Binance Research prezinta tendintele lunii in cripto: Tendinta modest ascendenta in martie, maxim istoric pentru Bitcoin si capitalizare mai mare cu 16%
calendar_month 10 Apr 2024, 11:45


Binance Research prezinta tendintele pietei cripto aferente lunii martie, iar evolutia arata o tendinta modest ascendenta, un maxim istoric pentru Bitcoin si o capitalizare totala a pietei mai mare cu 16%.

Bitcoin a atins un maxim istoric, atingand de doua ori pragul de 73.000 de dolari inainte de a experimenta o retragere brusca - cel mai scazut punct, la 60.000 de dolari. In a doua jumatate a lunii martie, intrarile de capital in ETF-urile spot BTC au incetinit, in special in saptamana din 18 martie. Cu toate acestea, cu peste 12 miliarde de dolari in intrari nete de la infiintare, iesirile periodice nu indica o inversare a pietei si sunt necesare observatii pe termen lung pentru a stabili tendintele.

Fluxurile nete zilnice medii pentru ETF-urile spot Bitcoin au fost de 98 de milioane de dolari in ianuarie, 287 de milioane de dolari in februarie si 231 de milioane de dolari in martie. Luna trecuta a inregistrat, de asemenea, doua dintre cele mai mari zile de intrari inregistrate pana acum, cu peste 1 miliard de dolari si 680 de milioane de dolari in datele de 12 si 13 martie. Acest lucru a contribuit la aducerea fluxurilor nete totale la peste 12 miliarde de dolari si a coincis si cu depasirea de catre Bitcoin a maximului sau istoric. 
Actualizarea Dencun pentru Ethereum a intrat in vigoare pe 13 martie. Introducerea EIP-4844 (cunoscuta si sub numele de proto-danksharding) a dus la o scadere dramatica a comisioanelor de tranzactie pe layer-2 („L2”). Taxele mediane L2 au scazut cu pana la 96,8%, dupa Dencun.

Volumele de tranzactionare pe bursele descentralizate („DEX”) ale Solana au crescut cu peste 224% de la o luna la alta, depasind uneori chiar si Ethereum, pentru a deveni reteaua cu cel mai mare volum in anumite zile din martie. Cresterea semnificativa a activitatii a fost determinata de popularitatea ridicata a monedelor meme din retea.

Oportunitatile de randament pe stablecoin sunt in crestere. Ca raspuns, MakerDAO a crescut rata de economisire Dai („DSR”) de la 5% la un nivel maxim de 15%, amortizand potentialele socuri ale cererii de DAI. In urma majorarii ratei, depozitele DAI au crescut peste 1,6 miliarde de dolari SUA, reflectand o crestere de 39,6% si inversand o mare parte din declinul anterior.