Bilete de avion catre Iasi, un oras cultural prin excelenta

calendar_month 03 Aug 2017, 09:54
Dacă sunteţi iubitori de cultură, există în România o destinaţie care vă poate surprinde într-un mod foarte plăcut din acest punct de vedere. Oraşul Iaşi este o destinaţie în care puteţi ajunge foarte rapid dacă optaţi pentru transportul aerian şi vă achiziţionaţi bilete de avion către Iaşi, care este nu doar cel de-al doilea oraş din ţară ca număr de locuitori, ci şi din punct de vedere cultural, academic şi istoric. Oraşul din partea de est a Moldovei cuprinde o adevărată comoară de instituţii cultuale şi muzee, fiind un puternic centru cultural încă din anul 1965, din timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanu.
Teatrul - o artă deosebit de apreciată în oraş
Dacă ţi-ai rezervat bilete de avion spre Iaşi află că teatrul joacă de foarte mult timp un rol foarte important în viaţa locuitorilor oraşului şi va trebui să mergi măcar să vizitezi câteva săli celebre, chiar dacă nu te vei înscrie chiar la un spectacol de teatru. Întrucât acesta a fost situat pe un drum de o foarte mare importanţă comercială cu Polonia, Rusia şi ţările germane în cadrul său poposeau des foarte trupe de teatru care au reuşit să-i farmece în mod iremediabil pe ieşeni. Puţin mai târziu, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, tinerii familiilor înstărite din Iaşi au început să meargă la studii în Franţa, Germania sau Italia, ţări în care teatrul cult era deosebit de apreciat. Din acel moment, nu a mai durat mult şi trupe străine din Italia, Franţa şi Rusia au început să dea spectacole în săli special amenajate din Iaşi. Totodată, prima piesă în limba română a fost jucată de cărturarul român Gheorghe Asachi în casele boierului Ghica. Un alt moment important în istoria teatrului ieşean are loc la data de 10 aprilie 1834, când acelaşi Gheorghe Asachi a organizat spectacolul în limba română intitulat “Serbarea păstorilor moldoveni”, în care printre actori se numărau şi Vasile Alecsandri, Matei Millo, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Mavrocordat şi alţi tineri din familiile de boieri.
Teatrul în care a avut loc reprezentaţia se numea Théâtre de varieté şi fusese înfiinţat de trupa franţuzească de comedii şi vodeviluri aparţinând fraţilor Fouraux care transformaseră în teatru casa doctorului Peretz, din strada Goliei. Tot în această clădire au avut loc şi primele spectacole ale Teatrului Naţional Iaşi, înfiinţat în 1840, sub conducerea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. Patru ani mai târziu, teatrul a beneficiat de o sală nouă de reprezentanţii în casa boierească a lui Mihail Sturza, din Copou, însă nu pentru foarte mult timp pentru că un incendiu devastator a distrus din temelii clădirea. Cu o asemenea istorie interesată, este de la sine înţeles că în timpul călătoriei pe care v-aţi planificat-o odată ce v-aţi achiziţionat bilete de avion spre Iaşi nu trebuie să rataţi o vizită la această prestigioasă instituţie autohtonă de cultură.
Actuala clădire a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, considerată cel mai vechi şi mai frumos edificiu de acest gen din ţară, a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 si 1896. Planurile cladirii aparţin celebrilor arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer, care construiseră, până la momentul respectiv peste douăzeci de teatre în oraşe importante ale lumii. Construcţia clădirii a fost realizată de o firmă bucureşteană, iar uzina electrică şi cea termică de una berlineză. Inaugurată odată cu teatrul, uzina electrică a alimentat, în acelaşi timp şi primele instalaţii de iluminat public din Iaşi, respectiv 12 lămpi electrice cu arc voltaic din Piaţa Teatrului, dând, astfel, startul electrificării oraşului. Interesant este şi faptul că venitul obţinut în prima seară a fost distribuit săracilor din oraş. Teatrul a primit numele marelui poet şi om de cultură Vasile Alecsandri, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română. Astăzi clădirea care găzduieşte şi sediul Operei Române este, la interior, o veritabilă bijuterie arhitectonică care poate fi o adevărată delectare pentru orice turist iubitor de cultură care alege un zbor către Iaşi pentru o vacanţă. Sala mare are 740 de locuri (în stal, loje şi balcon), impresionează prin rafinamentul, fantezia şi somptuozitatea ornamentelor de inspiraţie barocă şi rococo şi este luminată de 1.418 lămpi electrice şi un candelabru cu 109 becuri din cristal de Veneţia. Cortina principală este pictată de maestrul vienez Lenz, iar plafonul şi cortina de fier (sau de incendiu) de Alexander Goltz.
Dacă iubiţi teatrul, ar trebui să profitaţi de călătoria şi biletele de avion spre Iaşi şi pentru a participa la una dintre reprezentaţiile Teatrului Luceafărul, care se adresează, în principal, publicului tânăr. Acesta a fost fondat în anul 1949 ca teatru de păpuși, a devenit în 1973 Teatrul pentru copii și tineret, iar în 1987 şi-a căpătat actuala denumire - Teatrul Luceafărul. Instituţia de cultură găzduieşte în fiecare lună octombrie “Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr”.
O vizită în Iaşi, un bun prilej de a participa la spectaculoase concerte clasice

Pentru iubitorii de muzică, un zbor către Iaşi poate fi un foarte bun prilej de a vizita şi Filarmonica din Iaşi, instituţie cu activitate artistică permanentă. Inaugurată în anul 1942, cu un concert sub bagheta lui George Enescu, Filarmonica ieşeană are, la etajul I, una dintre cele mai frumoase şi mai calitative (din punct de vedere acustic) săli de concert din ţară - Sala "Ion Baciu", cu 560 de locuri. Clădirea a fost construită în jurul anului 1815 şi a aparţinut vistiernicului Alecu Balş, iar, ulterior, edificiul a găzduit Institutul francez Sacre Coeur, al călugăriţelor din Ordinul Notre Dame de Sion. În timpul funcţionării acestuia în clădire, a mai fost construit încă un corp care este astăzi actuala sală de concerte a Filarmonicii.
De-a lungul timpului, numeroase evenimente artistice ale epocii s-au desfăşurat aici, unul dintre cele mai importante dintre acestea fiind concertul susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt, în anul 1847. Dupa anul 1947, Casa Balş a adăpostit timp de trei decenii Conservatorul George Enescu, iar în anul 1957, a fost inaugurată, în clădirea principală din strada Cuza Voda, Sala de concerte a Filarmonicii de Stat Moldova, din Iaşi.
De-a lungul timpului, activitatea prestigioasei instituţii culturale a fost marcată de mai multe evenimente notabile. Între anii 1917-1918, are loc istorica stagiune simfonică a orchestrei alcătuite din instrumentiști bucureșteni și ieșeni, inițiată și condusă de George Enescu, care a fost urmată de fondarea Societății Filarmonice George Enescu (1918), care a funcționat până în 1923, şi ulterior între anii 1930-1932. În continuare, de-a lungul timpului, Filarmonica ieșeană a devenit o prezenţă artistică apreciată nu doar pe scenele de concert din ţară, ci şi pe cele din străinătate. Demonstrând un profund angajament față de eforturile muzicienilor fondatori, Filarmonica ieșeană a creat, în cele peste 75 de stagiuni ce au trecut de la înfiinţare până astăzi, o istorie extraordinară. Toate aceste eforturi au fost recunoscute şi prin distincţia Ordinul Crucea Casei Regale a României pe care a primit-o, la Castelul Peleş, în anul 2015. Dacă istoria Filarmonicii din Iaşi v-a atras atenţia, odată cu achiziţia biletelor de avion către Iaşi puteţi să verificaţi şi programul acesteia, casa de bilete fiind deschisă de luni până vineri între orele 10.00-13.00 şi 17.00-19.00.
Alături de Filarmonica din Iaşi, Ateneul Tătăraşi este o altă instituţie culturală a oraşului de maxim interes, pe care o poţi vizita cât de curând dacă îţi cumperi biletele de avion Bucureşti - Iaşi. Acesta a fost inaugurat în anul 1920, într-o clădire în stil românesc, formată din trei corpuri, unul dintre acestea cu o sală de spectacole de 600 de locuri. Clădirea actuală a fost inaugurată în anul 2002 şi găzduieşte numeroase tipuri de evenimente clasice și neconvenționale, precum spectacole de teatru pentru adulți și pentru copii, concerte, expoziţii de fotografie, conferinţe, seminarii, lansări de carte, dezbateri sau festivaluri. În cadrul Ateneului Tătăraşi funcţionează astăzi Sala de spectacole ”Radu Beligan” (actor care şi-a început activitatea artistică pe scena acestei instituţii la doar 12 ani), Grădina de Vară şi Terasa Acoperiș Grădina cu animale de companie ”Moț Pufos”. Este imposibil ca o asemenea ofertă să vă lase indiferenţi, iar un bilet de avion spre Iaşi să nu fie un bun prilej pentru a vizita de luni până vineri, între orele 10.00 şi 16.30, şi agenţia de bilete pentru teatru.
O ofertă culturală complexă în cadrul numeroaselor muzee ale oraşului

Dragostea ieşenilor pentru cultură se regăseşte şi în numărul mare de muzee pe care le adăposteşte oraşul şi pe care le puteţi vizita la capătul zborurilor ieftine către Iaşi. Un număr impresionant de case memoriale vă aşteaptă să le deschideţi porţile, printre cele mai cunoscute aflându-se Bojdeuca "Ion Creangă" (primul muzeu memorial literar din România), Casa Memorială "Mihail Sadoveanu", Casa memorială "George Topîrceanu", Casa memorială "Nicolae Gane" sau Casa memorială "Otilia Cazimir". Dintre muzee pot fi menţionate Muzeul Comunităţii Evreieşti, Muzeul Mitropolitan, Muzeul Universităţii, Muzeul Unirii, Muzeul Viei şi Vinului sau Muzeul Mihai Eminescu. Şi lista poate continua pentru că, din punct de vedere cultural, acest oraş dispune pur şi simplu de o ofertă inepuizabilă. Dezvoltarea oraşului s-a intensificat foarte mult începând cu perioada postbelică, iar după încheierea perioadei comuniste, municipiul a rămas cel mai important centru urban din zona de est a României.
Oraşul este spectaculos şi din punct de vedere geografic, italianul Marco Bandini numindu-l, în anul 1961, "O nouă Romă", graţie faptului că acesta se întinde asemenea capitalei italiene pe şapte coline, iar aspectul fermecător al oraşului nu face altceva decât să accentueze atmosfera de contemplare atât de apreciată în mediul artistic.
Noutati




