Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din tara noastra, a eliberat cele mai multe probe dintre bancile din tara noastra, majoritatea pentru a ameliora simptomele tulburarilor de spectru autist.
Iata cum li s-a schimbat viata familiilor care au decis sa apeleze la terapiile cu celule stem.
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 de copii trăiesc cu tulburări de spectru autist. În România, peste 30.000 de persoane se confruntă cu această afecțiune.
O terapie inovatoare care devine din ce în ce mai solicitată în cazurile de autism este tratamentul cu celule stem hematopoietice din sângele ombilical recoltat la naștere.
Din probele eliberate de Cord Blood Center în România, cele mai multe au fost utilizate în cadrul unui studiu clinic desfășurat la o clinică privată din București, iar potrivit investigatorilor, cei mai mulți dintre participanții la studiu au înregistrat progrese în tratament și îmbunătățiri comportamentale.
”În România, peste 80% dintre unitățile de celulele stem recoltate la naștere și stocate de Cord Blood Center în regim de criogenie, care au fost eliberate, au fost utilizate cu succes în tratarea simptomelor tulburărilor de spectru autist.
Aceste afecțiuni au beneficiat de terapia cu unități de celule stem, care au avut ca scop regenerarea și repararea țesuturilor afectate. De asemenea, România se numără printre puținele țări din Europa care oferă viitorilor părinți acces la recoltarea la naștere a placentei, cea mai bogată sursă de celule stem. Cantitatea de celule disponibilă este crucială în ceea ce privește succesul terapiei”, a explicat dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center.
Pentru părinții unui copil care a beneficiat de astfel de terapii cu celule stem, modificările au intervenit la scurt timp de la debutul tratamentului. Micuțul a început să manifeste primele simptome ale unei forme moderate de tulburare de spectru autist (TSA) la 10 luni. Până la vârsta de 3 ani, Sabin (n.r. numele a fost schimbat din motive ce țin de opțiunile de confidențialitate) a urmat fizioterapie, Terapie ABA însă fără a se observa îmbunătățiri în ceea ce privește întârzierea în dezvoltarea limbajului, a abilităților motorii și de învățare, precum și comportamentul hiperactiv și impulsiv, însoțit de probleme severe de somn.
”Împreună cu întreaga echipă condusă de Dr. Nils Thoennissen am început tratamentul intravenos pe termen scurt cu sânge de cordon ombilical. După doar câteva zile de tratament, Ionuț putea să doarmă 10 ore pe noapte fără întrerupere, iar după un an evoluția sa i-a permis să meargă la grădiniță, la înot și să susțină contactul vizual, să poată observa lucrurile și oamenii din jurul lui”, a explicat mama micuțului, care își dorește ca identitatea sa și a familiei să rămână protejată.
Astfel de evoluție indică tot mai clar faptul că medicina regenerativă va juca un rol din ce în ce mai important în viitor în ceea ce privește tratarea oamenilor.
”Avansul științific și tehnologic se petrece cu o viteză fără precedent, medicina transformându-se sub ochii noștri datorită noilor descoperiri. Rezultatele studiilor clinice ne indică faptul că medicina regenerativă va fi din ce în ce mai importantă în viitor. Acest concept se poate defini ca procesul de reparare sau înlocuire a țesuturilor și organelor afectate de vârstă, boli sau anumite leziuni”, adaugă reprezentantul Cord Blood Center.