Barometrul fericirii la locul de munca - primul studiu bazat pe neurostiinta care evalueaza fericirea angajatilor din Romania
3/38236
calendar_month 11 Feb 2025, 14:40

Angajatii romani evalueaza cu 7.0 nivelul de fericire la job, insa doar 1 din 3 ar recomanda locul de munca altor persoane

- Pe o scara de la 1 la 10, scorul general pentru sanatatea culturii organizationale in Romania este 7.0, luand in calcul un scor mediu al fericirii angajatilor de 7.0 si dimensiunea implicarii acestora evaluata mai bine, la 7.1.

- Angajatii cu varste intre 19 si 30 de ani raporteaza un nivel mai scazut de fericire si implicare, in timp ce angajatii de peste 60 de ani sunt cei mai implicati la locul de munca.

- Pe masura ce compania pentru care lucreaza devine mai mare, angajatii percep ca nivelul lor de contributie devine mai putin semnificativ.

- Doar 1 din 3 angajati romani ar recomanda locul de munca altor persoane.

- „Barometrul fericirii la locul de munca” este un studiu national care a analizat perceptiile a aproximativ 11.000 de angajati romani, cu varste cuprinse intre 19 si 60 de ani.

Pluxee Romania, partenerul global pentru beneficii extrasalariale si solutii pentru cresterea implicarii angajatilor, anunta rezultatele primului studiu „Barometrul fericirii la locul de munca”, o analiza ampla care evalueaza cultura organizationala din Romania, realizata in parteneriat cu compania britanica de tehnologie, The Happiness Index. Esantionul care a stat la baza acestei cercetari a inclus aproximativ 11.000 de angajati romani cu varste cuprinse intre 19 si 60 de ani.

O initiativa inovatoare pe piata muncii din Romania, „Barometrul fericirii la locul de munca” are la baza modelul de evaluare culturala, parte integranta din platforma The Happiness Index, urmarind patru dimensiuni ale nevoilor umane: rationala, emotionala, instinctiva si reflexiva.

Scorul general pentru sanatatea culturii organizationale in Romania este 7.0, insa angajatii sunt reticenti in a recomanda altor persoane locul lor de munca actual: doar 1 din 3 ar face acest lucru. Acest scor este influentat, pe de-o parte, de faptul ca angajatii considera ca angajatorii nu sunt deschisi sa le asculte opiniile si ca nu sunt apreciati ca indivizi. In plus, acestia declara ca atmosfera de lucru nu este suficient de inspirationala si ca nu beneficiaza de oportunitati de avansare in cariera. Companiile din Romania au rezultate mai bune pentru indicatorii ce stau la baza dimensiunilor emotionala si rationala, unde scorurile sunt de 7.4, respectiv, 7.1, decat pentru nevoile instinctive si reflexive, unde rezultatele inregistrate sunt mai mici. Un mediu de lucru care sprijina relatiile interpersonale si care le permite angajatilor sa fie constienti de impactul in organizatie influenteaza pozitiv acesti indicatori.

„Barometrul fericirii la locul de munca” este o analiza ampla a factorilor care determina satisfactia si implicarea angajatilor romani. Dezvoltat alaturi de compania britanica de tehnologie, The Happiness Index, aceasta initiativa este o premiera pe piata fortei de munca din Romania. Ne dorim ca acest studiu sa devina un instrument valoros pentru liderii din business si profesionistii din domeniul resurselor umane care inteleg ca o abordare centrata pe oameni este esentiala pentru cresterea si rezilienta afacerilor intr-un context economic si social din ce in ce mai competitiv.  Ca partener pentru peste 35.000 de companii din Romania si furnizor exclusiv al platformei The Happiness Index pe piata locala, misiunea Pluxee este aceea de a-si ajuta clientii sa imbunatateasca fericirea si implicarea angajatilor la locul de munca”, a declarat Gabor Olajos, Country Managing Director, Pluxee Romania si Bulgaria.



„Acest studiu a fost lansat intr-un moment crucial pentru piata din Romania, unde schimbarile in cultura muncii, presiunile economice si asteptarile in continua evolutie ale angajatilor redefinesc locul de munca. Ca specialist in neurostiinte, salut integrarea acestei ramuri in metodologia studiului, deoarece ofera perspective mai profunde dincolo de datele auto-raportate, dezvaluind emotii subconstiente, factori declansatori ai stresului si raspunsuri cognitive care modeleaza experientele pe care angajatii le au la locul de munca. Printr-o lentila obiectiva, aceasta abordare stiintifica le ofera organizatiilor informatii mai profunde, permitandu-le sa creeze medii de lucru care stimuleaza implicarea reala, satisfactia si productivitatea pe termen lung”, a declarat Ana Iorga, neurocercetator.

Fericirea la locul de munca in Romania

Scorul pentru fericire al angajatilor in Romania este de 7.0. Multi angajati considera ca eforturile lor nu sunt pe deplin recunoscute de angajatori.

Angajatii evalueaza relatiile de la locul de munca cu un scor de 7.6, ceea ce arata ca au parte de experiente pozitive bazate pe colaborare, munca in echipa si interactiuni armonioase.

In schimb, libertatea la locul de munca este evaluata cu scorul de 7.0. Desi angajatii au un anumit nivel de autonomie, rezultatul arata ca exista loc pentru a imbunatati atat libertatea personala, cat si flexibilitatea sarcinilor de munca pentru a da posibilitatea angajatilor sa ia decizii mai des.

Siguranta este un alt aspect care necesita atentie, cu un scor de 6.8. Acest rezultat reflecta un mediu fizic sigur, dar un nivel mai scazut de incredere in organizatie, subliniind necesitatea de a consolida increderea pe care angajatii o au in lideri. In cele din urma, recunoasterea de care se bucura angajatii inregistreaza un scor de doar 6.4, care demonstreaza ca acestia isi doresc sa primeasca mai multa apreciere si sa simta ca sunt ascultati in mod real.

Implicarea angajatilor la locul de munca in Romania

Scorul implicarii angajatilor in Romania este de 7.1. Acesta evidentiaza in principal aprecierea manifestata de angajati fata de sprijinul primit in gestionarea volumului de munca.

Printre punctele forte identificate se numara facilitarea, cu un scor de 7.9, ceea ce indica faptul ca organizatiile din Romania sprijina eficient angajatii prin resurse adecvate si o gestionare echilibrata a sarcinilor. Totusi, angajatii isi doresc sa beneficieze de o comunicare interna mai buna.

Aspectele care necesita imbunatatiri se refera la sens si scop in munca, indicator care a inregistrat un scor de 7.2. Desi angajatii se simt aliniati cu misiunea si obiectivele companiei, acestia spun ca nu se simt suficient de inspirati si ca le lipsesc provocarile profesionale. Factorul claritate a obtinut tot un scor de 7.2 si reprezinta o alta oportunitate de crestere pentru companii. Cu cat angajatilor le sunt comunicate in mod clar asteptarile si obligatiile, cu atat nivelul lor de implicare poate creste. Dezvoltarea personala, cu un scor de 6.5, indica un potential semnificativ de progres. Companiile pot stimula implicarea angajatilor prin imbunatatirea oportunitatilor de crestere in cariera, a programelor de invatare, oferindu-le totodata roluri care sa-i determine sa se autodepaseasca.

Provocarile cu care se confrunta angajatii romani in functie de varsta sau dimensiunea companiei in care lucreaza
Studiul „Barometrul fericirii la locul de munca” a identificat provocarile pe care le intampina angajatii romani in functie de varsta, regiunea din care fac parte si dimensiunea companiei in care lucreaza.

Angajatii cu varste intre 19 si 30 de ani au raportat niveluri mai scazute de fericire si implicare, in comparatie cu angajatii mai maturi. Multi dintre ei se simt subapreciati si au dificultati in a-si gasi sensul in munca. Acest rezultat arata ca angajatorii ar trebui sa puna mai mult accent pe sprijinul pe care il ofera angajatilor la inceput de cariera. Pe de alta parte, angajatii de peste 60 de ani sunt cei mai implicati la locul de munca, obtinand scoruri cu peste 10% mai mari la toti indicatorii.

Regiunea este un alt factor care isi pune amprenta asupra experientei angajatilor. Cei din Bucovina raporteaza cele mai ridicate niveluri de fericire - 43% dintre angajati si-au evaluat experientele profesionale cu scoruri maxime. In schimb, angajatii din Muntenia manifesta un grad mai scazut de satisfactie. Acestia au inregistrat scoruri sub media nationala in ceea ce priveste aspecte precum claritatea fata de rolul profesional, evolutia in cariera si echilibrul intre viata profesionala si cea personala.

Angajatii din companiile mici (sub 50 de angajati) se simt mai conectati la strategia si valorile organizatiei, in timp ce angajatii din marile corporatii (peste 1.000 de angajati) simt adesea ca nu sunt recunoscuti si apreciati, desi beneficiaza de mai multe resurse si de oportunitati extinse de dezvoltare. Aceste rezultate arata ca organizatiile mari ar trebui sa aiba o abordare personalizata pentru a creste implicarea angajatilor.

Cati angajati ar recomanda compania in care lucreaza altor persoane?

Folosind metodologia Net Promoter Score, studiul „Barometrul fericirii la locul de munca”, a evaluat probabilitatea ca angajatii sa recomande locul de munca actual si altora. Doar 32% dintre angajati ar recomanda locul de munca altor persoane, in timp ce 48% nu ar face acest lucru. Restul de 20% sunt neutri. Rezultatele demonstreaza ca organizatiile trebuie sa-si imbunatateasca cultura organizationala, sa-si consolideze strategiile de resurse umane si sa creeze politici care sustin cu adevarat starea de bine a angajatilor.

Consideratii metodologice

Studiul „Barometrul fericirii la locul de munca” a fost realizat de Pluxee Romania in parteneriat cu The Happiness Index. Datele au fost colectate digital pe un esantion de 10.674 de angajati romani pe parcursul unei perioade de trei saptamani (25 octombrie – 18 noiembrie 2024). Scopul acestei cercetari este de a ajuta organizatiile sa inteleaga nivelurile de fericire si implicare ale angajatilor la locul de munca cu ajutorul a 22 de intrebari predefinite, toate fundamentate in neurostiinta. Chestionarul a inclus intrebari despre: Fericire (10), Implicare (10), Fericire generala (1), Net Promoter Score pentru angajati – eNPS (1).

comunicat oficial