
Recent, tot mai multe publicatii de specialitate prezinta riscurile la care este expusa planeta noastra de asteroidul YR4. Iar cateva publicatii, citand AFP si NASA, spun ca asteroidul are o probabilitate de 3,1% de a lovi Pamantul pe 22 decembrie 2032.
Conform site-lui NASA au fost actualizate informatiile despre procentul de probabilitate de 3,1%.
Descoperirea si caracteristicile asteroidului
Asteroidul 2024 YR4 a fost detectat pe 27 decembrie 2024 de catre sistemul de alerta Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) din Chile. A fost rapid inclus in lista de risc a NASA pe 31 decembrie 2024, fiind catalogat ca un obiect cu o probabilitate non-zero de impact cu Pamantul in viitor. Se estimeaza ca asteroidul are un diametru cuprins intre 40 si 100 de metri, iar in cazul unui impact ar putea produce distrugeri semnificative, mai ales daca ajunge la dimensiunea maxima estimata.
Posibilitatea unui impact cu Pamantul
Conform estimarilor actuale, asteroidul are o probabilitate de 2,3% de a lovi Pamantul pe 22 decembrie 2032. Desi acest procent poate parea ingrijorator, este important de mentionat ca astfel de probabilitati initiale tind sa scada pe masura ce se obtin mai multe date. Pana in prezent, observatiile ESA si NASA sugereaza ca exista o sansa mare ca, in final, riscul de impact sa fie eliminat complet.
Ce se intampla in continuare?
Astronomii monitorizeaza indeaproape asteroidul folosind telescoape terestre si spatiale. Pana in aprilie 2025, asteroidul va ramane vizibil, dar ulterior se va indeparta de Pamant si va deveni dificil de observat. Daca pana atunci nu se poate exclude riscul unui impact, va fi necesar sa asteptam pana in 2028, cand asteroidul va deveni din nou vizibil.
NASA si ESA colaboreaza prin intermediul retelei internationale de avertizare asupra asteroizilor (IAWN) pentru a rafina calculele traiectoriei acestui obiect cosmic. In plus, Telescopul Spatial James Webb va analiza asteroidul in martie 2025 pentru a obtine date mai precise despre dimensiunile si compozitia acestuia.
Ce s-ar putea face daca riscul de impact ramane?
Daca in urmatorii ani asteroidul YR4 continua sa prezinte o amenintare reala, exista mai multe optiuni pentru devierea sa. NASA a demonstrat deja in 2022, prin misiunea DART, ca un impact controlat cu o nava spatiala poate modifica traiectoria unui asteroid. In cazul in care YR4 se dovedeste a fi periculos, aceasta tehnica ar putea fi folosita din nou. In cazuri extreme, expertii au mentionat inclusiv utilizarea unor explozii nucleare pentru a devia asteroidul.
Desi asteroidul 2024 YR4 este monitorizat cu atentie si exista un mic risc de impact, este prea devreme pentru a trage concluzii definitive. Cel mai probabil, pe masura ce se colecteaza mai multe date, riscul de coliziune va fi exclus. Cu toate acestea, studiul sau reprezinta un exemplu excelent al modului in care comunitatea stiintifica internationala colaboreaza pentru apararea planetei noastre impotriva potentialelor amenintari cosmice.
Redactia hit.ro




