hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Big Brother exista deja: in Germania, politistii devin hackeri

Big Brother exista deja: in Germania, politistii devin hackeri

calendar_month 05 Apr 2012, 11:42
Aplicatiile de tip spyware, folosite in general de hackeri pentru a fura informatii ce sunt folosite apoi pentru castiguri financiare personale, devin un instrument util pentru fortele de ordine. In Germania, politistii au inceput sa spioneze suspecti folosind spyware. Cu pasi mici, Big Brother, un sistem in care fiecare cetatean este supravegheat de guvern, pare sa devina realitate.
In luna octombrie 2011, un grup de hackeri din Berlin a dezvaluit faptul ca politia germana foloseste aplicatii spyware pentru a spiona suspectii, sub forma unui "Bundestrojaner", virus Trojan federal, scrie BusinessInsider.

Incalcarea drepturilor si libertatilor devine tot mai usoara in lumea digitala, iar nemtii impartasesc si cu alte tari solutia de supraveghere: politia din Germania a oferit consultanta si pentru FBI si serviciile secrete din Marea Britanie (SOCA) si Franta (DCRI).
Germania foloseste tehnologii preluate de la regimurile dictatoriale
Monitorizarea de acest tip incalca grav drepturile omului, iar nemtii au testat in 2011 cel mai potrivit software pentru asta: aplicatii spyware folosite de regimurile dictatoriale din tarile arabe.
Autoritatile germane au achizitionat anul trecut o licenta pentru a folosi "FinSpy", aplicatie spyware creata in Marea Britanie si folosita de subordonatii lui Hosni Mubarak pentru monitarizarea civililor in timpul revoltelor din Egipt. Aplicatia folosita de politistii germani permite monitorizarea conturilor Skype si inregistrarea tuturor convorbirilor online audio sau video.

Nemtii au deghizat aplicatia spyware Bundestrojaner intr-un update la software-ul instalat si au folosit-o de peste 50 ori cu un ordin judecatoresc impotriva unor suspecti, in secret. Deocamdata, autoritatile germane neaga folosirea tehnologiei "FinSpy".
Guvernul britanic vrea sa supravegheze fiecare email si SMS
Autoritatile din Marea Britanie au ambitii mai inalte ca politistii germani. Guvernul englez pregateste un proiect de lege care ar permite autoritatilor sa monitorizeze fiecare email si SMS al oricarui cetatean.
Planurile pentru o asemenea legislatie au fost abandonate in 2008 dupa o reactie negativa puternica din partea publicului, dar acum guvernul planuieste sa lanseze o noua propunere. Continutul acestora nu va fi citit, dar datele despre experitor, destinatar, data si ora trimiterii ar putea fi stocate intr-o baza uriasa de date.

Costurile implementarii unui asemenea sistem ar fi de miliarde de lire si, evident, ele vor fi suportate fie direct de englezi, fie indirect prin implicarea operatorilor telecom, care vor fi nevoiti sa creasca preturile tuturor serviciilor.
2 miliarde de dolari cheltuiti de SUA pentru spionarea americanilor?
Congresul American a cerut recent NSA (National Security Agency) sa justifice 2 miliarde de dolari cheltuiti pentru crearea unei baze de date cu o suprafata de 5 ori mai mare decat a orasului Washington D.C.

Reprezentantii NSA sustin ca nu spioneaza cetateni americani, deoarece acest lucru nu este legal, insa au pus in aplicare o solutie indirecta de spionaj. NSA lucreaza cu mai multe firme israeliene, care monitorizeaza traficul de date si le ofera toate datele necesare, fara ca autoritatile americane sa incalce direct legea.
A sosit cu adevarat vremea lui Big Brother, profetit in romanul 1984 de George Orwell? Va putea opinia publica lupte cu deciziile autoritatilor luate in secret "pentru binele cetatenilor"?

 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?