Bilete de avion spre Timisoara pentru o vacanta speciala in Romania

calendar_month 09 Iun 2017, 09:34
O destinaţie de vacanţă mai puţin cunoscută în România, însă deosebit de atractivă este Timişoara, iar toţi cei care decid să-şi achiziţioneze bilete de avion spre Timişoara vor avea o surpriză foarte plăcută. Dintr-un oraş recunoscut pentru activităţile sale economice şi culturale, Timişoara a devenit, destul de recent, un oraş turistic, supranumit şi oraşul parcurilor sau al trandafirilor. Oraşul şi-a câştigat această faimă în principal datorită Parcului Rozelor, situat în centrul său. Tradiţia cultivării trandafirilor datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când pe actualul amplasament al parcului a luat naştere, pe o suprafaţă de 9 hectare, Grădina Regală de Trandafiri, florile fiind exportate în întreaga Europă, deseori spre destinaţii precum Viena sau Budapesta. În anul 1934, pe teritoriul acestei grădini, distruse în totalitate în timpul primului război mondial, a fost inaugurat pe o suprafaţă de 25.000 mp cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, conţinând peste 1.200 de soiuri şi specii de trandafiri. Astăzi, numărul de soiuri atinge, din nou această valoare, iar parcul este, astfel, una dintre principalele atracţii ale oraşului. Pe lângă rozariul impresionant, în centrul parcului se află şi un amfiteatru în aer liber, construit între anii 1954-1955. Pentru cei care doresc să admire trandafirii în cel mai potrivit moment pentru a-l vizita fiind ultima zi de joi a lunii mai, când se desfăşoară festivalul Ziua Trandafirului.
Atracţiile canalului Bega
Un alt eveniment emblematic pentru oraş este festivalul Bega Bulevard, care a fost inaugurat în anul 2008 pentru a sublinia importanţa şi potenţialul pe care îl are râul Bega, artera vie a Timişoarei, un alt obiectiv definitoriu pentru oraş care nu ar trebui ratat de niciun turist care îşi achiziţionează bilete de avion spre Timişoara. Canalul Bega este, începând cu anul 1732, primul canal navigabil construit pe teritoriul României, având o lungime de 44 km în România şi 72 km în Serbia. Până în secolul al XVIII-lea zona Timişoarei era o zonă mlăştinoasă, ceea ce era un deserviciu atât pentru componenta ei strategică, cât şi pentru dezvoltarea economică a zonei sau pentru condiţiile de viaţă şi salubritate ale locuitorilor. După finalizarea sa şi până în a doua jumătate a secolului XIX, Canalul Bega a constituit principala cale de transport a mărfurilor în Banat, transportându-se mii de tone de produse, în special cereale şi făină. Râul Bega, care îşi are originea în Munţii Poiana Ruscă, realiza legătura şi cu alte oraşe europene şi era important şi pentru transportul de pasageri. Astăzi, pe canalul Bega, se poate naviga cu ambarcaţiuni mici (de maximum 6 sau 12 persoane), ce efectuează curse de agrement la cerere, între Timişoara şi Solventul sau Sânmihaiu Român, şi se pot desfăşura activităţi nautice cu caracter sportiv şi de agrement, desfăşurate de persoane particulare, cu ambarcaţiuni proprii sau închiriate.
Şi dacă tot aţi decis să poposiţi pe canalul Bega, cu unul din zborurile spre Timișoara propuse de companiile aeriene de linie sau low costs, nu ar trebui să pierdeţi din vedere microhidrocentrala de pe Bega, denumită şi Ansamblul Turbinelor şi considerată cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900 realizată la Timişoara. Autorul ei este arhitectul László Székely care a realizat prima hidrocentrală construită pe teritoriul actual al României. Tot legate de canalul Bega şi sistemul de alimentare cu apă al oraşului sunt şi cele două turnuri cu apă din cartierele Fabric şi Josefin care astăzi, deşi sunt dezafectate, domină ţesutul urban al celor două cartiere şi constituie şi ele valoroase opere de arhitectură industrială în stilul anilor 1900.
Revenind în actualitate, una dintre cele mai speciale atracţii actuale ale canalului Bega sunt plimbările de agrement cu Corabia Piraţilor. Plimbarea durează circa 30-40 de minute şi se defăşoară fie spre direcţia Uzinei de Apă, fie spre cartierul Iosefin. Pe lângă aceasta, trebuie să mai ştiţi că Timişoara are o ofertă generoasă de piscine, ştranduri şi centre spa în care vă puteţi petrece timpul liber.
Arhitectura oraşului, un punct important de atracţie pentru turişti
Zborurile către Timişoara pot constitui şi o puncte de legătură între trecut şi viitor dacă ne referim la arhitectura Art Nouveau, care încă mai poate fi admirată în oraş. Clădirile cu acest stil au fost construite în două etape distincte: prima dintre acestea situată între anii 1900 şi 1908 (aceasta este cea mai apropiată de acest curent prin decorurile florale şi curbilinii realizate), iar cea de-a doua, datând din intervalul 1909 şi 1914 (se caracterizează printr-o simplificare şi geometrizare a formelor, cu volume masive şi decor redus la maximum, având similitudini cu arhitectura vieneză din epocă). Având în vedere că aceste clădiri pot fi încă admirate în oraş, Timişoara este membră a Asociaţiei Art Nouveau European Route, cu sediul la Barcelona.
Pe segmentul clădirilor comerciale există două obiective istorice care stau mărturie pentru faptul că, în trecut, producţia alimentară se realiza nu numai într-un stil mult mai natural şi sănătos, ci şi în nişte clădiri de o frumuseţe extraordinară care se disting în arhitectura locală până astăzi. Primul dintre cele mai semnificative exemple este fostul Abator Orăşenesc, acesta fiind construit între anii 1904 şi 1905 de către acelaşi arhitect faimos în epocă pe plan local - László Székely. În perioada în care a fost inaugurat, abatorul corespundea celei mai înaintate tehnologii din acea vreme şi era un ansamblu format din 11 corpuri de clădire distincte, dominate de un turn de apă care se păstrează până astăzi. Starea monumentului istoric nu este una foarte bună, motiv pentru care acesta necesită lucrări de restaurare semnificative. Nu aceasta este şi situaţia celui de-al doilea obiectiv istoric important al Timişoarei din domeniul comercial – Fabica de Bere. Aceasta este una dintre cele mai vechi unităţi de producţie menţionate la Timişoara, ce funcţionează neîntrerupt încă din anul 1717, iar starea sa actuală este una foarte bună.

Dar dacă vorbim de arhitectură şi am decis să ne achiziţionăm bilete de avion pentru Timişoara, nu ar trebui să ratăm nici o vizită la una dintre cele mai de preţ clădiri ale oraşului şi unul dintre cele mai izbutite monumente arhitecturale din ţara noastră. Este vorba despre Catedrala Mitropolitană din Timişoara, care este situată în centrul oraşului, la încrucişarea celor mai importante artere de circulaţie ale acestuia. Catedrala ortodoxă închinată Sfinţilor Trei Ierarhi impresionează prin dimensiunile ei însemnate şi prin specificul arhitectural şi a fost construită între anii 1936 şi 1940, fiind declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei. Stilul arhitectural al Catedralei Mitropolitane din Timişoara îmbină tradiţia religioasă romană cu cea bizantino-moldovenească, acest stil putând fi regăsit şi în mănăstiri precum Cozia sau Prislop. În subsolul Catedralei, se regăseşte şi o colecţie de artă religioasă veche care cuprinde icoane (cele mai vechi din secolul al XVI-lea), o valoroasă colecţie de carte veche bisericească (unele manuscrise din secolul al XVII-lea), iconostase şi alte obiecte de cult. Astfel, aici se găsesc manuscrise româneşti timpurii, precum: "Noul Testament de la Balgrad", din anul 1648 şi "Cazania lui Varlaam", din 1643.
Două obiective speciale în Timişoara
Există în Timişoara un obiectiv modern şi foarte interesant pe care merită să îl treceţi pe lista obiectivelor de vizitat după ce v-aţi achiziţionat bilete de avion spre Timişoara. Este vorba despre centrul de prezentare interactivă a fenomenelor fizice “ExperimentariumTm” care a fost creat prin parteneriatul dintre două prestigiose universităţi din Timișoara: Universitatea “Politehnică” și Universitatea de Vest. ExperimentariumTm își propune să facă știința mai vizibilă şi mai accesibilă tuturor, urmând deviza “experimentează tu însuţi”, în cadrul său realizându-se experienţe de Fizică dintre cele mai diverse. Obiectivul este foarte uşor accesibil turiştilor, fiind situat în Parcul Rozelor, pe malul canalului Bega.
În partea de nord-est a oraşului, în Pădurea Verde, pe o suprafaţă de 6,34 ha, turiştii care decid să îşi achiziţioneze bilete de avion pentru Timişoara, pot vizita şi cea mai nouă grădină zoologică din România şi în cadrul căreia se află mai multe specii pe care de dispariţie, aceasta fiind singura modalitate de conservare a acestora. În cadrul acesteia sunt amenajat 16 habitate care adăpostesc 29 de specii şi un număr de 144 de animale. Conceptul Noua Grădină Zoologică “Pădurea Verde” - "mai mult spaţiu, mai aproape de animale" - a reuşit să devină cea mai vizitată grădină zoologică din vestul ţării.
Numele localităţii - care provine de la cel al râului Timiş, combinat cu substantivul maghiar cetate, de unde denumirea Cetatea Timişului - va fi pe buzele tuturor în anul 2021, întrucât graţie tuturor acestor obiective speciale şi vieţii oraşului, Timişoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii în anul 2021 de către un juriu internaţional delegat de Uniunea Europeană. Timişoara a candidat cu proiectul „Luminează oraşul prin tine”, în care au fost puse în evidenţă multiculturalitatea, bogăţia, educaţia, diversitatea şi similarităţile culturii timişorene cu cea europeană. Succesul acestei reuşite se datorează şi înfiinţării Asociaţiei ”Timişoara Capitală Culturală Europeană”, formată din organizaţii neguvernamentale, administraţia publică locală şi regională, instituţii de cultură, reprezentanţi ai mediului economic, universitar şi cultural care au pregătit şi susţinut candidatura oraşului la acest titlu. Luând în considerare şi acest lucru, un zbor către Timişoara pentru o vacanţă internă este cum nu se poate mai potrivit în această vară.
Noutati




