Australian Open - 114 ani de la prima editie
7/7213
calendar_month 04 Feb 2019, 14:40
Aflat in plina desfasurare in aceasta a doua parte a lunii ianuarie 2019, Australian Open este, de peste 100 de ani, unul dintre cele mai urmarite evenimente sportive din lume, iar acest lucru nu este de mirare daca stam sa ne gandim ca (nu dintotdeauna) are loc in prima luna a anului, in insorita Australie, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius.
Prima editie Australian Open a fost organizata in anul 1905 la Melbourne - "Warehouseman’s Cricket Ground", St. Kilda Road, fiind numita pe atunci Australasian Championship, nume ce a fost pastrat pana in anul 1969, an in care a fost folosita pentru prima oara denumirea actuala. De-a lungul timpului, openul australian a fost organizat in mai multe orase: Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Christchurch, Hastings si, evident, Melbourne. Incepand cu anul 1972, Melbourne a devenit gazda Australian Open, arenele de joc fiind modernizate de mai multe ori pe parcurs. In prezent, o parte din terenurile pe care se disputa meciurile principale beneficiaza de cel mai performant sistem retractabil al acoperisurilor. Este vorba de arenele Rod Laver, Margaret Court si Hisense - 3 elemente vitale pentru Australian Open.
Melbourne, capitala statului federal Victoria, este cel de-al doilea oras ca marime din Australia, cu o industrie petroliera si producatoare de masini importanta, insa cu plaje mai putin cunoscute decat celebrele Bells, Byron Bay sau Noosa, astfel ca nu prea poate fi numit una din cele mai importante destinatii de vacanta.
In perioada cand s-au desfasurat primele editii ale turneului, drumul catre Australia era destul de lung si costisitor pentru cei mai multi dintre cei dornici sa participe, astfel ca numarul concurentilor nu era foarte mare. De exemplu, in 1920 aveai nevoie de peste 40 de zile pentru a ajunge din Europa pana in Australia, insa lucrurile s-au schimbat odata cu posbilitatea deplasarii cu avionul, echipa de Cupa Davis a Statelor Unite facand prima deplasare de acest gen, in primul an de dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial (1946). Potrivit ausopen.club, la editia din 1906 au participat doar 10 jucatori iar anul in care la Australian Open au fost acceptati jucatorii profesionisti a fost 1969.
Referitor la perioada in care turneul este programat, putem nota faptul ca, de-a lungul timpului, acesta s-a disputat in lunile august, martie si decembrie, pentru ca, incepand cu anul 1987, luna ianuarie (luna in care in Europa te gandesti unde sa mergi in vacanta la schi) sa fie in mod traditional destinata primului turneu de Grand Slam al anului.
Desi in Sudul Australiei ianuarie este luna cu cele mai mari temperaturi, vremea este destul de buna fata de lunile mai-august, perioada in care acestea scad pana spre 15 grade Celsius iar precipitatiile sunt abundente. Totusi, umiditatea excesiva face ca sportivii sa aiba de suferit in anumite zile, asa cum s-a intamplat chiar si cu Simona Halep in 2018, constanteanca solicitand de doua ori interventia medicilor in timpul finalei pierdute contra danezei Caroline Wozniacki. Stresul termic si numarul mare de meciuri pe care trebuie sa le castige sportivii pentru a pune mana pe marele trofeu sunt doar doua din motivele pentru care cotele la pariuri sportive pe tenis sunt de regula mai ,,apetisante’’ la Australian Open fata de alte turnee. De exemplu, inainte de startul turneului de la Melbourne, cota Simonei Halep pentru castigarea trofeului era 11.00, desi romanca pornea la drum in calitate de numar 1 mondial.