Banca Centrala Europeana: Rezultatele sondajului din decembrie 2023 privind asteptarile consumatorilor
calendar_month 07 Feb 2024, 10:20


Sondajul BCE privind asteptarile consumatorilor (CES)[1] acopera acum inca cinci tari (Irlanda, Grecia, Austria, Portugalia si Finlanda). Numarul total de tari a crescut de la 6 la 11, reprezentand 96% din PIB-ul zonei euro si 94% din populatia acesteia. De acum inainte, CES va reflecta evolutiile agregate in compozitia extinsa. Comparatia cu rezultatele anterioare din acest comunicat de presa se bazeaza deja pe acoperirea noii tari. Acesta este motivul pentru care unele cifre pentru noiembrie 2023 citate aici nu coincid cu cele publicate in comunicatul de presa anterior al CES din ianuarie 2024. Toate graficele si tabelele incluse in raport se refera la noua compozitie incepand cu aprilie 2022.

Inflatia

Rata mediana a inflatiei percepute in ultimele 12 luni a scazut in continuare la 6,9%, de la 7,6% in noiembrie. Asteptarile mediane pentru inflatie in urmatoarele 12 luni au scazut, de asemenea, la 3,2% de la 3,5%, in timp ce celepentru inflatia cu trei ani inainte a crescut usor la 2,5% de la 2,4%. Asteptarile inflationiste la orizont de un an au scazut la cel mai scazut nivel din februarie 2022, cu mult sub rata inflatiei perceputa in trecut. Incertitudinea privind asteptarile inflationiste pentru urmatoarele 12 luni a ramas neschimbata. Evolutiile perceptiilor si asteptarilor inflationiste au ramas relativ strans aliniate intre grupurile de venituri, desi oarecum mai mari pentru cele doua chintile de venit cele mai mici. Respondentii mai tineri (cu varste intre 18 si 34 de ani) au continuat sa raporteze perceptii si asteptari ale inflatiei mai scazute decat respondentii mai in varsta (cei cu varsta intre 35 si 54 de ani si cei cu varsta intre 55 si 70 de ani). (rezultatele inflatiei)

Venitul si consumul

Asteptarile consumatorilor pentru cresterea venitului nominal au ramas neschimbate la 1,2%. Perceptiile privind cresterea cheltuielilor nominale in ultimele 12 luni au scazut in continuare la 6,8% de la 6,9% in noiembrie si 7% in octombrie. Asteptarile pentru cresterea cheltuielilor nominale in urmatoarele 12 luni au ramas stabile la 3,6%. (Rezultate venituri si consum)

Piata muncii si cresterea economica

Asteptarile de crestere economica pentru urmatoarele 12 luni au ramas neschimbate la -1,3%. In schimb, asteptarile privind rata somajului in urmatoarele 12 luni au scazut la 11,2%, de la 11,4% in noiembrie. Consumatorii au continuat sa se astepte ca rata somajului viitoare sa fie usor mai mare decat rata actuala a somajului perceputa (10,8%), ceea ce implica o piata a fortei de munca in general stabila. Cea mai mica chintila de venit a continuat sa raporteze cele mai ridicate rate de somaj asteptate si percepute. ( Piata muncii si rezultatele cresterii economice )

Locuinte si acces la credit

Consumatorii se asteptau ca pretul casei lor sa creasca cu 2,2% in urmatoarele 12 luni, ceea ce a fost usor mai mic decat in ​​noiembrie (2,4%). Diferenta dintre asteptarile privind cresterea preturilor locuintelor intre grupurile de venituri a continuat sa se extinda, deoarece gospodariile din chintila cea mai mica de venit se asteptau cu 1,5 puncte procentuale la o crestere mai mare decat cele din chintila superioara a veniturilor. Asteptarile pentru ratele dobanzilor ipotecare in urmatoarele 12 luni au scazut la 5,3%, de la 5,5% in noiembrie, gospodariile cu cele mai scazute venituri asteptand cele mai ridicate rate ale dobanzilor ipotecare. Accesul perceput la credit in ultimele 12 luni s-a restrans comparativ cu noiembrie, atingand un nivel maxim, in timp ce accesul la credit era de asteptat sa devina putin mai usor in urmatoarele 12 luni comparativ cu noiembrie. (Rezultate privind locuintele si accesul la credit)



Microdatele lunare si trimestriale care stau la baza rezultatelor CES pentru trimestrul al patrulea din 2023 tocmai au fost publicate, impreuna cu rezultatele acestei luni, pe pagina noastra web Date si informatii metodologice . Aceasta publicatie include si microdate pentru cele cinci tari noi adaugate la agregatele din zona euro.

Publicarea rezultatelor CES pentru ianuarie este programata pentru 23 februarie 2024. De atunci, rezultatele CES vor fi publicate cu un intarziere de publicare mai scurta, adica inainte de sfarsitul lunii urmatoare lucrarii de teren.

Nota:

[1] CES este un sondaj online lunar, în prezent, a aproximativ 14.000 de consumatori adulți (adică cu vârsta de 18 sau peste) din șase țări din zona euro: Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia și Țările de Jos. Principalele rezultate agregate ale CES sunt publicate lunar pe site-ul web al BCE. Rezultatele sunt utilizate pentru analiza politicilor și completează alte surse de date utilizate de BCE.

Rezultatele sondajului nu reprezintă punctele de vedere ale organismelor decizionale sau ale personalului BCE.