain a inregistrat o crestere constanta de la lansarea din noiembrie anul trecut si a reusit chiar sa depaseasca volumul de 24 de ore al Uniswap v3 in doua ocazii diferite in ianuarie.

Cu un volum total de peste 25 de miliarde de dolari americani de la lansare, dYdX Chain a avut performante bune pana acum, dar va fi important de urmarit evolutia dupa incheierea programelor lor de stimulente.

Principalul agregator DEX Solana, Jupiter, a avut, de asemenea, performante relativ bune, depasind uneori volumele Uniswap v3.

Volumul lunar de tranzactionare pe botii Telegram a crescut brusc in ianuarie, atingand un maxim istoric de aproape 1,7 miliarde de dolari americani.

Aceasta crestere a fost determinata in principal de activitatea de pe BONKbot, care a reprezentat 51,5% din volumul total de tranzactionare din luna respectiva.

Utilizarea concentrata a Geth a atras atentia asupra diversitatii clientilor de executie Ethereum.

In ciuda unei usoare scaderi a cotei de piata a Geth, de la un maxim de 84% la 78%, acesta ramane un client cu majoritate.

Aceasta dominantie a starnit ingrijorari cu privire la potentialele riscuri de centralizare, determinand o promovare a utilizarii unei game mai largi de combinatii de clienti.