Aproape 60 la suta dintre romani sunt supraponderali. Educatia in nutritie, vitala pentru sanatatea publica
calendar_month 13 Mar 2023, 13:41
Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, prin Programul de Master in Nutritie si Siguranta Alimentara (NSA), a organizat joi, 2 martie, a doua editie a NutriSciLabs, un eveniment inedit care promoveaza nutritia construita pe baze stiintifice, cu profesionisti de sanatate.
In cadrul evenimentului, profesori universitari, cercetatori si profesionisti recunoscuti la nivel international din domeniul gastrotehniei au dezbatut beneficiile si riscurile pentru sanatate asociate consumului de cafea, ceai si ciocolata, in prezenta a peste 80 de participanti, studenti si masteranzi ai UMF Carol Davila.
Prof. Univ. Dr. Doina Draganescu, Decan al Facultatii de Farmacie, Sef al Programului de Master in Nutritie si Siguranta Alimentara (NSA), Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti: „Suntem intr-o perioada in care ne punem multe intrebari legate de o preocupare fireasca si anume cum preparam ceea ce mancam, cum combinam, care este rezultatul. Cum ar putea fi altfel cand 58% dintre romani sunt supraponderali, potrivit unui raport OMS din 2022, ceea ce face ca educatia in nutritie sa devina vitala pentru sanatatea publica. Programul de masterat dedicat Nutritiei si Sigurantei Alimentare este initiat de UMF Carol Davila din Bucuresti de foarte multi ani si este dovada bunei colaborari intre profesionistii din domeniul sanatatii si specialistii care prin experienta lor directa vin cu informatii specifice domeniului in care exceleaza. Este impletirea pe care un sistem de invatamant trebuie sa o aiba in vedere, pentru ca absolventii sa aiba la indemana toate instrumentele necesare unui bun profesionist.
Nu in ultimul rand avem in vedere necesitatea implicarii mediului universitar atat in dezbaterea publica privind alimentatia corecta, dar si in crearea bazei stiintifice a alimentatiei noastre de fiecare zi.”
Conf. Univ. Dr. Anca Pop, Cofondator coordonator NutriSciLabs-Bune practici in nutritie si NutriTerra, Coordonator program practic Nutritia omului sanatos - in cadrul NSA si Laboratorului de Cercetare NTSA: “In premiera in Romania, seria de workshopuri “Bune practici in nutritie – NutriSciLabs” isi propune sa reuneasca specialisti in nutritie din spatiul academic din cadrul UMF Carol Davila si nu numai, cu experti in domeniul prepararii sanatoase a alimentelor.
Se produce o armonizare a activitatilor de preparare corecta a alimentelor, acordate cu cele mai noi date stiintifice si inserate in practica curenta atat a viitorilor specialisti de sanatate aflati in formare in cadrul Universitatii noastre cat si a viitorilor gastrotehnisti, aflati in trainingul expertilor.
Mai simplu spus, specialisti de sanatate, nutritionisti, specialisti in domeniul prepararii alimentelor, vorbim aceeasi limba, si o vorbim corect.
In perspectiva, in aceasta formula vom aborda in continuare grupe alimentare (sanatoase) si/sau tehnici aparte de preparare (corecta), impreuna cu specialisti de sanatate, experti din zona culinara si parteneri ce aduc in vizor tehnologii de preparare de ultima ora, pentru o sanatate avansata a populatiei noastre active si dinamice.”
Beneficiile si riscurile asociate consumului de cafea
Beneficiile si riscurile asociate consumului de cafea au fost dezbatute de cadrele universitare UMF Carol Davila, alaturi de Adrian Caradeanu, vice-campion european Barista/mixology.
Astfel, printre cele mai importante beneficii generate de consumul de cafea, se numara:
• Imbunatatirea functiei cognitive
• Reducerea riscului de depresie
• Reducerea oboselii
• Imbunatatirea performantelor fizice
• Reducerea inflamatiei si a functiilor vasculare
• Reducerea riscului de diabet tip 2 - imbunatatirea sensibilitatii la insulina si a metabolismului glucidic​)
• Reducerea riscului de hepatopatii (ciroza, k hepatic)
• Scaderea riscului pentru anumite tipuri de cancer (colorectal, hepatic)
Pe de alta parte, consumul excesiv de cafea vine la pachet cu o serie de riscuri, precum:
• Insomnie
• Anxietate si agitatie, tremor
• Adictie si dependenta; sindrom de sevraj: iritabilitate, cefalee, fatigabilitate la sevraj brusc
• Deshidratare
• Tulburari digestive: reflux gastroesofagian, arsuri epigastrice, ulcer gastric
• Tahicardie, spasm coronarian
• Interferenta cu absorbtia de nutrienti precum calciul (Ca) si fierul (Fe)
Beneficiile si riscurile asociate consumului de ceai
In cadrul celui de-al doilea panel al evenimentului, Prof. univ. dr. Denisa Udeanu, Prodecan cu Cercetarea, Coordonator al Laboratorului de cercetare in Nutritie Tintita si Suplimente alimentare (NTSA), alaturi de Alina Pescaru, specialist Matcha si co-fondator Matcha Bar Bucharest, au dezbatut principalele beneficii si riscuri asociate consumului de ceai.
Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ceai se numara:
• Efect antioxidant
• Managementul greutatii
• Antiobezitate
• Antidiabetic
• Neuroprotector
• Protectie impotriva unor cancere
• Sanatatea tubului digestiv
• Sanatate dentara prin aport de fluor
Cu toate acestea, consumul excesiv de ceai poate cauza o serie de probleme, precum:
• Probleme prin aport de cofeina constitutionala
• Alergii
• Metale grele
• Aport exagerat de fluor
• Interactiuni cu anumite medicamente
Beneficiile si riscurile asociate consumului de ciocolata
Invitatul special al celui de-al treilea panel al zilei a fost Flavian Andrei Dobre, Master Pastry Chef, clasat in Top 30 cei mai buni cofetari ai planetei in 2015 si desemnat Campion European in 2023. Alaturi de specialistii UMF Carol Davila, Prof. univ. dr. Andreea Arsene, Conf. Univ. dr. Magdalena Mititelu, acesta a dezbatut beneficiile si riscurile asociate consumului de ciocolata.
Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ciocolata se numara:
• Stare de bine
• Aport de energie
• Aport de antioxidanti, antiinflamator
• Imbunatatirea functiei creierului:
• Risc redus de diabet zaharat prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina
Pe de alta parte, consumul excesiv de ciocolata este asociat cu o serie de riscuri, precum:
• Suprapondere si obezitate
• Consum de aditivi si alergeni din anumite retete de ciocolata
• Consumul de ciocolata cu contaminanti metale grele
Noutati