Apple Pay, singurul anunt Apple care a impresionat ieri Wall Street-ul. Cum functioneaza serviciul de plati cu telefonul

calendar_month 10 Sep 2014, 08:00
Am scris deja despre lansarea iPhone 6 si iPhone 6 Plus, noile smartphones ale americanilor de la Apple, si despre Apple Watch, primul ceas inteligent cu care compania din Cupertino intra in competitie cu branduri precum Gear de la Samsung sau LG G Wath R. Am promis, de asemenea, ca vom reveni cu un articol detaliat pe marginea Apple Pay, sistemul de plati anuntat de companie, pentru ca, desi este un serviciu, nu un produs, acesta poate reprezenta viitorul Apple si o carja pentru vanzarile iPhone si Apple Watch. Se pare opinia noastra a fost impartasita, ceva mai concret, de investitorii de pe Wall Street, care au reactionat pozitiv doar la anuntul Apple Pay.

Reactia Bursei de la New York reflecta cel mai bine, de obicei, sansele de reusita pe piata ale unui serviciu/produs etc. In cazul Apple, actiunile companiei au crescut inainte de evenimentul de ieri, pe fondul asteptarilor iPhone 6 si iWatch (oficial Apple Watch), insa dupa anuntul smartphone-urilor, cotatia actiunilor companiei americane a scazut. Anuntul Apple Pay (pe care il vom detalia la sfarsit) a trezit interesul investitorilor, actiunile Apple urcand cu 4,5% in doar cateva minute. Ulterior, prezentarea prea evaziva a ceasului inteligent Apple Watch a dus la o noua scadere a actiunilor Apple, iar sedinta de tranzactionare s-a incheiat pe rosu. Este un semn rau pentru produsele noi ale Apple (desi nu credem ca asta ii va impiedica pe fanii inraiti ai companiei sa faca din nou cozi la magazine pentru iPhone si Apple Watch), pe termen scurt. Dar bursa a dat semne ca Apple Pay poate avea un potential de care compania fondata de Steve Jobs are nevoie acum, chiar pentru impulsionarea vanzarilor noilor sale gadgeturi.
Ce este Apple Pay?
Noul serviciu al Apple propune inlocuirea cardurilor clasice (da, cele de plastic) cu telefonul mobil, iar acest aspect, desi nu este deloc ceva nou (va mai amintiti de Google Wallet?) a aprins imaginatia investitorior de pe Wall Street. "Apple Pay va schimba modul in care facem cumparaturi", a spus Tim Cook, in cadrul prezentarii de aseara, dupa care s-a referit direct la inlocuirea cardurilor cu noua modalitate de plata "usoara si sigura" a Apple.

Apple intentioneaza sa lanseze comercial noul serviciu incepand cu luna octombrie, initial in SUA, apoi sa il extinda si in alte tari. Din ceea ce spun reprezentantii Apple, in acest moment exista in lume peste 220.000 de magazine dotate cu puncte de comercializare contactless (bazate pe Near Field Communication - NFC), iar cum noile iPhone 6 integreaza (in sfarsit) tehnologia NFC, platile vor putea fi facute doar prin apropiera telefonului de aparatul din magazin si prin folosirea Touch ID (cititorul de amprenta cu care sunt dotate noile terminale Apple). Pe scurt, userul va pune degetul pe butonul home al iPhone 6, va apropia telefonul de aparatul contactless si va primi confirmarea efectuarii platii printr-o vibratie a smartphone-ului.
Apple Pay nu se limiteaza doar la plata in magazine. Serviciul va putea fi folosit si pentru achizitionarea de aplicatii sau muzica din iTunes sau pentru cumparaturi online.

De precizat este faptul ca Apple nu va inlocui cu adevarat cardurile si nici nu va elimina din circuit ...bancile. Passbook, care putea stoca o serie de carduri de reduceri, de exemplu, va putea de acum sa stocheze si informatiile referitoare la cardurile de credit si cardurile/debit. Informatiile sensibile nu sunt stocate sau trimise online, iar totul se realizeaza prin intermediul Secure Elements (un chip dedicat care se afla in hardware-ul iPhone 6 si Apple Watch). Apple da asigurari ca informatiile privind cardurile utilizatorilor nu sunt niciodata stocate pe serverele companiei.
Atunci cand utilizatorul face o achizitie, Numarul unic al device-ului si un cod de securitate dinamic specific tranzactiilor sunt folosite pentru efectuarea in siguranta a platilor. Avantajul este ca utilizatorul nu va trebui sa aiba cu el cardul de credit, ci doar telefonul, astfel ca numarul de identificare al cardurilor nu va putea fi observat de nimeni, dar mai ales nu risca sa il piarda sau sa isi deconspire PIN-ul. Desigur, Apple recomanda si folosirea functiei Find My Phone pentru a-l putea pune in Lost Mode sau pentru a sterge absolut toate datele de pe device prin intermediul unui Mac sau PC, in cazul in care smartphone-ul este pierdut sau furat.
Principalii parteneri ai Apple in realizarea Apple Pay sunt Visa, MasterCard si American Express, alaturi de banci precum Citi, Chase, Capital One, Bank of America Wells Fargo si American Express (iar Apple numeste si alte societati financiare cu care se afla in negocieri pentru extinderea serviciului).
Apple Pay este compatibil doar cu iPhone 6, iPhone 6 Plus si Apple Watch.
Noutati




