hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Apple la tribunal: cele mai importante procese Apple

Apple la tribunal: cele mai importante procese Apple

calendar_month 16 Aug 2012, 12:30
Cel mai nou proces intentat de Apple, impotriva Samsung, face parte dintr-o serie lunga de actiuni in justitie folosite de companie pentru a pastra unicitatea produselor sale.
Primele procese ale companiei au vizat insa acuzatii de furt impotriva Apple, deoarece compania nu a utilizat intotdeauna cele mai onorabile strategii, potivit CNET.
1. Xerox vs. Apple
In 1979, Steve Jobs a avut acces la proiectele Xerox de computere si sisteme de operare, iar tehnologia dezvoltata la PARC (Palo Alto Research Center) l-a impresionat de fondatorul Apple.
Xerox a dat in judecata Apple in 1989, sustinand ca Steve Jobs a creat computerele Lisa si Mac folosindu-se de tehnologiile companiei fara drept de licentiere.
Dupa ce compania a pierdut procesul impotriva Apple, Steve Jobs a subliniat importanta tehnologiilor pe care cei de la Xerox nu au stiut sa le monetizeze: "Xerox ar fi putut sa detina toata industria PC."

2. Apple vs. Microsoft
Deoarece Apple nu a vazut in Windows un concurent puternic in 1985, odata cu lansarea primului sistem de operare Microsoft, compania a fost lasata sa se inspire din inovatiile Apple, cu licenta.
Odata cu Windows 3.0, Apple a dat in judecata Microsoft si Hewlett-Packard, sustinand ca cele doua companii au furat 189 de elemente grafice ale interfetei Macintosh.
Apple a cerut daune de 5,5 miliarde dolari, insa verdictul final a fost in favoarea Microsoft si HP.


3. Procese Apple dupa revenirea lui Steve Jobs
In absenta lui Steve Jobs, Apple a rarit procesele, dar odata cu reintoarecea lui in 1996, Jobs a decis sa apere mai agresiv inovatiile Apple.
In 1999, Apple a dat in judecata eMachines, producator de computere foarte asemanatoare cu iMac si a reusit sa impuna o restrictie globala impotriva companiei.
In 2003, simpla amenintare a unui proces Apple a facut Sun sa se razgandeasca si sa nu mai lanseze interfata Project Looking Glass, acuzata ca seamana prea mult cu Mac OS X.


4. Apple vs. Samsung
In cel mai noi proces, Apple a atacat Samsung, cel mai mare producator de telefoane din lume.
Conflictul a inceput in iulie 2011, cand Apple a dat in judecata Samsung in mai multe tari, acuzand compania sud-coreeana pentru Samsung Galaxy Tab 10.1, acuzata ca seamana prea mult cu iPad-ul.
In aprilie 2012, cele 2 companii au inceput procesul la un tribunal din SUA, unde si-au prezentat prototipurile prin care fiecare incearca sa demonstreze ca celalalt a furat mai mult.
Apple cere Samsung sa plateasca 2,5 miliarde dolari pentru incalcarea patentelor sale, despre care spune ca au vizat intreaga linia de gadgeturi Galaxy, inclusiv Samsung Galaxy S3, cel mai bine vandut smartphone din acest an. Compania americana sustine ca a incercat, inca din 2010, sa licentieze catre Samsung patentele incalcate, dar sud-coreeni au refuzat.
Rezultatul procesului cu jurati este greu de prezis, insa indiferent de castigator, procesul dintre Apple si Samsung ar putea influenta modul in care patentele sunt licentiate si folosite pe viitor, mai ales ca ambele companii s-au aflat in situatia de a publica date interne pe care ar fi preferat sa le pastreze secrete.


 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?