BASF si AHK Romania anunta start-up-ul romanesc care a concurat pentru titlul de cel mai bun inovator din Europa Centrala si de Sud
8/8291
calendar_month 07 Nov 2022, 12:59
• Ideea castigatoare a etapei locale din Romania este Teraseya FLY – o solutie pentru o agricultura mai sustenabila
• La faza locala au participat cele mai bune 5 idei romanesti din cele 15 inscrise in tara
• Juriul a selectat 2 castigatori ai finalei regionale, in loc de unul singur: start-up-urile ekolive din Slovacia si Holloid din Austria
• BASF Innovation Hub este un concurs international in domeniul dezvoltarii durabile la care participa start-up-uri si inovatori din 11 tari din Europa Centrala si de Sud
Start-up-ul Teraseya FLY este castigatorul etapei locale a concursului BASF Innovation Hub, destinat inovatorilor si start-up-urilor care contribuie direct sau indirect la pilonii Pactului Verde – energie curata, mobilitate inteligenta, agricultura sustenabila. Teraseya FLY este o solutie unica pentru a monitoriza automat, in timp real, insectele daunatoare care sunt responsabile de distrugerea a 20% din culturile din intreaga lume. Dispozitivul tip „Plug and Play” ajuta fermierii sa-si protejeze culturile, reducand, in acelasi timp, cantitatea de insecticide pulverizate.
Joi, pe 3 noiembrie, cele mai bune 5 idei, din cele 15 inscrise in Romania, au concurat in etapa locala a competitiei BASF Innovation Hub. Cele 5 start-up-uri finaliste au fost: Teraseya FLY, Solarino, Aeroponix Robotics, R-Create, Carbon Smart, iar solutiile lor s-au concentrat pe o agricultura mai sustenabila si pe reducerea utilizarii ambalajelor din plastic.
„Inovatia, in special in tehnologiile verzi, contribuie la transformarea economiei intr-una mai sustenabila, mai digitala, mai rezilienta”, spune Sebastian Metz, Director general si membru in Consiliul Director, AHK Romania. „Salutam participarea romaneasca la aceasta competitie sud si central-europeana si speram ca solutiile castigatoare isi vor gasi aplicabilitate in industriile aferente. Premiile BASF Innovation Hub sprijina companiile inovatoare si start-up-urile sa-si dezvolte ideile si sa intareasca economia, mai ales in aceste vremuri dificile. Materializarea acestor idei este binevenita, avand in vedere ca ele contribuie, direct sau indirect, la utilizarea pe scara larga a energiei curate, a mobilitatii inteligente si a agriculturii durabile.”
Castigatorul a fost ales in cadrul unui eveniment live, care poate fi vizionat la urmatorul link : https://www.youtube.com/watch?v=fwBhRQS6jUI. In cursul evenimentului, start-up-urile si-au prezentat ideile ingenioase celor cinci membri ai juriului: Andreas Lier, Managing Director BASF Romania & Bulgaria; Sebastian Metz, CEO AHK Romania; Raluca Fiser, presedinte si membru al boardului Green Revolution & Bravva Angels; Vlad Craioveanu, Managing Partner Impact Hub; Victor Negrescu, membru al Parlamentului European si Vicepresedinte al Comisiei pentru Cultura si Educatie.
„In primul rand, am fost fericiti sa fim selectionati, apoi uimiti de calitatea ideilor prezentate de celelalte companii inovatoare”, a declarat Raoul Ros, COO si co-fondator Teraseya FLY. „Per total, a fost o experienta grozava si inceputul unor noi relatii de business. Va multumim pentru organizarea unui eveniment atat de reusit.”
In ziua urmatoare, pe 4 noiembrie, start-up-ul castigator al etapei locale din Romania s-a confruntat, in Marea Finala, cu celelalte 5 start-up-uri finaliste din regiune. Evenimentul a fost, de asemenea, transmis live si poate fi vizionat in continuare la urmatorul link: https://www.youtube.com/watch?v=NXtIJWKAjbw
In final, din cele peste 120 de idei inscrise in competitie in acest an, juriul BASF Innovation Hub a decis sa aleaga doi cei mai buni inovatori ai anului in loc de unul singur. Start-up-urile ekolive din Slovacia si Holloid din Austria au fost ambele alese drept marii castigatori ai competitiei si recompensate cu marele premiu. ekolive este primul si liderul unei metode de biolesiere eco-inovatoare certificate UE/ETV (InnoBioTech®) pentru procesarea deseurilor, a mineralelor si a solului folosind bacterii. In acelasi timp, monitorizarea 24/7, in timp real, de la Holloid, care arata prin imagini ce se intampla in bioreactoare si in mediu folosind inteligenta artificiala ajuta producatorii de alimente, produse farmaceutice si energie la reducerea costurilor si la imbunatatirea calitatii si a sigurantei.
„Avand in vedere provocarile, dar si oportunitatile actuale, putem spune ca inovatiile, start-up-urile si spiritul antreprenorial nu au fost niciodata mai importante decat astazi”, concluzioneaza Andreas Lier, Managing Director, BASF Romania & Bulgaria. „Industria chimica este una dintre pietrele de temelie pentru un viitor cu emisii scazute de carbon, dezvoltand permanent inovatii care faciliteaza aceasta tranzitie. Suntem onorati si incantati sa avem oportunitatea de a asculta inovatorii locali care si-au impartasit ideile ingenioase cu noi, de a invata unii de la ceilalti, de a conecta, coopera si oferi sprijin pentru a aduce schimbarea impreuna”.
Concursul BASF Innovation Hub a fost organizat de compania chimica si lider european in domeniul cercetarii si dezvoltarii, BASF, in parteneriat local cu AHK Romania. Concursul a fost deschis pentru inscrieri timp de sase luni si a fost organizat in 11 tari din Europa Centrala si de Sud. Castigatorii fazelor locale au castigat cate 2.500 de euro fiecare, in timp ce cele mai bune doua idei alese in Marea Finala au primit, fiecare, un premiu suplimentar in valoare de 5.000 de euro.