hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Apple s-a legat cu lanturi de sicriul lui Steve Jobs (Opinie)

Apple s-a legat cu lanturi de sicriul lui Steve Jobs (Opinie)

calendar_month 02 Apr 2013, 15:24
"Era Steve Jobs s-ar putea sa nu se fi terminat", este cea mai enervanta fraza pe care am putut-o citi in aceste zile, in presa internationala. Afirmatia se leaga de faptul ca iPhone 5S si iPhone 6, respectiv urmatoarele smartphone-uri ale Apple, companie care pare lipsita si de inspiratie si de vlaga, ar fi fost gandite si elaborate partial tot de magicianul Steve Jobs. Am inteles foarte bine faptul ca Apple si-a secat toate sursele de inspiratie pentru a reusi pe mai departe sa rupa gura targului, cum se spune, cu un model viitor de telefon mobil inteligent sau orice alt gadget. Dar, sa arunci un astfel de carlig de vanzari - "Steve Jobs si-a adus aportul la iPhone 5S si iPhone 6" - este rusinos, mai ales ca vorbim despre compania-lider in inovatia tehnologica din ultimii cinci ani.

NU, Steve Jobs nu a participat la conceperea iPhone 5S, cu atat mai putin la proiectul iPhone 6! Ganditi-va ca Steve Jobs declara cu mult nerv, cand era CEO al companiei, ca un ecran mai mare de 3,5 inci este o prostie, o inutilitate. Si totusi, dupa disparitia sa, Tim Cook a incercat sa se plieze dupa ce a cerut piata - a propus fanilor un iPhone 5 cu ecran de 4 inci. Si pe asta tot Steve Jobs l-a conceput? Nu, Steve Jobs era geniul care reusea sa te convinga pe tine, consumatorul, ca acel produs din propria sa viziune este ceea ce iti trebuie tie. Si, ne place sau nu, a reusit sa-i convinga pe multi, spunand la lansarea primei generatii de iPhone ca "producatorii rivali vor avea nevoie de cinci ani ca sa poata egala inovatia Apple".
Din pacate pentru Apple, compania se afla acum incoltita din toate partile de concurenta. Termenul de gratie dat de Steve Jobs, cei cinci ani despre care am amintit mai sus, a expirat. Oare inteleg Tim Cook si ceilalti executivi Apple acest amanunt? Se pare ca nu. Compania, chiar si indirect, se agata de trecut si nu este prima data cand face acest lucru. iPhone 4S, daca va mai amintiti, a fost tot un produs la care Jobs a avut cateva "cuvinte grele" de spus si chiar Tim Cook ne preciza acest lucru intr-un interviu acordat unei publicatii tehnologice de peste ocean...

Steve Jobs murise, insa nu murise si valoarea lui de marketing. Apple a ramas in trecut si inca invoca spiritul protector al celui care a mai salvat o data compania, cand a revenit la conducerea ei, acum multi, multi ani. De aceasta data, insa, Apple nu mai poate fi salvata de Jobs. Nu spun ca Apple dispare, ar fi o nebunie, insa, foarte probabil, va (re)deveni doar o umbra a ceea ce inca este acum. Pentru ca Apple trebuie sa gaseasca repede doua repere: un nou Steve Jobs si un produs care sa se afle din nou cu cinci ani inaintea concurentei la capitolul inovatie. 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?